21.11.09

Väri09-kilpailun satoa

Väri09-kilpailun tarkoitus oli tuoda esille ja edistää suomalaista rakennusten julkisivujen ja sisätilojen värisuunnittelua. Kilpailun järjestävät Suomen Maalarimestariliitto ja Helsingin Maalarimestariyhdistys yhdessä Suomen Messujen kanssa. Kilpailun palkinnot jaettiin reilu kuukausi sitten ja palkittuihin töihin voi käydä tutustumassa projektin blogissa vari09.blogspot.com.

Blogissa on myös paljon muuta tutustumisen arvoista väriasiaa. Erityisesti maininnan arvoisia ovat jutut Väri yhteiskunnallisena vaikuttajana ja Kuvia Tiranasta, jotka valottavat Tiranan pormestarina toimivan arkkitehti/taiteilija Edi Raman visiota kaupunkiympäristön vaikutuksesta yhteiskuntaan ja sitä kautta ihmiseen. Kaunista luettavaa ja riemastuttavia kuvia!

15.11.09

Mustaa valkosipulia


Kuva: Foodista, Wikimedia Commons

Välillä ruoka-asioitakin... Viime vuonna läntisen maailmanvalloituksensa aloittanut (paradoksaalisesta nimestään kärsivä) musta valkosipuli on noussut syksyn trendielintarvikkeeksi myös Suomessa! Kyseessä on tavallinen valkosipuli, jota kypsytetään noin kuukauden ajan. Käymisprosessi muuttaa rakennetta pehmeäksi - ja värin mustaksi. Maku miedontuu sen verran, että mustaa valkosipulia voi kuuleman mukaan popsia sellaisenaan. Minkä musta valkosipuli makunsa voimakkuudessa menettää, sen se ottaa takaisin terveysvaikutuksillaan: mustassa valkosipulissa on kaksi kertaa enemmän antioksidantteja kuin kypsyttämättömässä.

Huolimatta tämän hetken trendikkyydestään ja siitä, että länsimaissa musta valkosipuli on otettu vastaan uutena elintarviketulokkaana, kyseessä on kuitenkin ruokalaji, jolla on idässä pitkät perinteet. Mm. Koreassa, Thaimaassa ja Japanissa musta valkosipuli on ollut keittiöissä tuttu vuosisatojen ajan. Wikipedian mukaan mustaa valkosipulia on käytetty ruoanlaiton lisäksi myös "elinaikaa pidentävien" juomien ainesosana sekä suklaan valmistukseen!

Teemaan liittyviä ruokaohjeita (linkkien kautta) ja uusimpia uutisia voi tsekata mm. englanninkieliseltä aiheelle mustavalkosipulituotteita myyvän Black Garlicin sivuilta osoitteesta: blackgarlic.com

13.11.09

Väriteorian päivä: Väri rakennetussa ympäristössä 20.11.2009

VÄRI RAKENNETUSSA YMPÄRISTÖSSÄ - COLOUR IN THE URBAN ENVIRONMENT 20.11.2009

Väriteorian päivä Turussa nuorisokeskus Vimman tiloissa (Aurakatu 16) on tarkoitettu rakennetun ympäristön väreistä kiinnostuneille suunnittelijoille, konservaattoreille, tutkijoille, maalausalan yrityksille ja alojen opiskelijoille sekä aiheesta muuten kiinnostuneille.

Tilaisuus on maksuton, mutta osallistujien määrä on rajoitettu luentotilan vuoksi.

Tilaisuuden järjestää Turun ammattikorkeakoulun Tekniikka, ympäristö ja talous -tulosalueen Restaurointikeskus Suomen Kulttuurirahaston Varsinais-Suomen rahaston myöntämän apurahan avulla.

Yhteistyökumppaneina ovat Suomen Väriyhdistys SVY ry sekä Suomen Arkkitehtiliiton paikallisosasto Turku - SAFA.

Ilmoittautumiset 17.11.2009 mennessä numeroon 040 7539 309 Rokka tai janne.rokka(at)turkuamk.fi

Ohjelma:
Ilmoittautuminen ja aamukahvi 8.30 - 9.00
Lounastauko 12.00 - 13.00
Kahvitauko iltapäivällä
Luentojen jälkeen korjaustyön värityksen esittelykierros rakennuksessa n. 16.00 -17.00

Luennoitsijat aamupäivällä:

Harald Arnkil:
Väri, valo, tila
Lehtori, TaiK, Suomen Väriyhdistys SVY ry, puheenjohtaja

Pentti Pietarila:
Rakennusten maalaamisen väriperinne
Rakennuskonservaattori

Marje Tammert, Viro:
Kuka sanoo talojemme värin
Doctoral Student, Restoration Dept of Art Academy

Luennoitsijat iltapäivällä:

Karin Fridell Anter, Ruotsi:
Colours of Nature, Colour tradition and results regarding the relationship between inherent and perceived colour
PhD, Architect SAR / MSA

Pentti Kareoja:
Värit nykyarkkitehtuurissa
Arkkitehti SAFA, professori, TaiK

Vimman korjaustyön värityksen esittely:
Tiitta Itkonen: (VÄRI07 -palkinto)
Arkkitehti, SAFA. Lpr-arkkitehdit

Järjestäjien yhteystiedot:
Caterina Casagrande-Mäkelä
Arkkitehti, SAFA, gsm: 050 5909 223
caterina.casagrande-makela(at)cc-m.fi

Ulla Seppälä-Kavén Turun ammattikorkeakoulu, gsm: 044 9072138 ulla.seppala-kaven@turkuamk.fi

Markku Hyvönen Turun ammattikorkeakoulu, gsm: 050 5985 911 markku.hyvonen@turkuamk.fi

9.11.09

Elämää Oaxacasta

Syksyinen sekä innon että vähän kateudenkin aiheeni on ollut ystäväni Ullan lähtö residenssiin Oaxacaan. Ulla lähti viime viikolla ja ehti jo aloitaa bloginsa, josta löytyy Meksikon kuulumisia kuvin ja sanoin kerrottuna. Veikkaanpa, että värit ja värjäys tulevat olemaan isona osana tässäkin blogissa, vaikka kyllä jo noiden lämpimien vuoristomaisemien katselu itsessäänkin houkuttaa lukemaan...

varikaselamani.blogspot.com

3.11.09

Colour: Design & Creativity

Verkkolehti Colour: Design & Creativity on julkaissut verkossa äskettäin (päivämäärästä huolimatta) uuden artikkelin: Influence of Background on the Colour Appearance of Images by Alain Trèmeau, Rafaël Nicolas and Eric Dinet.

Verkkolehti jatkaa juttujen julkaisua vähitellen, joten stay tuned.

Lehti löytyy osoitteesta www.colour-journal.org