11.6.08

Punasipulin kuoria


En ole juurikaan harrastanut sipulinkuorilla värjäilyä, koska niin usein olen lukenut, ettei väri ole pysyvää. Punasipuli oli kuitenkin itselleni muutamia vuosia sitten hauskin kokemus: miten punaisesta kuoresta tuli niin kauniin sammalenvihreää väriä? Samoja vihreitä sävyjä päätin metsästää tälläkin kertaa.


Jos jostain muusta väriyritelmästä olisi tullut niin hienoja syvänruskeita sävyjä kuin mitä punasipulista sain ensimmäisestä väriliemestä, olisin ollut tyytyväinen. Mutta kun olin odottanut vihreää ja lopputuloksena olikin ruskeaa, oli pettymykseni melkoinen, vaikkakaan täydestä yllätyksestä ei ollut kyse. Sipulin kuori sisältää antosyaaniväriaineita (lähinnä syanidinia ja malvidinia).


[Nallet ja Florica]

Nalle-langoista kaikki värjääntyivät melkein yhtä tummiksi, harmaa on lähempänä keskiruskeaa ja sekä valkoinen että luonnonvalkoinen ovat hieman punaiseen taittuvia. Kuitenkin niissä on kaikissa lievä kellertävä sävy; sen sijaan täysvillainen Florica värjääntyi syvän tumman punaruskeaksi. Itseasiassa sen sävy on lähellä sitä, mitä luulin katekusta saavani.


[Malibu, Fleur, Teddy]

Malibun kiiltosäikeistä tuli aivan kullanvärisiä. Polyamidit värjääntyivät kaikki oranssihtavimmaksi kuin muut.


Tulihan se vihreä sieltä sitten toisella keittokerralla. Mielenkiintoinen ilmiö: langat eivät vielä märkinä olleet kovin vihreitä, lähinnä vihreään vivahtavan ruskeita. Pari päivää sen jälkeen, kun langat olivat kuivaneet, huomasin, että niissä tosiaan oli aivan sammaleenvihreitä värejä ja muutenkin tietynlainen viherrys vallitsi kaikissa langoissa. Olen jostain lukenut (tarkistamatonta), että punasipuli on hyvinkin herkkä ph:n muutoksille. Näiden väriliemien välissä ei kuitenkaan tapahtunut liemelle muuta kuin että ensimmäiset langat otin pois ja pistin toiset tilalle. Väriliemeen ei lisätty mitään, ei edes vettä.


[Vasemmassa reunassa näkyy vähän alpakkaa (vaaleampi purettamatonta); Floricaa ja Nalle-lankoja (valkoinen, luonnonvalkoinen ja vaaleanharmaa); yli kulkee tunnistamaton karkea lanka]

Polyamidilanka Palma ja polyamidia kolmanneksen sisältävä Teddy olivat värjäytyneet selkeän keltaiseksi; Florica ja Nalle-langat sammaleenvihreiksi ja loput enemmän tai vähemmän vihreiksi. Maissilanka Poppari ja täysakryylilanka Fleur olivat värjäytyneet vain hädintuskin.


[koesatsissa (voi olla eri järjestyksessä): silkki | tuntematon karkea lanka | Nalle Novita 75% villa, 25% polyamidi | Florica Novita 100% Villa | Poppari Teetee 100% Maissi | Alpakka Teetee 100% alpakka | Tennessee Novita 100% merseroitu puuvilla | Bambu Novita 68% bambu, 32% puuvilla | Malibu Novita 50% puuvilla, 50% polyamidi | Fleur Anttila 100% Akryyli | Teddy Novita 45% villa, 30% polyamidi, 25% akryyli | Palma Novita 100% Polyamidi]

2 kommenttia:

Rina kirjoitti...

Minä olen saanut parhaimmat vihreät punasipulilla siten, että en ole laittanut kovinkaan paljon kuoria liemeen. Noin 2 kourallista 100g kohden. Liemi on sellainen jännän punaisen ja kullankeltaisen välimuoto ja lanka mielelllään esipuretettuna alunalla ja viinikivellä.

Leena kirjoitti...

Punasipuli on minulla jäänyt oikeastaan kokonaan väliin, mutta kaikkeahan pitäisi kokeilla ,että sitten tietäisi:) Onneksi on punasipuleita kasvamassa, vaikka saahan nitä kaupasta ehkä helpommin.

Tuosta jälkivärien väimuutoksesta: voisiko olla, että joko punasipulissa on useita väriainita, joista toiset tarttuivat ekalla kerralla ja toiset sitten myöhemmin, tai sitten uusien lankojen myötä liemeen joutui hiukan alunaa (tai viinikiveä) joka happamoitti lientä? Mullakin on se käsitys, että ne antosyaanivärit ovat pH herkkiä. Tanskan suomuorakasvärjäyksissähän piti alunapuretetut langatkin laittaa liemeen kuivina, että pH ei olisi muuttunut, muistaakseni, ja jos tuo on myös niin herkkä väri- muutoksille?