29.1.10

Turkoosi vuosi


Joulukuussa Pantone julisti vuoden 2010 värin: PANTONE 15-5519 Turquoise. Pantonen omilta sivuilta lainaan vapaamuotoisesti suomennettuna Pantone Color Institute® johtajaa, Leatrice Eisemania:
Monessa kulttuurissa turkoosilla on erityinen sija värien maailmassa. Sen uskotaan olevan suojeleva talismaani, syvän myötätunnon ja parantamisen väri, ja uskon ja totuuden väri, jota innottavat vesi ja taivas. Vuosien värisana-assosiaatiokokeiden kautta huomaamme myös, että turkoosi merkitsee pakopaikkaa monille - väri vie heidät kutsuvaan ja miellyttävään trooppiseen paratiisiin, vaikkakin vain mielikuvitukselliseen sellaiseen.


Alkuperäiset lausahdukset ja lisätietoa Pantonen omasta tiedotteesta: pantone.com

Minulla on ollut jo pitkän aikaa (nyt voin jo varmaankin oikeasti sanoa "vuosikausia") tarkoitus purkaa lempi- ja inhokkivärikyselyiden sekä muiden kyselyiden tuloksia, mutta aikaa sille ei ole yksinkertaisesti löytynyt mistään. Virallisia tilastoja saa vielä odotella, mutta turkoosin juhlavuoden aloitan purkamalla tähän muutamia kommentteja sekä turkoosista pitäviltä, että sitä inhoavilta.

Vastauksista huomaa, että turkoosi on jakanut monen mielipiteen. Ja monet siihen liittyvät mielipiteet ovat ehdottomia, kuten naisella (36-50): Turkoosi, ainoa lempivärini. Muuten mielestäni melkein kaikilla väreillä on paikkansa ja aikansa. Turkoosin "erikoisuus" ja "vieraus" tulee monissa kommenteissa esiin, mutta toisia se suuresti ihastuttaa ja toisia vieraannuttaa. Yhteensä 1754 vastaajasta 143 on valinnut turkoosin ensisijaiseksi lempivärikseen (turkoosin 77, tumman turkoosin 29 tai vaalean turkoosin 37). Kaikkiaan turkoosi, vaalea turkoosi ja tumma turkoosi ovat saaneet lempivärimainintoja 445 kertaa. Turkoosi on ihastuttanut lempivärinä, koska se mielletään puhtaaksi ja raikkaaksi. Monilla vastaajilla se liittyy veteen tai mereen ja siihen liittyy vapauden ja kiintymyksen tunteita.
Rakastan vettä - uimista, sukeltamista, tunnelmaa veden alla; merissä, lammissa ja järvissäkin, mutta kaikkialla, jossa vesi pinnan helmeilyn alla näyttää syvän turkoosilta. Elämäni vaikuttavimmat ja mieleenpainuvimmat kokemukset yhdistyvät aina tähän väriin.
- Nainen (16-25)

Ympäröi itsesi turkoosiin ja anna mielesi vaeltaa. Turkoosi on rakkaiden asioiden väri; Parhaat tuntemani ihmiset näkyvät mielessäni turkooseina.
- Nainen (-15)

Nainen (25-36) kertoo:
Pidän kaikista turkoosin sävyistä, koska pidän merestä. Tällä värillä haluaisin sisustaa - ainakin kylpyhuoneen.

Kaikki lempivärikommentit:
Tykkään paljon turkoosista, koska se on niin raikas väri. * Turkoosi on niin puhdas ja raikas väri. * muotiväri nro1 * raikas väri * pidän paljon vaatteissa turkoosista, rauhallinen väri * valtameri, eksoottisen lämpimän korallisaaren rantahietikkon kuultaessa läpi * kilpailevia lempivärejä ovat sininen ja vihreä, turkoosissa yhdistyen * kaikki turkoosin sävyt ovat ihania, etenkin kesällä * enemmän siniseen kuin vihreään vivahtava * turkoosin kaikki sävyt * Ihana väri vaatteissa ja kodin sisutuksessa. harvoin esiintyy valmisvaatevalikoiminen värinä * Ihanan raikas väri! * Ihana väri kuin myös! * Tumma turkoosi on jotenkin rauhallinen mutta silti erikoinen, siksi minä pidän siitä. * tumma turkoosi, ihana väri * Vaatteissa ja koruissa turkoosi on kiva lisä väri * Turkoosi ylipäätään. Vaalea, tumma tai "vanhaturkoosi". Se on niin eloisa. Se tuo mieleen trooppiset vedet, aallot ja rauhan. Ja onhan se kurkunseudun ja siis kommunikaation väri. * Turkoosi on henkevä, raikas, mutta syvällinen. Hieman mystinen * Turkoosi on veden väri ja olen vesipeto * kaikki siniset ja turkoosit veden värit * Pidän turkoosista ja sinisestä melkein yhtä paljon mutta valitsin nyt turkoosin. Pidän turkoosista koska se on niin erikoinen ja silti kaunis väri kunhan sitä ei ole liikaa. * Meri joka liplattaa ja kastelee varpaat. * se sopii silmiini * Meren värinen. * Tosi nätti, tulee mieleen meri... * turkoosi on lempeä ja mukava väri, ei liian kirkas tai tumma. * Raikas ja tunnelmaa luova. * + vaaleankeltainen, näistä väreistä tulee mieleen meri ja hiekkaranta ja minä melkein rakastan merta! * muotiväri tällä hetkellä..ja aivan ihana * seuraava on tasoissa vihreän kanssa. Väri on turkoosi, joka alkaa tulla esille vihreää. Järjestys turkoosista tummaan turkoosiin, misssä on häiven vihreää * turkoosinsininen * Vaikea valita. Turkoosia merta kauniimpaa ei ole, mutta vaalea violetti hemmottelee silmää. * Pidän tästä yhtä paljon kuin mustasta. * Jännittävä ja vaikea väri, mutta pukeutumisessa ihana. * vaaleanturkoosi: meren väri parhaimmillaan * merellinen, juotava, silmienvärinen * Turkoosi on vesi, suola ja meri, mistä kaikki elämä tulee. * Turkoosi antaa energiaa harmaaseenkin päivään! * Raikas, iloinen, puhdistava, piristysväri, käytän ympäristössäni harvemmin


Kuten mainittu, turkoosi ei kaikkia myöskään miellytä. Siinä missä lempivärikyselyssä pyydetään listamaan kolme lempiväriä sen tarkemmin määrittelemättä, inhokkivärikyselyssä pyydetään mainitsemaan yleinen inhokkiväri, inhokkiväri pukeutumisessa ja inhokkiväri sisustuksessa. Yhteensä 1210 vastaajasta 45 on valinnut turkoosin yleiseksi inhokkivärikseen (turkoosin 26, tumman turkoosin 12 tai vaalean turkoosin 17); vastaajista 63:lle se on inhokkiväri pukeutumisessa (turkoosi 34, vaalea turkoosi 24 ja tumma turkoosi 5). Sisustuksessa turkoosi on inhokki 43 vastaajalle (turkoosi 25, vaalea turkoosi 10 ja tumma turkoosi 8). Kaikkiaan turkoosi, vaalea turkoosi ja tumma turkoosi ovat saaneet lempivärimainintoja 445 kertaa. Vaikka lukumääräisesti ihmiset tuntuvat pitävän turkoosista enemmän kuin inhoavan sitä, terävistä kommenteista sitä ei voisi päätellä. Turkoosin olemusta ei hahmoteta ja sitä pidetään omituisena epävärinä. Turkoosi on ilmiselvästi herättänyt tunteita ja suoranaisen inhon kuvaukset ovat hyvinkin voimakkaita.
Sitä sävyä ei listassa ole, mutta turkoosin ja vaalean vihreän imelän vaalea sävy on mielestäni inhottavin. Äitelän mitäänsanomaton, mutta kuitenkin saa karvat pystyyn. En halua nähdä/käyttää missään milloinkaan.
- Nainen (16-25)


Kaikki kommentit:
YLEISESTI: vaaleansininen ja turkoosit:jotain tosi ällöttävää, tulee mieleen siivousvälineet, mainosten meri, oksennus, lässytys * Hirmu epämääräinen väri. Mistä se tulee ja mitä se haluaa?! * Kauhea, kylmä sävy. * Turkoosi ja keltainen ovat aina aiheuttaneet inhoreaktion. Turkoosi on silmiinpistävä, ärsyttävä, räikeä eikä sovi mielestäni juuri minkään muun värin kanssa yhteen. * Lapsellinen väri, ihan kuin likainen sininen. * kamala, hyi. * Inhoan kaikkia pastellisävyjä. Vauvanvaatteiden ja -tarvikkeiden osto on minulle todella vaivalloista, suurin osa niistä on niin kamalan värisiä. Muuten pidän melkein kaikista väreistä. * Hirveä, epämääräinen sävy, jonka käyttö pitäisi kieltää. Onneksi ei ole enää muodissa. * Jotenkin vaan niin mitäänsanomaton väri. * Inhonnut lapsesta asti * Se karmea sekasikiöturkoosi tai epäväri, mitä käytettiin 80- tai 90-luvulla muoviesineissä. * // PUKEUTUMISESSA: kaikki turkoosin eri sävyt nyt yleisesti * Kamalimmat värit mitä on! * Liian laimea * yök * Vaikea väri ja ei näytä miltään * Näyttää mielisairaalan seinältä ja minä siinä potilaalta * // SISUSTUKSESSA: juuei


Colorian sivu turkoosista väristä osoitteessa www.coloria.net/varit/turkoosi.htm
Erilaisia Colorian kyselyitä löytyy klikkaamalla "Osallistu" -nappia Colorian päävalikosta.

Ei kommentteja: