5.5.08

Lisää krapista


Olen tarkkaillut noita näytemallejani ja niissä ei purettamattoman ja puretettujen tai alunalla puretetun ja alunalla ja viinikivellä puretettujen lankojen välillä näy suurta eroa. Päivänvalossa hyvin pientä eroa on näkyvissä. Ehkä näytteet ovat hieman liian pienet, monestihan massa auttaa erottamaan myös värieroja tarkemmin. Ainakin varsinaisissa värjäyksissä jotain eroa on. Muutenhan olen värjäillyt epämääräisiä kirpparilankoja, joten värit vaihtelevat lankakohtaisesti melkoisesti, mutta ensimmäiseen krappiliemeen laitoin samaa lankaa, josta osa oli puretettu alunalla ja viinikivellä, osa pelkällä alunalla. Valokuvista ei eroa paljon näy, mutta luonnossa alunapuretettu lanka on selvästi sinisävyisempää (tai oikeammin puhtaan vaaleanpunaista) ja alunalla ja viinikivellä puretettu huomattavasti kellertävämpää.


Kuvassa on näytteitä koko värjäyssatsista. Oikealla ensimmäisen väriliemen vaaleanpunertavat langat, keskellä ensin kuusen havuilla, sitten krapin kakkosliemessä värjätty lanka (josta kamera imaisi kaikki värit), punainen paksu lanka oli krapin kakkoskylvyssä ja taustalla vielä kolmannen kylvyn oranssia.

Vaaleanpunaiset (tai pidempään liottamalla aika keskipunaiset) sävyt irtoavat yleensä sillä, että pistän langat kattilan pohjalle ja krapin niiden päälle pesupussissa (en käsittele yleensä etukäteen mitenkään). Pistän kattilaan niin kuumaa vettä kuin hanasta tulee, laitan hellalle kuumenemaan, kuumennan kuumaksi, mutta reilusti alle kiehumispisteen ja annan olla jonkin aikaa. Tuo kakkosliemessä ollut voimakkaanpunainen lanka otti punaisen värinsä varmaan luontonsa vuoksi (...joo, olen lukenut liikaa vanhoja kirjoja, alkaa vaikuttaa sanavalikoimaan). Tuo kiiltäväpintainen kierrelanka imee värejä aivan himona, luulen, että muulla langalla tulos ei olisi ollut yhtä voimakas. Sama lanka imaisi kolmoskylvystä itseensä voimakkaan oranssin värin ja on huomattavasti kirkkaampi kuin seuralaisensa; kiiltopinta vaikuttanee asiaan. Kuva siitä ja toisesta kolmoskylpyläisestä alla ei kerro täyttä totuutta: paksu lanka on aika oikean väristä, mutta taustalla vaaniva toinen oranssi on oikeasti hieman rusehtavampaa ja sameampaa.

Ei kommentteja: