23.12.06

AnnattoViime viikolla vierailin lyhyellä lomapäiväreissulla Tampereella. Vakioshoppailupaikkamme on aina yksi thai-ruoka-aineita myyvä liike, josta nyt löysin paketillisen annattoa. Lienee ehtaa?

En ole vielä kokeillut sen suuremmin, koska aine liukenee alkoholiin (?) ja muutenkin on vähän tuo annatolla värjääminen hukassa. Pitäisi tarkistaa paperista seuraten, mitä ja missä vaiheessa. Jos jollakin nyt ihan sattumalta lojuskelee pöydällään hyvät ohjeet, saa pistää tulemaan.

Kokeilin kyllä veteen ihan parilla hitusella ja hyvin hyvin haalea kellertävä väri veteen tuli, mutta ei mitään mahtipontista punaista loistetta sentään.

Sitä odotellessa:
Hyvää joulua!

3 kommenttia:

kaima kirjoitti...

Yksi keittovärjäysohje s-postitse matkalla.

kaima kirjoitti...

Haa!
Aurorasilkin sivuilla oli vinkki annattonsiemenien käyttämisestä kynttilävärinä, siemenet yksinkertaisesti kuumennetaan öljyn tai vahan joukossa ja siivilöidään sitten pois. Täytyy kokeilla ehdottomasti!!!!

Luonnonvärien käytöstä kynttiläväreinä olin nähnyt aikaisemmin vain maininnan punamullan käyttämisestä mutta se varmasti ainakin isompina määrinä vaikuttaa kynttilän palamista haittaavasti.

Alkoholiin liuotusohjetta en löytänyt netistä. Olisikohan jollakin sellaisella kielellä jota en ymmärrä...

Pirkko kirjoitti...

Belgialaisen "hovihankkijani" Florencen kaupan (www.leslainesdumouchon.com) sivuilla on tällainen ohje:

Hienonna siemenet mahdollisimman hienoksi jauheeksi. Keitä vedessä n. 1 tunti. Suodata. Anna jäähtyä. Lisää alunalla puretettu lanka ja keitä n. 1 tunti. Tällä reseptillä pitäisi tulla oranssinpunaista.

Ranskalainen Jeanne-Marie kertoo tuoreessa blogimerkinnässään 14.4.2007 kuvien kera, miten hän on värjännyt annatolla (ranskaksi rocouyer) mohairia ja angoraa periaatteessa tuon saman ohjeen mukaan. Puretukseen 25 g alunaa ja 5 g viinikiveä väriliemeen. Siemenet hän jauhoi vanhalla kahvimyllyllä. 40 g annattoa/1,5 l vettä, mutta kuidun määrää ei kerrota. Siivilöidyn jauheen hän käytti toiseen väriliemeen ja värjäsi sillä angoran, joka jäi huomattavasti mohairia vaaleammaksi.