Näytesysteemistäni on tullut sähköpostitse muutamakin tiedustelu. Vastasin parille kysyjälle jo henkilökohtaisesti, mutta tässä vielä julkisestikin:
Valitsin langat sen mukaan, mitä oli kaupasta (kohtuuhintaan) saatavilla. Lähinnä käytin hyväkseni Anttilan valikoimia, etsin valkoisia lankoja ja tarkistin niiden koostumusta, ja valitsin mahdollisimman monimuotoisen satsin varojeni puitteissa. Muitakin 100% villalankoja oli saatavilla kuin Floricaa, mutta en raaskinut ostaa pätkittäväksi useampia sortteja - noista kuitenkin kertyi useamman kympin ostokset. Kumminkin etenkin (tehdas)käsittelemätöntä villalankaa aion tuohon satsiin vielä hankkia.
Tein prosessin niin, että jaoin lankakerät kolmeen erään silmämääräisesti. Yhden jätin purettamatta ja kaksi muuta puretin omissa liemissään. Tein yhden alunaliemen, johon pistin kaikki alunapuretettavat langat ja toisen aluna-viinikiviliemen, johon laitoin kaikki ko. liemellä puretettavat langat, joten puretus käy yhtäaikaa. Alunaliemessä oli 100gr lankaa kohden 12g alunaa ja aluna-viinikiviliemessä 12g alunaa ja 6g viinikiveä. Puretin siis langat isoissa vyyhdeissä ja vasta sitten aloin pätkiä niitä palasiksi.
Tietenkin olen kiinnostunut lisäämään näytesatseihini lisää erilaisia kuituja ja otan mielelläni vastaan sekä vinkkejä että kuitujakin :) Vinkit voi pistää sähköpostiini tai blogikommenttina.
11.5.08
6.5.08
Kuusenhavujen rusehtavat
[Kuvassa vasemmanpuoleisin lankaa puretettu alunalla, loput alunalla ja viinikivellä.]
Havuvärjäys on ollut pitkä - tosin passiivinen - projekti. Vanhempieni joulukuusi päätyi havuiksi vesihauteeseen emalikattilaan tammikuun puolen välin jälkeen. Havut saivat olla vajaan viikon parvekkeellamme kattilassa ennenkuin keitin niitä muutamia tunteja, jonka jälkeen siirsin kattilan (sen jäähdyttyä) takaisin parvekkeelle. Ennen keittovaihetta ilmatila oli pääasiassa plussan puolella koko ajan, eli vesi ei todennäköisesti päässyt kertaakaan jäätymään edes päältä. Keittämisen jälkeen plussakelejä jatkui vielä vajaan viikon ajan, sen jälkeen ilma muuttuikin pakastavaksi ja havut jäätyivät kattilassa.
Huhtikuun alussa keitin lankoja vielä muutaman tunnin, mutta en ehtinytkään värjätä ennenkuin huhtikuun puolessa välissä: tuolloin heitin liemeen 175g lankaa ja näytelankasatsin. Keitin tunnin ja annoin jäähtyä liemessään (ehti jäähtyä parin yön yli...), huuhtelin ja pesin. Olin aika pettynyt lopputulokseen, joka kaikilla mittapuilla on jokseenkin haalea. Varsinaiset värjäyslangat ovat lievästi vaaleanrusehtavia, mutta enemmän niistä tulee mieleen jonkun keltaista värjäävän kasvin kahdeksannesta liemestä nousseet haalean vaaleat langat. Lankaa oli väriainemäärään nähden ehkä liikaa? Kattilaan lumpsahti 175g lankaa - alunperin vahingossa, mutta kun kattila oli täynnä havunneulasia ja kyseessä oli kokonaisen kuusen kaikki neulaset, ajattelin, että menköön.
Väritestipaketissani oli hieman enemmän luonnetta, mutta ei siinäkään kovin voimakkailla väreillä leikitä. Florica värjäytyi kauniin ruskaksi, Nalle-langat erisävyisiksi harmahtavan rusehtaviksi (luonnonvalkoinen lanka värjäytyi hieman tummemmaksi kuin valkoinen) ja muut langat saivat varsin beessin värisävyn. Langoissa on nähtävissä auringon valossa lievää vaaleanpunerrusta, mutta niin lievää, että se voi olla mielikuvitustakin :D
Projektista opin mm. että havut ovat varsin leviäväistä sorttia. Pari päivää sai nyppiä havuja sekä sormen- että varpaankynsien alta ja jalkapohjista. Suuremmalta verenvuodatukselta tässä projektissa kuitenkin vältyttiin.
[koesatsissa (voi olla eri järjestyksessä): silkki | tuntematon karkea lanka | Nalle Novita 75% villa, 25% polyamidi | Florica Novita 100% Villa | Poppari Teetee 100% Maissi | Alpakka Teetee 100% alpakka | Tennessee Novita 100% merseroitu puuvilla | Bambu Novita 68% bambu, 32% puuvilla | Malibu Novita 50% puuvilla, 50% polyamidi | Fleur Anttila 100% Akryyli | Teddy Novita 45% villa, 30% polyamidi, 25% akryyli | Palma Novita 100% Polyamidi]
5.5.08
Lisää krapista
Olen tarkkaillut noita näytemallejani ja niissä ei purettamattoman ja puretettujen tai alunalla puretetun ja alunalla ja viinikivellä puretettujen lankojen välillä näy suurta eroa. Päivänvalossa hyvin pientä eroa on näkyvissä. Ehkä näytteet ovat hieman liian pienet, monestihan massa auttaa erottamaan myös värieroja tarkemmin. Ainakin varsinaisissa värjäyksissä jotain eroa on. Muutenhan olen värjäillyt epämääräisiä kirpparilankoja, joten värit vaihtelevat lankakohtaisesti melkoisesti, mutta ensimmäiseen krappiliemeen laitoin samaa lankaa, josta osa oli puretettu alunalla ja viinikivellä, osa pelkällä alunalla. Valokuvista ei eroa paljon näy, mutta luonnossa alunapuretettu lanka on selvästi sinisävyisempää (tai oikeammin puhtaan vaaleanpunaista) ja alunalla ja viinikivellä puretettu huomattavasti kellertävämpää.
Kuvassa on näytteitä koko värjäyssatsista. Oikealla ensimmäisen väriliemen vaaleanpunertavat langat, keskellä ensin kuusen havuilla, sitten krapin kakkosliemessä värjätty lanka (josta kamera imaisi kaikki värit), punainen paksu lanka oli krapin kakkoskylvyssä ja taustalla vielä kolmannen kylvyn oranssia.
Vaaleanpunaiset (tai pidempään liottamalla aika keskipunaiset) sävyt irtoavat yleensä sillä, että pistän langat kattilan pohjalle ja krapin niiden päälle pesupussissa (en käsittele yleensä etukäteen mitenkään). Pistän kattilaan niin kuumaa vettä kuin hanasta tulee, laitan hellalle kuumenemaan, kuumennan kuumaksi, mutta reilusti alle kiehumispisteen ja annan olla jonkin aikaa. Tuo kakkosliemessä ollut voimakkaanpunainen lanka otti punaisen värinsä varmaan luontonsa vuoksi (...joo, olen lukenut liikaa vanhoja kirjoja, alkaa vaikuttaa sanavalikoimaan). Tuo kiiltäväpintainen kierrelanka imee värejä aivan himona, luulen, että muulla langalla tulos ei olisi ollut yhtä voimakas. Sama lanka imaisi kolmoskylvystä itseensä voimakkaan oranssin värin ja on huomattavasti kirkkaampi kuin seuralaisensa; kiiltopinta vaikuttanee asiaan. Kuva siitä ja toisesta kolmoskylpyläisestä alla ei kerro täyttä totuutta: paksu lanka on aika oikean väristä, mutta taustalla vaaniva toinen oranssi on oikeasti hieman rusehtavampaa ja sameampaa.
4.5.08
Värinäytteet - krappi
Olen värjäilytestejäni varten ostanut lankoja mm. kirppareilta epämääräisissä pussukoissa. Sen verran on jo kokemusta karttunut, että osaan erottaa täyden keinokuidun villasta, mutta sen tarkemmin en osaa koostumuksia arvioida. Niinpä värjäyspataan heitettynä värisaldo on saattanut olla huomattavan kirjava, kun väri on tarttunut lankoihin eri tavalla. Olen jo jonkin aikaa suunnitellut testisatsien puuhaamista ja nyt vihdoin sain sen aikaiseksi. Ostin kerän pari erilaisia lankoja, jaoin kunkin lankaerän kolmeen osaan, joista yksi meni alunapuretukseen, yksi aluna-viinikivipuretukseen ja yhden jätin kokonaan ilman puretusta. Puretin siis kaikki alunapuretuslangat kerralla ja samoin kaikki aluna-viinikivipuretetut langat kerralla, jotta langat ovat samalla tavalla puretettu.
Sitten pätkin lankoja pienemmiksi pätkiksi ja merkkasin ne maalarinteipeillä. (Olen kylläkin ehtinyt kehittämään tähän jo printattua tarraa ja vähän erilaista muotoakin, niin sujuu jatkossa nopeammin). Laitoin kutakin lankaa pätkän kiinni muovinaruun ja viskasin värjäyksen mukana kattilaan. Sillä tavoin kaikki näytteet ovat olleet yhtäaikaa värjäytymässä.
Eka kokeilusatsi krapin kanssa osoitti, että yhdellä värjäyksellä saattaa saada valtaisan kirjon värisävyjä pelkästään lankavalinnalla. Alla ensimmäinen krappikylpy
Silkkiä on mukana vain purettamatonta ja alunalla puretettua, kaikkia muista on rimpsussa kolme lankaa: purettamaton, alunalla ja alunalla ja viinikivellä puretettu. Kaikki langat ovat valkoisia lukuunottamatta tuntematonta lankaa (pohjaväri säkinvärinen rusehtava) ja Nalle, jota on valkoista, luonnonvalkoista ja vaaleanharmaata. Vasemmalta oikealle:
silkki
tuntematon karkea lanka (raakapellavaa? juuttia? tms. jotain hyvin karkeaa)
Nalle Novita 75% villa, 25% polyamidi
Florica Novita 100% Villa
Poppari Teetee 100% Maissi
Alpakka Teetee 100% alpakka
Tennessee Novita 100% merseroitu puuvilla
Bambu Novita 68% bambu, 32% puuvilla
Malibu Novita 50% puuvilla, 50% polyamidi
Fleur Anttila 100% Akryyli
Teddy Novita 45% villa, 30% polyamidi, 25% akryyli
Palma Novita 100% Polyamidi
[Nallet ja Florica]
Olen yleensä saanut krapista punaisempia sävyjä irti asettamalla krapit pesupussissa lankojen päälle ja kuumentamalla sekä langat että krapin yhtäaikaa ja yrittämällä pitää veden vain lämpimänä, reippaasti alle kiehumispisteen. Tällä tavoin tuli Florica-lankaan hyvin syvä kaunis punainen. Purettamaton lanka on aivan aavistuksen verran haaleampi kuin puretetut, mutta alunapuretetun ja aluna-viinikivipuretetun langan välillä ei näy silminnähtäviä eroja. Nalle-lankoihin sen sijaan tuli huomattavasti lämpimämpi sävy. Valkoinen ja luonnonvalkoinen lanka ovat värjäytyneet samanväriseksi ja vaaleanharmaa rusehtavaksi.
[Teddy etualalla ja Palma takana]
Florica on täysvillaa, mutta Nallessa on 25% polyamidia ja tämä vaikuttaa selvästi: polyamidilangasta tuli selkeästi oranssia ja Teddystä, joka sisältää 45% villaa, 30% polyamidia ja 25% akryylia tuli varsin vinkeä, kun oranssit hentuvat vuorottelevat vaaleanpunertavaksi värjäytyneiden säikeiden välillä. Kummassakaan langassa ei ollut eroa purettamattoman ja puretettujen lankojen välillä.
[Bambu, Malibu, Fleur]
Sama oranssin ja vaaleanpunaisen vaihtelu näkyy myös Malibu-langassa (50% puuvilla, 50% polyamidi), joka luonnossakin vaikuttaa hyvin oudon näköiseltä. Efektiä lisää se, että hennon vaaleanpunaiseksi värjäytyneet säikeet ovat tavallista "mattapintaista" (mikä lieneekään oikea termi?), kun puolestaan oranssiksi värjäytynyt lankasäie on kiiltävää. Oranssi kiilto saa langan näyttämään aivan metallilangalta, mutta kuvassa efekti ei välity niin hyvin kuin luonnossa.
Bambu-lanka on värjäytynyt hieman epätasaisesti: yläosastaan se on hennon vaaleanpunainen, mutta alaosastaan voimakkaan roosa. Myös täysakryylilanka värjäytyi samalla tavalla, mutta itselleni oli yllätys, että se otti ylipäätään väriä vastaan! Silkinpalat olivat värjäytyneet oranssiksi.
Yllämainituissa langoissa ei ollut eroa purettamattoman ja puretettujen lankojen välillä.
[Poppari, Alpakka, (Tennessee)]
Ainoa lanka, jossa näkyi silmin nähtävää eroa puretusten välillä oli Alpakka, jossa purettamaton lanka oli oranssimpaa ja puretetut punaisempia. Sen sijaan puretettujen välillä ei ollut eroa. Maissilanka Poppari värjäytyi vaaleanpunertavaksi, muttei läheskään niin roosaksi kuin bambulanka. Sen sijaan täyspuuvillainen (merseroitu) Tennessee-lanka värjäytyi hyvin samalla tavalla kuin bambulanka, vaikka kuvassa siitä näkyykin vielä aika vaalea kulma.
[Kuvassa langat samat kuin ekassa, mutta päinvastaisessa järjestyksessä.]
Kolmannessa värikylvyssä oranssimmat värit saivat kaikenkaikkiaan voimakkaamman otteen. Langoista Poppari ja Fleur eivät värjäytyneet enää lainkaan, Bambussa ja Tennesseessä on hyvin hento pinkki vivahde ja esim. Florica on aivan selvästi oranssi ilman punaisia vivahteita. Alpakan purettamattoman ja purettettujen lankojen välillä pieni väriero on säilynyt: purettamaton on keltaisempaa, melkein keltaista.
(Tämä juttu oli uuden skannerini koeajo. Asetusten löytäminen on vielä vähän hakusassaan, joten osa kuvista on vähän epämääräisen näköisiä, värit ovat kuitenkin jotakuinkin kohdallaan. Yritän ehtiä kuvaamaan nuo väriviuhkaset luonnonvalossa, niin niistä saa parempaa yleiskuvaa.)
Edit 22:16: kuvasin kamerallakin vielä...
Tilaa:
Blogitekstit (Atom)