28.10.07

"Hopea on uusi musta"


Kuva ikkunasta: Jyväskylä tiedostaa automuodin.

Hopea on uusi musta kirjoitti Ian Porter autojen väriä koskevassa artikkelissaan Silver is the new black muutama kuukausi sitten (drive.com.au, 29.8.2007).
Everywhere you look these days, there are vehicles painted silver, grey, white and black. But mainly silver. Mostly silver. Predominantly silver.
Porterin mukaan 1900-luvun myyvin väri oli valkoinen, mutta nyt hopealla on huomattava sija värivalikoimissa. Lähes kaikista uusista autoista on hopeanvärinen malli saatavilla. Ja Porter - vaikkakin toiselta puolelta maapalloa ja Australian markkinoita tulkiten - sanoo sen, jonka olen ikkunanäkymistäni jo ajat sitten päätellyt myös kotomaassa päteväksi: lähes yksi kolmannes myydyistä ajoneuvoista on hopeanharmaita ja toiseksi suurimpana seuraa valkoinen lähes viidenneksen myyntiluvuillaan. Musta ja harmaa dominoivat kumpikin noin 10% myynnistä, kuten sininenkin.

Pikaisella laskusuorituksena tämä tarkoittaa sitä, että 70% kaikista autoista on hopeanvärisiä, valkoisia, mustia tai harmaita - siis melko monokromaattisella asteikolla liikkuvaa. Lopusta 30% kolmannes on sinisiä ja ainakin uskoisin, että aika moni näistä sinisistä tummia, mustahkoja värejä.

Omaan havaintooni pohjaten uskaltaisin mainita, että Suomessa myös punaiset autovärit ovat melko suosittuja. Ainakin talvella tuntuu, että joka toinen auto on punainen. Vai häviääkö tuo monokromaattinen 70% autokannasta suojavärityksellään Suomen talviväreihin?

Toivottavasti muutosta on joskus luvassa. 2007 Frankfurt Motor Show'ssa ennustettiin syksyn väriksi vihreää: The Color this Fall Was Green

(Autojen historiasta kiinnostuneiden kannattaa lukea tuo em. Porterin artikkeli. Se kertoo mm. mielenkiintoisen anekdootin siitä, kuinka 1930-luvulla Mercedes-Benzin kilpa-autoja yritettiin keventää raaputtamalla niiden pinnasta Saksan kansallinen ralliväri, valkoinen maali kokonaan pois: autoista tuli alumiinipintaisia. Kiillotettu alumiinipinta viehättikin siinä määrin, että Mersu maalasi kilpa-autonsa hopeanväriseksi siitä lähtien...)

3 kommenttia:

Halo Efekti kirjoitti...

Heh, tuttu maisema. itseasiassa mun autoni on kuvassa =D Se ei ole hopeanvärinen ;D

kissamau kirjoitti...

edellisen kommentoijan tytärkin tässä ilmoittaa tunnistaneensa maiseman :) mä olen jakanut keskisuomalaista taloon, jonka ikkunasta kuva on otettu.

Päivi kirjoitti...

Lehteä meille ei tule, mutta autoja katselen melkein joka aamu pienen hetken aamukahvia siemaillen.

Kummallisen pieni on maailma.