18.1.10

Preussinsininessä elämän alku

Mikä on maailman vanhin väriaine? Sama kysymys tuntuu kiinnostavan ihmisiä kovasti. Aina tähän saakka olen yleisesti vastannut, että yksittäistä vanhinta väriainetta on vaikea nimetä, vaikkakin maasta suoraan saatavia keltaisia, ruskeita ja punaisia okravärejä sekä mustaa hiiltä ja valkoista kalkkia on varmaankin käytetty ensimmäisinä. Tulikohan kuukauden takaisesta uutisesta nyt muutos vastaukseeni?

Science Daily -lehdestä nimittäin luin, että Astrobiology Centren (INTA-CSIC) tutkijat ovat huomanneet, että kun preussinsinisestä saa ammoniakkiliuoksiin liuottamalla muodostettua vetysyanidia, ureaa ja muita ainesosia, joita on pidetty oleellisina kaikkein alkeellisimpien molekyylien muodostumisessa. Mikäli oikein ymmärsin, tutkijat loivat preussinsinisen avulla varhaisen Maan kemialliset olosuhteet.

Eikä tässä vielä kaikki: yksi ryhmän jäsen, Ruiz Bermejo, selittää että preussinsinisen hajotessa myodostuu myös hematiitin edeltäjää:
In addition, when Prussian blue decomposes in this ammoniac, anoxic environment, this complex salt, called iron (III) hexacyanoferrate (II), also turns out to be an excellent precursor of hematite, the most stable and commonly found form of iron (III) oxide on the surface of the Earth.


Prussian Blue Salt Linked to Origin of Life (ScienceDaily 15.12.2009)

Ei kommentteja: