22.12.10

Ikivihreää joulua



Ikivihreillä lehvillä ja kasveilla koristelu on kuulunut joulun ajan perinteiseen jo satoja vuosia - kauan aikaa ennenkuin nykyisin jouluna tuntemaamme juhlaa juhlittiin. Ikivihreät puut ja lehvät ovat olleet ikuisen elämän symboleita monissa vanhoissa kulttuureissa ja niitä on käytettiin koristeina myös muissa muinaisissa juhlissa.

Ennen kristillistä joulua samaan ajankohtaan liittyi useampiakin juhlia: sijoittuihan joulukuuhun talvipäivän seisaus ja vuoden pimein päivä. Ennen ajanlaskun alkua egyptiläiset juhlivat talvipäivän seisauksen tienoilla auringon uudelleensyntymää, mesopotamialaiset juhlivat vuoden uusiutumista zagmuk-juhlassa, babylonialaiset ja heidän jälkeensä persialaiset nimittvät juhlaa nimellä sacaea. Kreikassa samaa juhlaa juhlittiin vanhan ylijumala Kronoksen kunniaksi, joka roomalaisten käsissä muuttui Saturnuksen kunniaksi järjestetyksi saturnaliaksi. Kaikille näille juhlille oli yhteistä, että koristeluun käytettiin ikivihreitä lehviä; saturnalia-juhlassa lisäksi orjat olivat samanvertaisia isäntiensä kanssa ja kaupankäynti lopetettiin juhlan ajaksi; juhlaruokaa valmistettiin sekä lahjoja jaettiin; kynttilöiden ja lamppujen valolla pidettiin pimeyden henget kaukana.

Myös pohjolassa talo (ja lato) koristeltiin uutena vuotena (jota vietettiin Ruotsissa ja Suomessa 25.12. aina vuoteen 1559 saakka, jolloin sitä alettiin viettää 1.1.) ikivihreillä, jotta paholainen pysyisi poissa - myöhemmin taloihin tuotiin ikivihreä, suojeleva joulupuu.

Lisää joulun taustasta - väreistä ja muustakin Coloriassa

ps. Siinä missä Suomessa puhutaan lumettomasta joulusta mustana jouluna, englanninkielessä lumeton joulu on vihreä, Green Christmas - joka nykyään merkitsee myös ekologista joulua. Mainosteksteissä on saanut nähdä niinkin hienon termin kuin Green White Christmas - olisiko sitten lumeton ekojoulu Green Green Christmas? :D

Ei kommentteja: