30.8.10

Mustaa

Tänään löysin Firenzessä Via della Ochella sijaitsevasta, englanninkielisiä pokkareita myyvästä ja varsin mielikuvituksellisesti nimetystä Paperback Exchange -liikkeestä Michel Pastoureaun kirjan Black, The History of a Color. Se on varsinainen aarre, johon en ole aiemmin törmännyt, vaikka alkuperäinen ranskankielinen Noir, histoire d'une couleur on julkaistu jo 2008 ja tämä englanninkielinenkin painos viime vuonna. Pastoureaulta on ilmestynyt muitakin väriin liittyviä kirjoja, mutta tämä musta kirja on formaatiltaan hyvin samanlainen kuin hänen aiemmin kirjoittamansa kirja sinisestä, Blue. On siis toivoa, että tällä formaatilla julkaistaisiin tulevaisuudessa myös muista väreistä vastaavanlaisia kirjoja.

Huomasin, että kirjakaupassa oli tuo edellinen, sinistä käsittelevä kirja hyllyssä myös pelkän tekstin sisältävänä edullisena pokkariversiona, mutta jos vain mahdollista, niin nämä kirjat kannattaa hankkia ihan kovakantisina versioina. Ulkoasultaan ne lähentelevät ehkä vähän coffee table -kirjojakin, mutta vaikka kuvat ja kuvitus ovatkin upeita, myös teksti on ajatuksella kirjoitettua ja tutkiskelevaa, paljastaen monia pieniä suuria tarinoita värien taustalta.

Musta kirja jakautuu viiteen osaan (In the Beginning Was Black, In the Devil's Palette, A Fashionable Color, The Birth of the World in Black and White ja All the Colors of Black), jotka kukin sisältävät kuudesta yhdeksään lukua, joissa kussakin esitellään yksi näkökulma.

Sinisestä kertovan kirjan ostin aikanaan Helsingin Akateemisesta - löytyisiköhän tämäkin aarre sieltä? Jos ei, niin varmasti verkkokaupoista löytyy.

Ei kommentteja: