Uutisissa on ollut juttua blue tongue-karjataudista, jota on viime aikoina löydetty mm. Ruotsista sitä levittävistä polttiasista. Colorian kautta sain välittömästi pari tiedustelua siitä, osaisinko kertoa, mistä taudin nimi tulee. Mutulla arvelin luonnollisesti, että ehkä sininen kieli viittaa jotenkin siihen, että sairastuneiden eläinten kieli muuttuu siniseksi... Siis tiedongooglauskierros: blue tongue eli sinikielitauti on maailmanlaajuinen märehtijöiden kulkutauti, joka ei tartu ihmisiin. Se leviää orbiviruksiin kuuluvan blue tongue -viruksen (BTV) välityksellä. Virusta levittää
Culicoides imicola -polttianen. Sinikielitaudissa eläimen lämpö nousee, syljeneritys lisääntyy, naama ja kieli turpoavat ja kieli alkaa sinertää. Karanteenia pidetään tehokkaimpana taudin leviämisen estokeinona, mutta esim. Italiassa on karjaa myös rokotettu sitä vastaan.
Luonnontieteellinen keskusmuseo:
Evira ja Helsingin yliopisto selvittävät sinikielitautia levittävien polttiaislajien esiintymistä Suomessa (tiedote 19.07.2007)
Googlatessani taudista tietoa, matkaan tarttui muutakin sinikielistä kuin yllä mainittu virustauti.
Netwellness.org -sivulla, joku on tiedustellut, onko nautitut Pepto (-Bismol) tabletit voineet vaikuttaa kielen värjäytymiseen tummansiniseksi/mustahtavaksi. Vastaus kuuluu vapaasti käännettynä näin: Pepto-Bismol sisältää vismuttia, joka usein reagoi kielen pinnalla olevien normaalien bakteerien kanssa niin, että muodostuu musta yhdiste. Tämä on harmitonta, mutta voi yllättää.
Yleisimmin ihmisten kielen sinisyys syntyy elintarvikkeiden värjääminä - varsinkin karkkeja syödessä. Kieli voi alkaa sinertää myös korkeissa olosuhteissa. Sininen kieli voi olla myös sairauden oire.
Sinikielinen chow chow on yksi vanhimmista koiraroduista. Niitä on pidetty vahtikoirina ja metsästyskoirina, mutta myös syöty - sininen kieli on ollut erityistä herkkua. Koiran sinikielen synnylle on useita tarinoita. Yhden mukaan chow chow pelasti erakkona asuneen munkin, joka eräänä talvena loukkasi itsensä ja olisi paleltunut kuoliaaksi, ellei koira olisi auttanut. Chow chow toi miehelle ruokaa ja puuta salaman hiillyttämästä puusta - samalla koiran kieli muuttui mustaksi. Toinen tarina kertoo, kuinka jumala päätti tehdä taivaankanteen pieniä aukkoja päästääkseen valon pilkkopimeään maailmaan. Näin syntyneitä aukkoja nimitämme tähdiksi; niiden kohdalta taivaankanneen mustat kappaleet putosivat maahan ja chow chow -koirat söivät ne saaden kielensä siniseksi.
Myös ryppyisellä sharpei-koiralla on sininen kieli.
Koirat eivät ole eläinmaailman ainoita sinikielisiä.
Tiliqua scincoides-lisko eli
common blue-tongue skink on yleisin sinikieliskinkki terraario-oloissa. Lisää juttua ja pieniä kuvia löytyy osoitteesta
Baby blue-tongues are out (ABC Science Online helmikuu 2000). Sivulla voi kuunnella myös audiona selityksen sille, miksi liskon kieli on sininen. Australiassa lisko on ilmeisen suosittu: se ollut nimen inspiraatiolähteenä Australia Brisbanessa sijaitsevalle
Blue Tongue Backpackers-retkeilymajalle,
Blue Tongue Helicopter Services -helikopteripalvelulle,
Blue Tongue Harmonica School -soittokoululle ja samaten australialaiselle
Blue Tongue Brewery -panimolle. Blue Tongue -ravintoloista Australiasta löytyy enemmänkin. Australialainen
Blue Tongue Studio korjaa vanhoja posliineja,
Blue Tongue Carpets myy alemattoja,
Blue Tongue Vineyards on viinitila,
Blue Tongue Records tuottaa länsiaustralialaista blues ja roots-musaa,
Blue Tongue Building Approvals jakaa rakennuslupia,
Blue Tongue Filmsin oma sivu MySpacessa ja
Blue Tongue Sheepskin -kengissä on hyvä kävellä... Internet Movie DataBasesta löytyvä leffa
Blue Tongue (2005) on totta kai... australialainen.
Ja vieläkin: vuonna 1995 perustettu Blue Tongue Entertainment on Australiassa sijaitseva pelitalo, jonka tuotantoa on mm.
Nicktoons Battle for Volcano Island ja
Nicktoons: Unite! -pelit. Blue Tongue -peliyhtiöstä enemmän voi lukea
www.bluetongue.com-nettisivulla. Blue Tongue nettipeli on ihan eri juttunsa, sitä voi käydä pelaamassa osoitteessa
www.onlineflashgames.org/ 10-puzzle-games/ 1163-flash-game-blue-tongue/ play.html