5.3.11

Värillistä aikaa mittaamassa: The Colour Clock



Muutamia päiviä sitten postasin Colorian FB-ryhmään, mutten voinut jättää sikseen, sen verran hieno projekti tämä on: Jack Hughesin The Colour Clock esittää kunkin ajan värinä. Onnelliset Macin omistajat saavat täältä myös ladattua itselleen näytönsäästäjän.

Miten tämä toimii? Väriarvo määrittyy heksadesimaaleina kellonajasta. Heksadesimaalivärisysteemi on sama kuin millä nettisivuilla määritellään väriarvot: kuusinumeroisesta luvusta kaksi ensimmäistä määrittelee punaisen, kaksi keskimmäistä vihreän ja kaksi viimeistä sinisen värin voimakkuuden ja näistä kolmesta sitten muotoutuvat kaikki muut värit. Värin määrittävässä koodissa on siis kolme numeroparia: RRGGBB.

Numeroarvolla ikäänkuin säädellään värin voimakkuutta. Kun arvot on minimissään, väri on mustana ja kun arvot ovat maksimissaan, väri on äärimmäisen kirkas. Jos halutaan esimerkiksi kirkas violetti, säädetään punaisen ja sinisen värin lukemia suureksi ja jätetään vihreä nollille. Esim. numerosarja 990099 antaa allaolevan violetin värin.


Kullakin värillä on käytössään kaksi lukua, joista pienin on 00, sitten 01, 02, 03... Numeron 9 jälkeen merkit jatkuvat vielä kirjainten avulla: A vastaa numeroa 10, B numeroa 11 jne. ja viimeisenä on F. Eli aiemmin aloittamani rivi jatkuisi näin: ...09, 0A, 0B, 0C, 0D, 0E, 0F, 10, 11, 12... Suurin luku kunkin värin kohdalla voi olla FF. Mikäli kaikkien värien arvo on minimissään, eli numerosarja on 000000, lopputuloksena on musta. Mikäli kaikki väriarvot ovat täysillä, eli FFFFFF, lopputuloksena on valkoinen.

Luulinkin ensin, että kello poimii suoraan värin kellonajan mukaan, mutta sehän tarkoittaisi, että värisävy olisi koko ajan melko tumma. Jos tunneissa suurin luku on 24, minuuteissa 59 ja sekunneissa 99, kirkkaimmillaankin väri olisi melko tumma sininen (alla).


Mutta kello onkin laitettu kasvavana ja kirkastuvana yhtenäisenä kuuden numeron lukuna kasvamaan väriä. Pitäisi varmaan tarkistaa keskiyöllä, alkaako aika mustasta ja päätyykö valkoiseen. Heksaluvun vaihtumista voi tarkkailla painamalla kellon ajan alla näkyvää aikaa ja takaisin kellonaikaan voi päästä takaisin painamalla toista palkkia.

http://thecolourclock.co.uk/

1 kommentti:

Pirkko kirjoitti...

Kiitos tästä vinkistä! Ihana :)