27.5.07

Suihkivat silmät

Pienen tauon jälkeen olen taas täydennellyt Coloriastoon muutamia juttuja. Tällä hetkellä viimeisimpänä Sielun peili -artikkeli Sanomia Turusta -lehdestä vuodelta 1884. Juttu ei varsinaisesti ole värijuttu (vaikka sitä sivutaankin), mutta vanhakielisessä pohdinnan herttaisuudessaan sai minut nauramaan melkein ääneen. Tässä pieni poiminta

Silmän kolmas täydellinen kaunistaja on sen suihke, minkä waikuttimena taas on sen muoto ja wäri. Silmän suihkeen enentämisen tai wähentämisen, minkä parhaimmin huomaa erilaisissa mielenliikutuksissa, waikuttaa yksinomin silmän muoto. Mitä enemmän silmälaudat owat auki, sitä runsaammin näkyy silmän wärillinen osa ja sitä tulisemmalta itse silmä. Senpäwuoksi näkyykin suurissa silmissä enemmän suihketta, oikein salamoiwaa wälkkynää ja juuri sentähden ylistetään suuren simän kirkkautta ja kiiltoa erittäin armaaksi ja muhkeaksi. Paljo enemmän kuin silmän wäristä, woi sen kiillosta ja iskusta arwata omistajan luontoa ja mielenlaatua.


Lue koko juttu
Tämä ja muita on luettavissa Coloriastosta

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Moi Päivi,
Wau, miten upeasti on Coloriasto kehittynyt! Ja kyllä naurattaa minuakin tuo muhkeiden silmien suihke:).
Väikkärityö etenee kovaa vauhtia! Jos liikut täällä 'etelässä' kerrothan, niin treffataan!
Harmittaa, kun en sitten saanutkaan aikaiseksi käydä Hyvinkäällä väristyksiä uusimassa. Onko seuraavista näyttelypaikoista tietoa?
Aurinkoiset,
Kirsi M.

Päivi kirjoitti...

Ooh, taitaapi jäädä etelässä liikkuminen aikaisintaan elokuulle. Kummallista, kuinka onnistuneesti olenkaan saanut kalenterini nurkat täyteen. Jos itse satut tänne pohjoisen suuntaan varpaitasi tundralla palelluttamaan, niin muista soittaa/meilata!

Oli sellainen mielikuva, että Väristyksiä olisi matkannut seuraavan kerran Pietarsaareen syksyllä, mutta en ole yhtä-äkkiä ollenskaan varma. Pietarsaaren kaupunginmuseon sivuiltakaan en saanut asiaa selvitetyksi. Joten pitää kysellä ja varmistella...

Väikkäriäsi odottelen Suuresti!