20.5.09

Sinisiä, sinisiä, sinisiä ruusuja...


[Kuva: Suntory]
Sininen ruusu on kirjallisuudessa symboloinut fantasiaa ja mahdottomuuksia. "Eräskin pettynyt ruusunsaaja" ihmetteli muutama viikko sitten Colorian palautelomakkeen kautta sinisiä ruusujaan, jotka osoittautuivatkin epäaidoiksi. Totta: meidän saatavillamme olevat siniset ruusut on yleisimmin värjätty elintarvikevärillä, joka ei vahingoita ruusua, mutta imeytyy aika peittävästi ja kestää leikkoruusun eliniän. Keinotekoista väriä ei välttämättä hoksaa, ellei kukista irtoa väri. Vedessä ruusu kuitenkin aina haalenee. Talouselämä-lehdessäkin kirjoitettiin viime vuonna Varo sinisiä ruusuja! (Taloussanomat 30.5.2008) jutussa, jossa käsiteltiin kevään mittavahintaista ruusukauppaa ja sivuttiin myös erivärisiä uusia ruusuristeytyksiä. Yhtä kannattaa varoa – sininen ruusu on aina värjätty ja sotkee helposti vaatteet, kyseisen jutun ingressissä varoitetaan.

Mutta itseasiassa: sininen ruusu ei enää ole välttämättä aina värjätty, vaikkakaan Suomen markkinoilta tuskin värjäämätöntä sinistä ruusua löytyy vielä vähään aikaan. Jo viitisen vuotta sitten uutisoitiin japanilaisen juomayhtiön Suntory Ltd.:n lähes täysin omistamasta australialaisesta biotekniikkayritys Florigenesta, joka oli onnistunut kehittämään vaalean sinisen ruusun geenitekniikan avulla - joskaan kukat eivät ole vielä päässeet käsikauppaan saakka. Bioteknologia Info -sivuilla löytyy aika helposti ymmärrettävää tietoa geeniväritetyistä kukkasista:
Luonnonkukkien siniväri perustuu usein antosyaaniväriaineisiin. Yksi vahva tällainen väriaine on ritarinkannuksesta aikoinaan löydetty delfiniidi. Tätä väriainetta on sittemmin löydetty useimmista sinikukkaisista lajikkeista kuten petuniasta. Nyt luodun sinisen koeruusun kukat ovat laventelinsiniset, ja sen terälehdet tuottavat lähes yksinomaan delfiniidiä. Lajikkeessa punaiseen ruusuun on siirretty sinivärin aiheuttava geeni keto-orvokista.
- Sininen ruusu kehitetty geenitekniikan avulla (Bioteknologia Info 4.8.2004)

Sinisiä kukkia on - miksi ei sinisiä ruusuja? Toisella Bioteknologia Infon sivulla Professori Teemu Teeri Helsingin yliopiston Soveltavan biologian laitokselta kertoo jotain kasvien geeniteknisestä muuntelusta:
Geeniteknisesti voidaan kukan värejä muuttaa kahdella tavalla. Vaimennustekniikoilla saadaan värimuotoja, joita voi löytää myös luonnosta tai viljelykasvien kirjosta, missä ne syntyvät geenimutaatioiden kautta. Tällä tavalla on esimerkiksi punaisesta gerberasta saatu valkoisia muotoja. Haastavampaa on siirtää kasviin uusi väri, jota kasvi ei normaalisti osaa muodostaa.
---
Sininen väri on erittäin haastava jalostettava geenitekniikalla ja sitä on yritetty pitkään. Periaatteessa asia näyttää yksinkertaiselta ja tuntuu, että se voitaisiin rinnastaa oranssin petunian jalostukseen. Sinisissä antosyaaneissa on hydroksyyliryhmä tietyssä hiilessä ja entsyymi (ja sen geeni), joka hydroksyyliryhmän lisää on tunnettu.
FAQ - Ruoka ja maatalous (Bioteknologia Info, Professori Teemu Teeri
Soveltavan biologian laitos, Helsingin yliopisto)

Missä ne siniset ruusut oikein luuraavat? Vaikka kukkaa luvattiin markkinoille jo 2007, Florigene ei ainakaan itse ole luopunut toivosta, sillä kotisivulla lukee Future home of the blue rose... Florigene on tuonut merkkinoille jo ainakin kolme patentoitua ja tavaramerkittyä violetihtavaa sävyä neilikoihin: FLORIGENE Moondust™ (1996; mauven värinen kukka oli ensimmäinen geneettisesti muunneltu kukka myynnissä); FLORIGENE Moonshadow™ (1997) ja kaikkein syvin purppurasävy FLORIGENE Moonshadow™. Telegraphin artikkelissa World's first blue roses after 20 years of research (Telegraph, Danielle Demetriou, 31.8.2008) uskotaan, että ensimmäset siniset ruusut tulevat kauppojen hyllyille ensi syksynä. Itse sanoisin Suntoryn kuvissa esiintyviä kukkasia mielummin violeteiksi - tai mauveksi.
Daily Mailin artikkelista Pictured: World's first truly blue roses go on display in Japan (Daily Mail, Lizzie Smith 1.11.2008) voi käydä vilkaisemassa muutamaa Getty Imagesin kaunista kuvaa näyttelystä Japanissa, Chibassa järjestetyiltä Makuhari-kukkamessuilta, jossa ruusuja viime syksynä esiteltiin.

Huomattavaa on myös se, että näissä geenikukissa liikkuvat valtavat rahat. Sinisen ruusun kehittelyyn on laitettu jo miljoonia, millä valuutalla tahansa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti