6.5.08

Kuusenhavujen rusehtavat


[Kuvassa vasemmanpuoleisin lankaa puretettu alunalla, loput alunalla ja viinikivellä.]
Havuvärjäys on ollut pitkä - tosin passiivinen - projekti. Vanhempieni joulukuusi päätyi havuiksi vesihauteeseen emalikattilaan tammikuun puolen välin jälkeen. Havut saivat olla vajaan viikon parvekkeellamme kattilassa ennenkuin keitin niitä muutamia tunteja, jonka jälkeen siirsin kattilan (sen jäähdyttyä) takaisin parvekkeelle. Ennen keittovaihetta ilmatila oli pääasiassa plussan puolella koko ajan, eli vesi ei todennäköisesti päässyt kertaakaan jäätymään edes päältä. Keittämisen jälkeen plussakelejä jatkui vielä vajaan viikon ajan, sen jälkeen ilma muuttuikin pakastavaksi ja havut jäätyivät kattilassa.


Huhtikuun alussa keitin lankoja vielä muutaman tunnin, mutta en ehtinytkään värjätä ennenkuin huhtikuun puolessa välissä: tuolloin heitin liemeen 175g lankaa ja näytelankasatsin. Keitin tunnin ja annoin jäähtyä liemessään (ehti jäähtyä parin yön yli...), huuhtelin ja pesin. Olin aika pettynyt lopputulokseen, joka kaikilla mittapuilla on jokseenkin haalea. Varsinaiset värjäyslangat ovat lievästi vaaleanrusehtavia, mutta enemmän niistä tulee mieleen jonkun keltaista värjäävän kasvin kahdeksannesta liemestä nousseet haalean vaaleat langat. Lankaa oli väriainemäärään nähden ehkä liikaa? Kattilaan lumpsahti 175g lankaa - alunperin vahingossa, mutta kun kattila oli täynnä havunneulasia ja kyseessä oli kokonaisen kuusen kaikki neulaset, ajattelin, että menköön.


Väritestipaketissani oli hieman enemmän luonnetta, mutta ei siinäkään kovin voimakkailla väreillä leikitä. Florica värjäytyi kauniin ruskaksi, Nalle-langat erisävyisiksi harmahtavan rusehtaviksi (luonnonvalkoinen lanka värjäytyi hieman tummemmaksi kuin valkoinen) ja muut langat saivat varsin beessin värisävyn. Langoissa on nähtävissä auringon valossa lievää vaaleanpunerrusta, mutta niin lievää, että se voi olla mielikuvitustakin :D


Projektista opin mm. että havut ovat varsin leviäväistä sorttia. Pari päivää sai nyppiä havuja sekä sormen- että varpaankynsien alta ja jalkapohjista. Suuremmalta verenvuodatukselta tässä projektissa kuitenkin vältyttiin.


[koesatsissa (voi olla eri järjestyksessä): silkki | tuntematon karkea lanka | Nalle Novita 75% villa, 25% polyamidi | Florica Novita 100% Villa | Poppari Teetee 100% Maissi | Alpakka Teetee 100% alpakka | Tennessee Novita 100% merseroitu puuvilla | Bambu Novita 68% bambu, 32% puuvilla | Malibu Novita 50% puuvilla, 50% polyamidi | Fleur Anttila 100% Akryyli | Teddy Novita 45% villa, 30% polyamidi, 25% akryyli | Palma Novita 100% Polyamidi]

1 kommentti:

Leena kirjoitti...

Mä olen kai kerran kokeillut kuusenhavuilla vähän samanlaisin pliisuin tuloksin kuin mitä säkin nyt sait:)