3.9.06

Holin väritArchive.orgin abstraktiin elokuvatarjontaan kuuluu Vraja Festivals - Holi, Festival of Color, dokumentti intialaisesta holijuhlasta (arkistossa on myös muita holi-filmauksia). Holi on hindulainen, helmi- tai maaliskuisin juhlittu värin ja ilon juhla, jossa soitto soi ja laulu raikaa ja pigmentit saavat kyytiä. Intia on aina kiehtonut kulttuuriltaan, mutta kieltämättä jo ensimmäisen viiden minuutin aikana alkaa tulla hieman vieraantunut olo. Mistä nuo laulavat ja onko tuossa nuottia? Meininki kuitenkin äityy varsin hurmokselliseksi ja kohtaus muuttuu yhä kummallisemmaksi: tietokoneruudulla hyppivät iloitsevat intialaiset merkillisessä sekameteliälinässä ja toisella puolella ruutua istuu kummastunut länsimaailman kasvatti suu auki, toimintakyvyttömänä katsomassa moista ilottelua.

Holiin törmäsin ensimmäisen kerran kymmenisen vuotta sitten, kun luin verkosta juttua intialaisesta pigmenttiteollisuudesta. Intiassa valmistettiin ainakin vielä muutamia vuosia sitten - en ole viime aikoina tarkistanut tilannetta - vahingollisia tai suorastaan myrkyllisiä pigmenttejä, kuten raskasmetallipigmenttejä, välillä suorastaan järkyttävissä olosuhteissa. Artikkelissa kiinnitettiin huomiota myös siihen, että myrkkypigmentit eivät ole vain tehtaissa ja väripajoissa työskentelevien ongelma: holin aikana ilmaan lentää pigmentti kuin pigmentti, kunhan se ei ole turhan kallis. Onneksi nykyään vaarattomampien pigmenttien valmistus on yleistynyt ja halventunut, joten siltä osin holi on varmaankin nykyään terveyttä vähemmän uhkaava juhla kuin vielä muutamia kymmeniä vuosia sitten. Mutta vaikka kyseessä olisi kuinka vaaraton pigmentti, eiköhän haittavaikutuksiakin löydy, kun hienoa värijauhetta leijuu ilmasta keuhkoihin kilokaupalla. Merkille pantavaa onkin, ettei katsomassani holi-videossa juurikaan yskitä - ainakaan siinä määrin kuin uskoisin moisessa meiningissä yskittävän. Ehkä astmaatikot ovat jo vaipuneet tuossa juhlinnan vaiheessa koomaan.

Vraja Festivals - Holi, Festival of Color - Compilation
Madhavananda Das
Holi, a festival celebrated annually in India in early springtime, is certainly among the more colorful celebrations in the world. This compilation, the first in our Vraja Festivals-series, brings you to five temples at the village of Radha-kunda, where the festival is celebrated with colorful powders and songs describing the sports of Radha and Krishna for several weeks.
archive.org/ details/ festivals_holi-festival-of-colors_compilation

Ei kommentteja: