1.2.12

Musta galaksi - raidallisia tomaatteja ja muuta ruoalla leikkimistäIsraelilainen Technological Seeds DM on luonut tummasävyisen tomaattilajikkeen risteyttämällä tomaattia villien lajikkeiden kanssa, ja sen firma on sitten ristinyt hienolla scifinimellä Black Galaxy. Tomaatti on "musta" (eli hyvin tumma) ulkopuolelta ja tomaatinpunainen sisäpuolelta. Tomaatin on sanottu olevan jopa normaalitomaattia terveellisempi, koska sen tumma väri on aikaansaatu samantyyppisellä pigmentillä kuin mitä löytyy mustikoista. Näin ollen uusi tumma lajike voi olla varsinainen terveyspommi: tumman antioksidanttivärin lisäksi tomaatista löytyy vitamiini C:tä ja lisäksi punaisesta tomaatista löytyvää väriainetta, lykopeenia, joka itsessään vähentää riskiä sairastua sydäninfarktiin, aivohalvaukseen, eturauhassyöpään... (Ja huom.! Lykopeeni on siitä mielenkiintoinen väriaine, että se imeytyy parhaiten kuumennetusta ruoasta - siis lykopeenin saantia ajatellen laadukas tomaattimurska on parempi vaihtoehto kuin tuoreet tomaatit!)

Värifanin mielestä mielenkiintoisin juttu tässä ei ole kuitenkaan tomaatin tummuus tai sen ravintoarvot ja terveellisyys, vaan sen valosensitiivisyys: tumma pigmentti muodostuu valossa. Varjossa olevat kohdat jäävät vaaleammiksi. Niinpä tuloksena voi olla myös raidallisia tai muuten kuvioillisia tomaatteja - vahingossakin, jos osa hedelmästä jää varjoon.

Mustan tomaatin on tarkoitus debytoida julkisesti maailmanlaajuisilla Arava Agricultural R&D -expossa, jonne on odotettavissa myös muita vihannes- ja hedelmämaailman ihmeitä, värisensaatioiden joukkoon lukeutuvat punaiset sitruunat ja kelta-purppura-vaaleanpunaraidalliset porkkanat.Israeli farmers develop black tomatoes, Sarit Sardas-Trotiino (Ynet News 27.1.2012)
A dark day for the salad counter – Israeli scientists breed black tomato, Katie Silver (Daily Mail 31.1.2012)

ps. Asiasta ensimmäisenä uutisoineen Ynet News -sivuston keskustelupalstalla purppuraisesta porkkanasta näyttää nousseen pieni hälinä, mutta itseasiassa purppuraporkkanoissahan ei itsessään ole mitään uutta - sehän oli yksi porkkanan alkuperäisistä väreistä... Tästä on ollut juttua Coloria-blogissa: Porkkanan väri (23.7.2009)

3 kommenttia:

päpä kirjoitti...

Kummallinen uutinen. Videon kuvan tomaatit eivät ole yhtään sen mustempia kuin verstaan seinustalla viime kesänä jättisuuriksi kasvaneet Black Russian -tomaattini.
Vanhoissa ns heirloom -lajikkeissa on useampia vaihtelevan 'mustia' tomaatteja. Niiden hedelmien värit vaihtelevat paljon, jo samassa taimessa olosuhteiden mukaan.

Päivi kirjoitti...

Oisko näissä sitten suurin uutinen nimenomaan tuo valoherkkyys - kun uutisointi on tullut aika paljon muodossa "kohta saamme raidallisia tomaatteja"?

Olis kiva nähdä kuvia niistä sun tomaateista... Et sattunut dokumentoimaan?

päpä kirjoitti...

Ehei, syöty on kaikki ilman kuvauksia, vain kurpitsoista otettiin kuvia :D

Tässä netistä poimittu kuva - minullakin oli vihreitä ja keltaisia ja oransseja ja punaisia ja 'mustia'
http://1.bp.blogspot.com/_PXh3lsOnKUo/TT0RdOBp_BI/AAAAAAAAMrc/FtkSczhEuZM/s1600/tomatoes2.jpg
kuva: http://scarecrowsgarden.blogspot.com/