27.9.06

YouTube: Dyeing

Löysin YouTube.com-sivustolta vähän vinkeitä värjäysohjeita paikasta, jossa editointi ei ole tunnettua (13-vuotiaan pojan kouluprojekti?) Eksoottisuutta lisää se, että kotikameraohjauksen selostus on vinkeällä intiaenglannilla, mutta kyllä hyvällä tahdolla ja pienellä taustatiedolla ymmärtää hyvin. Mitään uuttahan täsä vinkeästä hihityssessiosta ei opi, vaan millä aineella värjäävät?

Dyeing part 1
Esittelee värjäysprojektin alun: kattilan täynnä kasveja ja laimennettuun etikkaan(?) dipatun tekstiilin.

Dyeing part 2
Esittelee värikasvin: sekä alkuperäisen että keitetyn.

Dyeing part 3
Ollaan valmiita ottamaan väriaineet pois liedeltä (sisältää vinkeitä "shut up" -kohtauksia)

Dyeing part 5
Siirrymme toiseen tuntemattomaan kasviin ja äärimmäisen surrealistiseen kohtaukseen...

Dyeing part 7
Pian ovat molemmat kattilat valmiita värjäykseen.

Dyeing part 10
Kangas on vihdoinkin kattilassa.

Dyeing part 12
Kangas on ollut jonkin verran kiehumassa ja alkaa värjäytyä


Ilmeisesti jotain punertavaa sävyä tässä valmistetaan.

24.9.06

Allah's Artistry in Colour

Sähköpostiin on alkanut tulvia videoklippivinkkejä. Tässä yksi:
Allah's Artistry in Colour

Dokumentti perustuu Harun Yahuan samannimiseen kirjaan ja puffilause kuuluu Have you ever thought what it would be like to live in a world without colour? Video on 35:46 pitkä ja selostettu varsin selkeällä englanninkielellä. Välissä lainauksia Koraanista. Imelyysaste voi ylittyä nopeasti (lempeähkö piano- ja jousimusiikki siivittää tätä ilmiötä), mutta toisaalta kuvasto on kaunista ja esitystapa hyvin havainnollinen.

Harun Yahun oma sivu löytyy osoitteesta www.harunyahya.com ja väriosuus osoitteesta www.harunyahya.com/color01.php. Siellä myös enemmän taustatietoa.

Bonuslinkkinä:
Victoria Finlay esittelee kirjansa "Colour - Travel Through Paintbox" Meet The Author -sivuston muutamien sekuntien esittelypätkässä: www.meettheauthor.co.uk/bookbites/441.html

19.9.06

Farkkuväri tappaa syövän?

Syyskuun alkupuolella BBC uutisoi otsikolla "Blue jean dye kills cancer cells". Sen mukaan englantilaiset tutkijat ovat löytäneet äärimmäisen pieniä nanopartikkeleita, joiden koko on 1/5000 ihmishiuksen paksuudesta. Ne saattavat kemiallisen yhdisteen suoraan syöpäsoluun ja repivät ne välittömästi rikki. Otsikossa puhutaan farkkuväristä, mikä saattaa johtaa joitakin harhaan: monelle mieleen tulee indigo, jota toki edelleen käytetään farkkujen värjäämiseen. Tässä tapauksessa ei ole kuitenkaan kysymys indigosta, vaan ftalosyaniinisinisestä. Paitsi farkkuvärinä, ftalosyaniinisininen on hyvin yleinen väri mm. kuulakärkikynissä ja printterimusteissa. Pigmentin valonarkuus ja soluja tuhoavat ominaisuudet on tunnettu jo viisitoista vuotta, mutta tähän saakka sitä ei ole onnistuttu saattamaan solujen sisälle saakka.


Ftalosyaniinisininen on alle sata vuotta vanha pigmentti ja yksi niistä pigmenteistä, jotka on keksitty ihan sattumalta. Skotlantilaisessa kemiantehtaassa työskennellyt A. G. Dandridge huomasi erään värisammion seinämissä kiteitä, joita päätti tutkia. Pigmentti tuli lopulta markkinoille 1930-luvun puolessa välissä ja ftalovärit ovat edelleen tärkeimpien väriaineiden joukossa. Monille taiteilijoille pitkää ftalosyaniinisinistä tai ftalosinistä tutumpia lienevät värin kaksi tunnetuinta kauppanimeä: Monastral Blue tai Winsorin Winsor Blue.

BBC:n juttu 07.09.06: news.bbc.co.uk/2/hi/ science/ nature/ 5323704.stm
Lisää ftalosyaanisinisestä Coloriassa

18.9.06

Värisymboliikkaa 200 000 vuoden takaa?

Marja-Leena lähetti minulle viikko sitten linkin Anthropology.netin artikkeliin The Symbolic Prehistory Of Color Usage As Early As 200 000 Years Ago.

Kaima lähestyi jo tätä ennen samaa asiaa koskevalla Colourful beginning for humanity BBC:n tiedesivujen linkkivinkillä.

Lawrence Barham on tutkinut kymmenen vuotta vanhaa luolastoa Zambian eteläosissa. Hänen ryhmänsä löytämät työkalut ovat olleet erityisen hienostuneita ja kulttuurissa on käytetty myös useita okravärejä hyvin systemaattisesti. Barham sanoo olevansa kiinnostunut siitä, missä värisymbolismia esiintyy ensimmäisen kerran, koska värisymbolismi on aina sidoksissa kieleen. Barhamin löytämä kulttuuri on 100 000 vuoden takainen ja jos värit voidaan yhdistää symbolistiseen yhteyeen, se on merkki varhaisimmasta abstraktin kielen käytöstä.

16.9.06

Viivästys

Lupaamani Coloriaston avaaminen viivästyy vielä vähintään kuukaudella. Olen sijoittamassa tietoja eri serverille kuin Coloriaan, eli tuon nettiliittymäni kylkiäisinä tulevaan. Elisa lähestyi minua eilen viestillä, jossa ilmoitettiin, että yhteyteni vaihdetaan toiseen - samallahan tuo nettisivutila ja sen osoite muuttuu. Joten minun kannattaa odottaa kunnes muutos on tehty ja kaikki valmiina. Pahoitteluni siis kaikille, jotka ovat odottaneet Coloriaston aukeamista. Mutta toivottavasti Coloriasto on kuin laatuviini - pienestä odottelusta vain paranee... :)

9.9.06

Värien historiaa englanniksi radiossa

Linkkivinkkipläjäys. Jo aiemmin mainitsemani BBC:n naisten tunnin arkistoista löytyy enemmänkin värijuttuja, nämä muutaman vuoden takaa:
The Colour Purple.
bbc.co.uk/ radio4/ womanshour/ 2003_16_wed_05.shtml

The Colour Ochre.
www.bbc.co.uk/ radio4/ womanshour/ 2003_19_mon_05.shtml

The Colour Green.
bbc.co.uk/ radio4/ womanshour/ 2005_20_mon_05.shtml

The Colour Yellow.
www.bbc.co.uk/ radio4/ womanshour/ 2003_22_tue_05.shtml

The Colour Red.
www.bbc.co.uk/ radio4/ womanshour/ 2003_26_tue_05.shtml

The Colour Blue.
bbc.co.uk/ radio4/ womanshour/ 2003_29_mon_02.shtml

Black its history and impact on art.
bbc.co.uk/ radio4/ womanshour/ 2004_47_wed_04.shtml

The history of how so many different colours of red evolved is, quite appropriately, passionate and sometimes bloody.
bbc.co.uk/ radio4/ womanshour/ 2005_18_fri_04.shtml


----------

Lupasin viime viikolla, että olisin tällä viikolla saanut sen Coloria-kirjasto/arkiston = Coloriaston verkkoon, mutta pakolla tuo projekti jää ensi viikkoon. Syynä on jatkuvasti katkeileva nettiyhteyteni, joka on kasauttanut töitäni aika paljon. Seuraava deadline Coloriastolle on seuraava viikonloppu!

7.9.06

Lähde väreistä



Taas juttua kirjasta. Reilu kuukausi sitten sain Coloriaan vinkin uudesta värikirjasta. Menin ja tilasin sen. Kyseessä on Anu Tuomen Lähde väreihin, joka on Turun ammattikorkeakoulun julkaisua ja sieltä kirjaa voi myöskin tilata. 114-sivuisen kirjan hinta on 22 euroa (+postikulut 5 euroa). Kirja tuli postissa jo noin kuukausi sitten ja lasku tipahti postiluukusta tänään.

Kirjan esittelysivu sanoo mm.: Lähde väreihin johdattelee eurooppalaisessa kulttuurissa vaikuttaviin värikäsityksiin. Tavoitteena on historian kokemusten avulla oppia enemmän väreistä ja ympäröivästä kulttuurista. Julkaisu on jaettu teemojen mukaisesti neljään lukuun: valkeus, pimeys, yksivärisyys ja monivärisyys. Jokaisesta teemasta pyritään esittämään toistensa kanssa toisinaan ristiriidassakin olevia näkökulmia.

En ole vielä lukenut kirjaa, mutta varsin mukavalta näyttää selailijan käsissä. Kirjoitettu minä-muodossa ja ainakin pikaselauksella värin perushistoriaa täydentävät omat mietelmät, löydöt ja taidekokemukset. Liitteenä on myö Kalevalan värisanakirja; Kalevalan (ja Kantelettaren) väreistä onkin Coloriaan tullut kysymyksiä aina silloin tällöin ja myös vinkkejä ihmisiltä, jotka ovat jotain materiaalia niistä koonneet (ei vielä verkossa saakka).

(Ihmeellinen déjà vu -ilmiö: vasta skannatessani huomasin kannen merkillisen yhteyden tuohon ensimmäisen entryn taikatemppukuvaani. Hmm.)

5.9.06

Vielä ehtii Väristyksiin

Vielä ehtii nähdä ja kokea Väristyksiä Suomen käsityön museossa. Värikästä petkuhuiputusta ja historiallisia tosiasioita luonnonväreistä esittelevä näyttely on kerännyt kesän aikana yli 6 600 kävijää. Näyttely on avoinna ensi viikon sunnuntaihin 17.9.2006 saakka Suomen käsityön museon vaihtuvien näyttelyiden tiloissa (Kauppakatu 25, Jyväskylä). Tämän jälkeen Väristyksiä jatkaa olemassa oloaan kiertonäyttelynä. Näyttelyyn on mahdollista tutustua mm. Hyvinkäällä 23.1.-15.4.2007 Lasten ja nuorten taidekeskus Villa Artussa. Näyttelystä on saatavilla myös Jälkiväristyksiä -näyttelyjulkaisu, jota voi ostaa tai tilata Suomen käsityön museon museokaupasta. Museokauppa on avoinna ti-su klo 11-18, puh.(014) 624 945, craftmuseum.info@jkl.fi.

Väritesti 1: värien valinta

Kävin tekemässä ColorQuiz.comin väritestin.
Kovasti olen negatiivinen, yksinäinen ja synkeän pelokas ihminen. Näin testi lausahti (mm.)
Disappointment and the fear that there is no point in formulating fresh goals have led to anxiety, emptiness, and an unadmitted self-contempt.

Hmm.

En koskaan muista, että näissä testeissä mustan klikkaaminen ensimmäisenä on verrattavissa yrttien tuntemiseen noitavainojen ajalla. Kokeilin nimittäin toisenkin kerran: kun jättää mustan viimeiseksi, saa paljon paremmat tulokset, jotka jo kehtaisi lähettää täydellisinä omaan blogiinsakin. En vielä kokeillut, mitä tapahtuu, jos klikkaa ensin keltaista.

Kuten muissakin vastaavissa, sivulla on palvelu, joka generoi automaattisesti html-koodin, jonka voi blogiinsa kopioida.

www.colorquiz.com

4.9.06

Jorvik ja viikingit

Muutama vuosikymmen sitten (kääk!) kävin Englannissa Jorvikin viikinkikylässä, mikä oli melkoinen kokemus.

Teen parhaillani käsikirjoitusluonnosta erääseen projektiin, jossa lähtökohtana on vähän samankaltainen elämyksellisyys. Aloin siis googlailla inspiraatiota etsiessäni Jorvik-aiheisia juttuja. Ja kuinka ollakaan, päädyin jälleen BBC:n sivuille.

BBC:n North Yorkshiren sivuilla on artikkeleita viikinkien elämästä; seuraavassa artikkelissa myös noin kolmen minuutin videoklippi viikinkien kankaankudonnasta:
bbc.co.uk/ northyorkshire/ content/ articles/ 2005/ 10/ 05/ viking_loom_wil_feature.shtml

3.9.06

Holin värit



Archive.orgin abstraktiin elokuvatarjontaan kuuluu Vraja Festivals - Holi, Festival of Color, dokumentti intialaisesta holijuhlasta (arkistossa on myös muita holi-filmauksia). Holi on hindulainen, helmi- tai maaliskuisin juhlittu värin ja ilon juhla, jossa soitto soi ja laulu raikaa ja pigmentit saavat kyytiä. Intia on aina kiehtonut kulttuuriltaan, mutta kieltämättä jo ensimmäisen viiden minuutin aikana alkaa tulla hieman vieraantunut olo. Mistä nuo laulavat ja onko tuossa nuottia? Meininki kuitenkin äityy varsin hurmokselliseksi ja kohtaus muuttuu yhä kummallisemmaksi: tietokoneruudulla hyppivät iloitsevat intialaiset merkillisessä sekameteliälinässä ja toisella puolella ruutua istuu kummastunut länsimaailman kasvatti suu auki, toimintakyvyttömänä katsomassa moista ilottelua.

Holiin törmäsin ensimmäisen kerran kymmenisen vuotta sitten, kun luin verkosta juttua intialaisesta pigmenttiteollisuudesta. Intiassa valmistettiin ainakin vielä muutamia vuosia sitten - en ole viime aikoina tarkistanut tilannetta - vahingollisia tai suorastaan myrkyllisiä pigmenttejä, kuten raskasmetallipigmenttejä, välillä suorastaan järkyttävissä olosuhteissa. Artikkelissa kiinnitettiin huomiota myös siihen, että myrkkypigmentit eivät ole vain tehtaissa ja väripajoissa työskentelevien ongelma: holin aikana ilmaan lentää pigmentti kuin pigmentti, kunhan se ei ole turhan kallis. Onneksi nykyään vaarattomampien pigmenttien valmistus on yleistynyt ja halventunut, joten siltä osin holi on varmaankin nykyään terveyttä vähemmän uhkaava juhla kuin vielä muutamia kymmeniä vuosia sitten. Mutta vaikka kyseessä olisi kuinka vaaraton pigmentti, eiköhän haittavaikutuksiakin löydy, kun hienoa värijauhetta leijuu ilmasta keuhkoihin kilokaupalla. Merkille pantavaa onkin, ettei katsomassani holi-videossa juurikaan yskitä - ainakaan siinä määrin kuin uskoisin moisessa meiningissä yskittävän. Ehkä astmaatikot ovat jo vaipuneet tuossa juhlinnan vaiheessa koomaan.

Vraja Festivals - Holi, Festival of Color - Compilation
Madhavananda Das
Holi, a festival celebrated annually in India in early springtime, is certainly among the more colorful celebrations in the world. This compilation, the first in our Vraja Festivals-series, brings you to five temples at the village of Radha-kunda, where the festival is celebrated with colorful powders and songs describing the sports of Radha and Krishna for several weeks.
archive.org/ details/ festivals_holi-festival-of-colors_compilation