28.9.15

Vivianiitin sineä

Aina silloin tällöin saan Coloriaa varten ilahduttavia meilejä, joissa on mukana uutta lähdeaineistoa. Tällä kertaa vastaanotin pdf-muodossa alunperin kirjoituskoneella kirjoitetun "Vivianiitti eli rautafosfaatti - Tietoa sen esiintymisestä ja käyttömahdollisuuksista" -tekstin - mutta en saanut valitettavasti mitään tietoa siitä, mikä raportti on, eikä lähettäjälläkään sitä ollut. Raportti kuitenkin innotti päivittämään Colorian Vivianiitti-sivun, ja siinä samalla, kun etsiskelin netistä uutta ja täydentävää tietoa etenkin vivianiitin merkityksestä taidemaalauksessa, osuin aivan uuteen YouTube-videoon, jossa on näytetty vivianiitin tie maa-aineksesta maaliksi.
Tässä alla myös vanha kartta saamastani pdf-tiedostosta: siitä näkyy, missä vuonna 1943 on ollut tunnettuja vivianiittiesiintymiä Suomessa.


Suomen vivianittiesiintymät raportista vuodelta 1943

2 kommenttia:

katakos kirjoitti...

Kiitos Päivi!
Ostin kesällä vivianiittia Pietarista, ja tehtailen juuri blogipostia aiheesta. Tämä toi mukavasti lisätietoja. Sitäpaitsi videossa oli sympaattinen musiikkikin! :)

T: Kata

Päivi kirjoitti...

Hei Kata!
Kiitos itsellesi kommentista - kiva, jos blogista löytyi inspiraatiota. Venäjällä ikonimaalaus on siellä voimissaan ja ikonimaalauksessa (käsittääkseni) maapigmenteillä on erityinen merkityksensä, minkä vuoksi joitakin länsimaisesta taidemaalauksesta jo kadonneita pigmenttejä löytyy sieltä. Olisi ihan kiva joskus tutkia, mitä kaikkea venäläisestä ikonimaalaustarvikekaupasta voisikaan löytyä...