5.2.08

Annatto


Jo aikapäiviä sitten ostin jostain import-elintarvikekaupasta annatonsiemeniä ja blogasinkin saaliistani tuolloin (Annatto | 23.12.06). Nyt vihdoin sain aikaiseksi: siemenet (103 g) löytyivät käyttämättöminä kaapin pohjalta. Yritin ensin murskata niitä morttelissa, mutta siitä ei oikein meinannut tulla muuta kuin punaista tomua kaikkialle muualle paitsi morttelin pohjalle. Kaadoin annattosiemenet pieneen kattilaan ja lisäsin tilkan vettä sekaan sitoakseni pölyn kasaan, niin murskaaminen alkoi sujua. Jos oikeasti haluaisi siemenet murskaksi, voisi olla parasta hankkia tehokas automaattimurskain terässiipineen; morttelisauvalla puuha tuntui siltä kuin olisi yrittänyt lytätä kasaan pikkukiviä. Tai toinen vaihtoehto voisi olla liottaminen ennen murskaamista: teräskattilan kalke kerrostaloasunnossa klo 11 jälkeen illalla herätti kauan uinuneen naapureiden huomioonottokykyni ja panin kattilan yöksi sivuun ja jatkoin seuraavana aamuna. Siemenet eivät edelleenkään olleet kovin pehmeitä, mutta jotenkin tuntuivat murskautuvan astetta kevyemmin (mikä ei silti tarkoita "kevyesti"). En ehtinyt värjätä samana päivänä, joten käytännössä siemenet likosivat kaksi päivää pienessä vesitilkassa, ennenkuin keitin niitä tunnin. Keittämisen jälkeen siivilöin siemenet värivedestä ja laitoin ne pesupussin mukana värjäysveteen lankojen seuraksi.


Ensimmäiseen kylpyyn meni paria grammaa vajaa 100 grammaa lankaa (100% villa, rami, silkkivilla, valkoinen ja luonnonvalkoinen Nalle-lanka): kuumensin kiehumispisteeseen, laitoin hellasta virrat pois ja annoin olla hellalla pari tuntia. Täysvilla, rami ja silkkivilla ottivat värin keskenään melko samalla tavalla ja odotetusti Nalle-lanka värjäytyi paljon voimakkaammin. Lanka värjääntyi tummemmaksi oranssiksi, mutta ei voimakkaammaksi niinkuin olin toivonut.


Koska halusin voimakkaampaa väriä, mutta en tummempaa vaan kirkkaampaa, ajattelin kokeilla seuraavaan kylpyyn kalkkia. Kattilaan meni 95 grammaa lankaa (villa, rami, valkoinen ja luonnonvalkoinen Nalle-lanka) sekä 7 kalkkitablettia. Keitin samalla tavalla kuin edellistä - ja kuinka ollakaan - langoista tuli tosiaan kirkkaampia ja voimakkaampia oransseja. Nalle-lanka taas odotetusti otti väriä vastaan paremmin kuin täysvilla ja rami, mutta eron näkee oikeastaan vain päivänvalossa ja kun langat laittaa ihan vierekkäin.


Kolmanteen erään meni 93 grammaa lankaa. Halusin kokeilla, miten viinikivi vaikuttaisi väriin. Tarkoitukseni oli laittaa viinikiveä vain suoraan langan päälle tiettyyn kohtaan, kun muu kohta lilluisi vielä kalkkipitoisessa vedessä. Oletuksena tietenkin se, ettei viinikivi virityksieni avulla leviäisi kovin laajalle... mutta tottakai sitä lumpsahtikin väriveteen melkoinen määrä, joten kokeilu meni niin sanotusti metsään. Nalle-lanka kuitenkin värjääntyi melko kirkkaaksi oranssiksi - ei niin syväksi ja voimakkaaksi kuin toisessa kylvyssä, mutta kolmannessakin kylvyssä oli melko paljon vielä väriä.


Vasemmalta oikealle (kaikki langat alunalla puretettuja): I satsi (villa, rami, silkkivilla, valkoinen ja luonnonvalkoinen Nalle-lanka); II satsi (villa, rami, valkoinen ja luonnonvalkoinen Nalle-lanka); III satsi (valkoinen ja luonnonvalkoinen nallelanka.)

Kokeiluprojekti värjäsi myös keinokuituisen pesupussin voimakkaan oranssiksi. Väri on pitänyt jo pari pesua. Myöskään langoista ei saippua pesussa lähtenyt juuri lainkaan väriä irti. Annatton valonkeston on sen sijaan sanottu olevan huono. Keväämmällä pitää toteuttaa erillinen valonkestoprojekti, kun sitä valoa taas joskus näkyviin tulee...

1 kommentti:

kaima kirjoitti...

Annatto toimii kynttilävärinä varsin hyvin. Ostamieni kaupallisten kynttilävärien joukossa on myös ollut mielestäni annattoperäistä väriä koska se on käyttäytynyt (=haalistunut) täysin samoin kuin suoraan siemenistä uutettu väri. Annatto haalistuu kynttilöissä voimakkaassa valossa pidempään oltuaan vaaleanpunaiseksi mutta kun haalistuneen kynttilän sytyttää niin keltainen ja oranssi väri tulevat sulaan massaan esille jännän näköisesti. Hauska sinänsä.

Hmm, täytyykin varmaan tehdä taas vaihteeksi satsi siemenillä värjättyjä tonnikalapurkkitulia, entiset on kaikki poltettu. :D