12.2.08

Väridomaineja


Noin viikko sitten sain linkkivinkin sähköpostiini: Ei suoranaisesti väreistä mutta asiaa kuitenkin ja tunnuksena värin nim: punainen.fi. Sivulla seisoo: PuNainen-toiminnan päämääränä on terve sydän koko naisen elämän ajaksi. Punainen on uudenlainen naisen elämänlaatua ja -hallintaa parantava malli. Kun elämä on hallinnassa, myös sydän voi paremmin. Domainin omistaja on Suomen Sydänliitto ry.

Linkkivinkki ei varsinaisesti kolahtanut sisällöltään oikeaan osoitteeseensa, mutta sai minut kiinnostumaan, mitä löytyy muiden suomenkielisten väridomainien takaa. Otin siis perusvärit käsittelyyni ja yleisimmät .fi, .net, .org ja .com -domainpäätteet tutkailuni alle.

Punaisesta löytyy myös punainen.org: sivun taustaväri on punainen, mutta yläkulmassa pieni kirjeen kuva ja koodiin, sivun katsojilta näkymättömiin on piilotettu teksti: visio (lat. visio), näky; harhanäky; uskonnollisessa hurmostilassa koettu hallusinaatio, ilmestys. (Uusi sivistyssanakirja, Otava 1994.) Muista punaisista sivuista punainen.net on under construction ja punainen.com on "for sale" (rekisteröijä RareNames, WebReg). Punaisista osoitteista vapaita päätteitä ovat mm. punainen.info, punainen.mobi ja punainen.biz.

Sen sijaan puna-osoitteista on vapaana vain suomalainen puna.fi -pääte. Puna.com on ostettavissa Oregoniin rekisteröidyltä yritykseltä, puna.net domainparkissa ja puna.org-sivu on under construction.


Keltainen-domainien alta odotti löytävänsä ainakin jonkinlaista ilmoitus-/mainos-palveluja ja/tai hakemistoja. Ja niinhän siinä kävikin. keltainen.fi on uudenlainen täysin ilmainen palvelu, jossa muutat sinulle tarpeettoman tavaran rahaksi. Sekä ilmoitusten lisääminen että selaaminen on maksutonta.. Palvelun tuottaa ja ylläpitää Oy Suomen Datalinja Ab. Siihen keltaisten domainien sisältö sitten loppuikin. Domain keltainen.net on rekisteröity vantaalaisen www.viinikauppa.com -osoitteen nimiin ja osoitteen keltainen.info on varannut turkulainen Lämpöpuisto Oy, mutta sivuilta ei ole vielä sisältöä. Domain keltainen.com on - aivan kuten punainenkin - "for sale" (rekisteröijä RareNames, WebReg). Keltaisista domaineista on vapaana mm. keltainen.org (!), keltainen.mobi, keltainen.tv ja keltainen.nu.

Kelta-päätteisten domainien kanssa valinnan varaa vielä on; Washingtoniin rekisteröity kelta.com on edelleenmyytävänä ja kelta.net oli kokeillessani väliaikaisesti pois käytöstä.


Vihdoinkin jotain paikalleen osuvaa: Suomessa sinisellä olisi varmaan ollut muitakin ottajia (Fazer ja Lumene ainakin tulevat ensimmäisinä mieleen), mutta perikansallinen HK:n Sininen lenkki on ehtinyt ajoissa varaamaan osoitteet sininen.fi ja sininen.com. Domain sininen.org tarjoaa tummansinisen taustan, johon on kirjoitettu sininen. Jyväskyläläinen kauneuskeskus Sininen on ottanut haltuunsa domainin sininen.info. Bluelight Compound -nimellä rekisteröity sininen.net sen sijaan on typötyhjä. Sinistä domainia halajavat voivat vielä rekisteröidä mm. sininen.mobi, sininen.biz, sininen.tv ja sininen.nu -päätteet.

Sini-sanalle löytyykin jo enemmän ulkomaalaisia rekisteröijiä. Sinituote Oy on luonnollisesti saanut haltuunsa sini.fi -päätteen. Tyhjän sini.com-domainin omistaa pietarilainen Sini-yritys, sini.net-sivu menee Jean Sinin blogiin ja virheilmoituksen antava sini.org-osoite on rekisteröity San Fransiscoon.


Vihreä liitto on ehtinyt rekisteröimään itselleen vihrea.fi ja vihrea.net sekä ääkkösellisen vihreä.fi -osoitteet. Ääkkösellinen vihreä.net on sen sijaan rekisteröity USAhan ja maapallokuvalla varustettu sivu on yhdellä asialla: Ilmaston lämpenemisellä viitataan viime vuosikymmeninä havaittuun Maapallon ilmakehän ja merien keskilämpötilan kasvuun. Sivun pollista voi vastata kysymykseen siitä, johtuuko ilmaston lämpeneminen ihmisestä ja linkki vie Conor's Green Blog-sivulle. Niin ikään USAhan rekisteröity vihrea.com-sivun mukaan vihrea.com on paras tietolähde aiheesta Suomi. Sisältö koostuu lähinnä mainoslinkeitä. Sivulla lukee myös, että domain on myytävänä, kuten myös ääkkösellinen sisarensa. Vapaana on myös mm. vihrea.org -domain.


Musiikkiteatteri Tapiola MusTa löytyy musta.fi-osoitteesta.
musta.com on rekisteröity Alankomaihin, musta.net Suomeen ja musta.org Isoon Britanniaan, mutta domainit ovat mainosten vallassa. Muuten yleisimmät rekisteripäätteet ovatkin vapaana.
Suomalainen harmaa.fi-pääte on kyllä rekisteröity, mutta sivu on tyhjänä. Tyhjänä (tai mainosten vallassa) on myös Koreaan rekisteröity harmaa.com. Suomeen rekisteröity harmaa.net on hillityssä tyhjyydessään melkein tyylikäs: sivulla on vain kuva kuulokkeista. Harmaita päätteitä on vapaana useita, niiden joukossa mm. harmaa.org.

Valkoinen .com, .net ja .org -päätteet on rekisteröity, mutta mm. .fi -pääte on edelleen vapaana! Valkoinen.com sekä valkoinen.net ovat saman suomalaisen rekisteröijän omistuksessa ja under construction - mainosten vallassa. Sen sijaan valkoinen.org onnistui ensin hämäämään, että sivulla olisi sisältöäkin...


Myös vaaleanpunaisen ystävillä on mahdollisuus saada oma domaininsa: .fi, .net, .com ja .org -päätteet ovat kaikki saatavilla. Sen sijaan pinkillä on ollut jo vähän vientiä: osoitteesta pinkki.fi löytyy Ohjelmatoimisto Pinkki Oy, joka keskittyy toiminnassaan viihde- ja tapahtumatuotantoon sekä markkinointiin. Naisten Liikuntapiste Pinkki Oy on ottanut haltuunsa sekä pinkki.net että pinkki.info-osoitteet, jonne mentäessä paukahtaa stereoista melkoinen discohumppa reippaaseen iloliikuntatyyliin - joten kirjaston koneella ollessa kannattaa harkita osoitteessa käymistä. Pinkki.com on rekisteröity Pietariin, mutta sivulla ei ole vielä sisältöä.

Violetin osaltakin .fi-tunnus on vielä vapaana (kuten myös mm. .org-pääte). Violetti.net vie englanninkieliselle sivutemplaatille, jossa ei vielä oikeaa sisältöä ole, mutta josta on kenties tulossa musiikkiaiheinen sivu. Violetti.com-sivu on tyhjänä. Purppuran osaltakin domaineja on saatavilla vaikka mitä, joskin purppura.net on rekisteröity: sivulta löytyy iso E is for evil -kuva - ei muuta. Lilaa ei enää saa rekisteröityä - sillä on paljon ulkomaanomistajia ja lähinnä tyhjiä parkkeeraussivuja. Se suomalainen, lila.fi on kahden kunnan yhteisprojektisivu: Lila tulee Liljendalin ja Lapinjärven kuntien nimistä. [...] Lila on kuitenkin enemmän kuin pelkkä lyhenne kahdesta kunnannimestä - lila edustaa myös yhteisiä arvoja ja mielipiteitä sekä yhteistyötä.

Ruskeakaan ei ole nettimaailmassa kovin trendikäs. Ainoa rekisteröity domain ruskea.com on sisällöltään aivan samanlainen kuin vihrea.com - "hieno Suomen tietolähde". Beige-domainitkin on rekisteröity - .fi-päätettä lukuunottamatta.


Oranssi.fi -domain on jyväskyläläisellä Luontaiskeskus Oranssilla: Oranssi on v. 2004 perustettu luontaishoitoihin ja luonnon antimien hyödyntämiseen kouluttautuneiden ammattilaisten yhteenliittymä, jolla on hoitotilat aivan Jyväskylän keskustassa, kaupunginkirjaston vieressä.. Lisää hoitaa löytyy kaupallisen päätteen alta: oranssi.com -osoite vie sivulle, josta on linkki Palvelukoti Sylviin. Oranssi.net osoite kuuluu Oranssi ry:lle, joka on helsinkiläinen nuorisotyötä tekevä kansalaisjärjestö. Toiminnan tarkoituksena on nuorten kulttuuri- ja kansalaistoiminnan tukeminen sekä nuorisoasuntojen kunnostaminen. Suomeen rekisteröidyssä oranssi.org -osoitteessa pyydetään stay tuned - eli lisää lienee tulossa?


Turkoosi puolestaan on heittäytynyt kovin luovaksi ja viestiväksi. Tamperelainen graafisen ja uusmedia-alan yritys Turkoosi löytyy osoitteista turkoosi.fi, turkoosi.net ja turkoosi.info. Tuomas Armisen vinkeää grafiikkaa löytyy turkoosi.com -osoitteesta. Vapaina on vielä mm. .org-päätteinen osoite. Akvamariinia oli myös tarjolla melkoisesti, mutta akvamariini.fi-osoitteesta löytyy Viestintätoimisto Akvamariini Porter Novelli, joka tarjoaa organisaatiollesi motivoituneen ja kokeneen viestintäkumppanuuden kotimaassa ja kansainvälisillä markkinoilla.

---

Ei tämä mikään varsinainen tutkivan journalismin työnäyte näköjään ollut, mutta paljon tuli tekstiä :D Ja selvisi se, ettei suomalaisilla "väridomaineilla" ole juurikaan tekemistä värin kanssa... Aiheesta ehkä vielä lisää myöhemmin.

2 kommenttia:

kaima kirjoitti...

Kävelin eilen kaupan hyllyjen välissä kohti sellaista henkilökunnan käyttämää kärryä joka oli jätetty tilapäisesti orvoksi paikalleen ja silmä otti tuotteen kyljestä tekstin: syö värejä.
Knorrin minipussikeittosarja(5dl) jossa oli ainakin valkoinen, punainen ja keltainen keitto. Unileverin sivuilta en niistä mitään löytänyt. Ovatkohan ruoan värit kohta enemmänkin pop?

Mielenkiintoista!

kaima kirjoitti...

Hih. Tuon Live traffic feedin mukaan minä olen Oulusta. Tosiasiassa en yhtään tiedä että missä palveluntarjoajan systeemit sijaitsevat.