25.9.10

Violettia, lilaa ja purppuraa

Colorian vieraskirjaan oli tullut kysymys violetin ja lilan sävyistä ja koska tätä aika ajoin muutenkin ihmetellään, päätin laittaa vastaukseni myös tänne. Itselläni ei ole tästä kovin paljon tutkittua tietoa, joten jos jollakin on tarjota enemmän tai vähemmän tieteellisiä artikkeleja näiden värien näkemisestä ja sanojen kokemisesta, otan niitä mielelläni vastaan - kuten myös kommentteihin muidenkin näkemyksiä ko. sanoista.

KYSYMYS: Violetti ja lila. Eivätkö nämä vain ole kaksi eri "sekoitus"väriä? Toinen enemmän siniseen taipuva ja toinen enemmän punaiseen.
Kaveri sanoo, että violetti on enemmän sinisen sävyinen ja lila enemmän punaisen sävyinen.
Itselläni lyö nyt tyhjää, että kumminpäin? Joka tapauksessa olen aina mieltänyt ne kahdeksi eri väriksi.

VASTAUS

Värejä ei ole virallisesti määritelty mihinkään suuntaan, mutta aika moni tulkitsee violetin enemmän siniseksi kuin purppuran, joka mielletään taas punertavaksi (ehkä johtuen siitäkin, että suomenkielessä on myös sana "purppuranpunainen"). Lila on ehkä epäselvin värisävy: yleensä se vain tuntuu tarkoittavan mitä tahansa violetin sävyä (keskivioletti tai siniseen tai punaiseen taittuva), mutta vaaleampaa sellaista. Mm. englannissa "lilac" tarkoittaa syreeniä, eli liilan voisi varmaan tulkita syreenin väriseksi - ja syreeneitähän on sekä punertavia että sinertäviä (muun muassa).

Englanninkieli on vähän muutenkin sekoittanut pakkaa: englanninkielessä eniten käytetty violettia tarkoittava sana ei ole violet vaan "purple", ja englanninkielessä "purple"-sana ei viittaa mitenkään punertavaan sävyyn, vaan ihan yleisesti violettiin. "Violet" taas tarkoittaa orvokkia, eli sen voisi suomentaa "orvokin värinen" - väriskaalaltaan se tuntuu olevan aika samalla tavalla ymmärretty kuin "purple"-sanakin.


EDIT: Huomasin, että Wikipediassa englanninkieliset värit määritellään näin:

Purple is a general term used in English (Australia, Canada, New Zealand, UK and USA) for the range of hues of color occurring between red and blue. - eli "Purppura on yleinen termi, jota käytetään englanninkielessä (Australia, Kanada, Uusi-Seelanti, Iso-Britannia ja USA) punaisen ja sinisen välissä oleville sävyille." (http://en.wikipedia.org/wiki/Purple)

As the name of a color, violet (named after the flower violet) is synonymous with a bluish purple. - eli "Värin nimenä violetti (nimetty orvokin mukaan) on synonyymi sinertävälle violetille". (http://en.wikipedia.org/wiki/Violet_(color))

Lilac is a color that is a pale tone of violet that is a representation of the average color of most lilac flowers. It might also be described as light purple. - eli "Lila on haalean violetti väri, joka on yleinen useimmissa syreeninkukissa. Sitä voidaan kuvata myös vaaleanvioletiksi." (http://en.wikipedia.org/wiki/Lilac_(color))


Suomen Wikipedia on lyhytsanaisempi:

Violetti on väri, joka saadaan sinisen ja punaisen sekoituksena. (http://fi.wikipedia.org/wiki/Violetti)

Sana "lila" tarkoittaa puhekielessä myös violettia. (http://fi.wikipedia.org/wiki/Lila)

Purppura eli punavioletti on, eri sävyineen, ainoa(lähde?) luonnossa esiintyvä väri, jota ei ole spektrissä. (http://fi.wikipedia.org/wiki/Purppura)

(Viimeisin, eli purppuraa käsittelevä määrittely on aika käsittämätön. Yleisesti sanotaan, että RUSKEA on väreistä ainoa, joka ei spektrissä näy... Mutta tämä on sitten ihan toisen jutun arvoinen asia...)

Ei kommentteja: