11.1.09

Elviksen vaaleanpunainen Cadillac


Viime syksynä Kaj Höglund lähetti Coloriaan muutamia värifaktoja liittyen Gracelandin punaisiin huoneisiin (luettavissa lyhyesti Coloriassa: punainen -sivulla). Elvis-fanin yhteydenotto ei olisi voinut tulla paremmalla hetkellä: kesällä nimittäin tuli useampiakin kyselyitä Elviksen vaaleanpunaisesta cadillacista, josta on myös Coloriassa ollut lyhyt maininta, muttei mitään pidempää juttua - Kajlla oli tietoa myös siitä. Blogientryn kirjoittaminen jäi kiireitteni vuoksi paitsioon muutamaksi kuukaudeksi, mutta nyt otin itseäni niskasta kiinni, kun Coloriaan tipahti jälleen kysely vaaleanpunaisesta Cadillacista ja siitä, onko olemassa mitään säädöstä, joka määrää, millä väreillä auton saa maalata ja millä ei. Säädöksiin ja lakeihin palaan myöhemmin asiaa tongittuani, mutta tässä heti asiaa Elviksen kuulusta autosta. Näin kirjoitti Kaj:
Auto (Cadillac Fleetwood 250 h.p., 8 sylinteriä, neliovinen) tunnetaan "Äidin autona", vaikka se on aina kuulunutkin Elvikselle. Se oli äiti Gladysin suosikkiauto, vaikka hän ei sitä koskaan ajanut eikä omistanut ajokorttia. Auto oli alunperin sininen, mutta Elvis maalautti sen pinkiksi. Elvis sanoi, että se on auto, jonka hän aina pitäisi ja niin hän tekikin. Siitä on tullut universaali symboli 50-luvulle ja rock and rollille ja auto on yksi tunnetuimmista autoista maailmassa.


Elvis osti auton pian sen jälkeen, kun oli 1955 tehnyt kaksivuotisen sopimuksen RCA recordsin kanssa. Verkosta löytyy epämääräisiä ja lähteettömiä mainintoja siitä, että nimenomaisen vaaleanpunaisen värin sekoitti Elviksen naapuri: Art -niminen mies teki itse vaaleanpunaisen sekoituksen ja ainoana tiesi Elvis Rose -nimiseksi kastamansa sävyn sekoitustavan.

Kaj huomauttaa myös, että Mitchell Beazleyn Graceland - The living legacy of Elvis Presley -kirjan (Lontoo 1993) mukaan Gracelandin edustalla seisova vaaleanpunainen Cadillac on kuvatuin auto Amerikassa - koukkuna tässä on se, ettei auto itse asiassa ole ollut Elviksen! Oikea vaaleanpunainen cadillac tuotiin Gracelandin automuseosta talon eteen esille viimeksi kun presidentti Bush ja Japanin pääministeri Koizumi vierailivat Gracelandissa kesäkuussa 2006. Kuva tästä kohtaamisesta löytyy verkosta USAn valtion sivuilta: U. S. Department of State


Kuuluisa auto saa tietenkin kummallisia reinkarnaatioita. Yrittäessäni etsiä vapaasti käytettävää kuvaa jutun höysteeksi, törmäsin mitä ihmeellisimpiin asioihin. Kymmenien - ellei satojen - Elvis Cadillac -pienoismallien (sekä Elviksellä että ilman; sekä vaaleanpunaisen Cadillacin että Trabantin näköisten) sekä t-paitojen lisäksi löytyi ristipistotöitä, keittiösäilytysrasioita, pippuri- ja suolasirottimia (ja muutenkin kummallisen paljon keittiötavaraa), silityskuvia, lapionvarren koristeita... Huvittavin oli Elviksen auto keittiöaltaassa... käsittääkseni kuvassa on viemärin roskasihti? Ylempi kuva on muuten pienoismallista, jossa ovet aukeavat ja takaluukusta löytyy pieni kitara.

Ei kommentteja: