10.1.19

Sinisiä ihmisiä.

Methemoglobinemia on fyysinen tila, jossa kudoksiin ei kulkeudu tarpeeksi happea, ja joka ilmineeraa itseään mm. ihon sinistymisenä. Yleensä se aiheutuu jostakin ulkoisesta tekijästä, kuten erilaisille kemikaaleille altistumisesta, mutta se saattaa olla myös perinnöllistä. Kentuckyssa, USAssa on elänyt suku, jolla sinisyys on kulkeutunut geenivirheenä ihan nykyaikoihin saakka. Eikä vain lievä sinertävältä vaikuttava kalpeus, vaan ihan oikea sinisyys. Väliaikaislääkkeeksi siihen keksittiin antaa tilasta kärsiville metyleenisinistä väriainetta, mikä muutti ihon normaalin väriseksi jälleen. Hiljalleen 1900-luvun loppupuolelle tullessa geenivirhe on vähitellen hiipunut pois.
Lue koko tarina: iflscience.com/health-and-medicine/the-science-behind-the-mysterious-blue-people-of-kentucky/all

Vaikka geenivirhe on todella harvinainen, itse siniseksi muuttuminen muista syistä ei ole ihan niin harvinaista - siitä on raportoitu myös suomalaisissa lehdissä. Lääketieteellinen aikakauskirja Duodecim raportoi vuonna 1992 sinisestä miehestä... Itse artikkeli alkaa kovin fantasiamaisesti näin:
Hyväkuntoinen sininen mies lähetettiin sairaalaan tutkimuksiin. Sininen ihonväri sai hoitohenkilökunnassa aikaan hämmennystä, mutta miehelle hämmennyksen lisäksi vain mitätöntä vaivaa. Laajoissa osastotutkimuksissa sinisyyden aiheuttaja ei paljastunut. Kun tietoon tuli toinen, vihreäksi muuttunut mies, alkoi ongelma selvitä. Värimuutosten aiheuttajaksi paljastui intohimo.
Lue koko juttu: duodecimlehti.fi/lehti/1992/22/duo20392

Ja mikä tämän Duodecim-lehdessä mainitun sinisen miehen värittymisen taustalla olikaan?

Intohimo salmiakkiin.

Joskin jutusta ilmenee myös, että kyseessä oli jokin epäpuhtaus tuotteessa, ja ilmeisesti koko väri-ilmiön aiheuttanutta apteekin salmiakkia ei edes enää saa apteekeista. Joten eiköhän sen viikon perussatsin uskalla syödä kuitenkin...

3 kommenttia:

Aurinkokujalla kirjoitti...

Kuljeskelin täällä blogi maailmassa ja löysin tänne sinun blogiisi. Oli oikein mielenkiintoinen postaus. Minusta tuntuu että meidän tyttö joka on oikein vaalea, muuttuu helposti siniseksi, kun taas vertaa tummenpiin lapsiimme. En sitten tiedä olenko kuvitellut koko asian. Täällä blogissasi on niin mielenkiintoista, että jään tänn seuraamaan postauksiasi ja päätin että liityn lukijaksikin.
Rauhallista ja iloista pääsiäistä sulle.

Aurinkokujalla kirjoitti...
Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.
Päivi kirjoitti...

Kiitos palautteesta! Tämä blogi onkin jäänyt vähän huonolle huomiolle, kun aika ei tunnu riittävän mihinkään, mutta tarkoitus on taas jossakin välissä saada väriaiheisia juttuja esiin taas vähän useammin - tällaisesta palautteesta tulee aina lisäkannustus! Jos olet väreistä kiinnostunut, Colorian FB-sivulla värijuttuja pompsahtelee esiin melkein päivittäin https://www.facebook.com/coloria.net/
Ja hyvää pääsiäistä myös itsellesi!
- Päivi / Coloria