16.5.09

Punainen kortti


Joskus meiliboksiin tippuu sellaisia kysymyksiä, että on pakko alkaa setviä taustoja. Nyt kysyttiin: "Mitä tarkoittaa, kun olin menossa baariin ja portsari sanoi, että mulla on punainen kortti? Pääsin kuitenkin sisään."

"Punaisen kortin" antaminen ja saaminen on yleistynyt kielenkäytössä viimeisten vuosien aikana. Monet jutuista liittyvät tavalla tai toisella palloiluaiheisiin, kuten Punainen kortti viuhuu turkkilaistehtaalle (SASK 6.6.2008), jossa kerrotaan, kuinka Jalkapallon EM-kisatuotteita valmistava turkkilaistehdas irtisanoi yli 50 työntekijäänsä, koska nämä olivat liittyneet ammattiliittoon ja jossa tämän vuoksi tekstiilityöntekijöiden kansainvälinen ammattiliitto ITGLWF vetoaa "punaisella kortilla" jalkapallon EM-kisojen aattona Euroopan jalkapalloliiton Uefan puheenjohtajaan Michel Platiniin. Esimerkkejä löytyy myös palloilun ulkopuolelta: Greenpeace antoi tiedotteensa mukaan punaisen kortin Beckhamin kosmetiikalle vuonna 2006, koska laboratoriotesteissä Beckhamin Instinct -deosprayn todettiin sisältävän kiellettyä DEHP -kemikaalia.

Ongelma tällaisessa värikkäässä kielessä piilee siinä, että tällaiselle ihmiselle, joka on koko elämänsä osannut vältellä jalkapallon sääntöjä, punaisen kortin merkitys on hieman epäselvä. Mikä se oikein on? Käyttöyhteyksistä voin päätellä, että kyseessä on ilmiselvästi varoitus. Mutta eikö keltainenkin kortti ole jonkin sortin varoitus? Onko punainen kortti sitä hirvittävämpi? Vai sisältääkö se varoituksen lisäksi myös rangaistustoimenpiteen? Onneksi Wikipedia tietää:
Erotuomari voi varoittaa pelaajaa näyttämällä hänelle keltaista korttia. Jos pelaaja saa kaksi keltaista korttia ottelun aikana, niin pelaaja ajetaan pois kentältä eli hänelle näytetään punaista korttia. Punainen kortti voidaan antaa pelaajalle myös suoraan. Pelaajalle annetaan keltainen kortti, jos hän toistuvasti rikkoo sääntöjä, käyttäytyy epäurheilijamaisesti, osoittaa elein ja sanoin kielteisyyden tuomarin päätökseen, viivyttää peliä, tulee kentälle ilman erotuomarin lupaa tai jättää kentän ilman erotuomarin lupaa, ei noudata annettuja etäisyyksiä kulma- ja vapaapotkun tai rajaheiton aikana.

Toisin sanoen: kaksi keltaista korttia on sama kuin punainen kortti?

---


Punainen kortti on muutakin. Punainen koetaan varsin voimalliseksi väriksi; punaisia jäsenkortteja ovat kantaneet eri maissa sosialistit ja kommunistit ja erilaisilla punaisten korttien kampanjoilla on pyritty kiinnittämään huomiota tärkeisiin asioihin verenluovutuksesta rasismin vastaisuuteen. Viime vuonna Afrikassa globaalin webbiliikkeen, Avaaz.orgin Red Card for Mugabe -kampanja kokosi väkeä osoittaamaan mieltään elokuussa järjestetylle marssille Zimbabwen diktaattoripresidentti Mugabea vastaan. Punaisia kortteja pyydettiin myös lähettämään Mugabelle.

---

Mutta värihän ei ole kaikki, myös konteksti ratkaisee. Punainen kortti voi olla myös hyvänmielinen, kuten tuhannet joulun aikoihin lähetetyt tontunpunaiset kortit. Kiinassa punainen on onnen väri, joten esimerkiksi hääkutsut ja uuden vuoden toivotukset lähetetään punaisilla korteilla.


Näistä listauksista huolimatta alussa esitettyyn kysymykseen jäänee vastaamatta. Täydellistä pelikieltoahan tuo ei varmaan tarkoittanut, kun kysyjä pääsi sisään. Kannattaisi varmaan tarkentaa portsarilta.

Ei kommentteja: