7.6.07

KoolAid - lankaan väriäLupailin sinne tänne juttua Kool-Aid värjäyksistä jo muutamia kuukausia sitten... Yritän korvata viiveen ruuduntäytön maksimoinnilla :)

Omaan metodini mikroaaltouunittomana kuuluu lankojen kuumennus *keittämällä* ja niiden unohtaminen hellalle kiehumaan, ja koska tavan takaa järkytän tottuneita villan hellästi käsittelijöitä säikyttämällä villaa miltei ammatikseni, jätän varsinaiset ohjeet sikseen. Koolausta (!) harrastetaan suht koht paljon ja varmaankin lankaystävällisempiä ohjeita löytyy verkosta mennen tullen, linkkivinkkiä entryn lopussa.

Tilasin väriaineet muutama kuukausi sitten Jari Mäki Oy:ltä, jolla tuolloin oli varastossa seuraavat: Black Cherry, Blastin´berry cherry, Cherry, Grape, Grape illusion, Lemonade, Lemon-Lime, Orange, Pink lemonade, Strawberry, Soarin strawberry lemonade ja Tropical punch. Yhden pussin hinta oli 0,70 euroa ja etukäteen maksettuna postikulut 3 euroa määrästä riippumatta, joten kannattaa siis tilata kimpassa.
Ekalla testikerrallani jonkin aikaa sitten huomasin, että väri imeytyy varsin nopeasti lankaan, eli jos haluaa epätasaista pintaa ja vaikkapa laskee lankaa hitaasti väriveteen, väriaine todennäköisesti ehtii imeytyä langan toiseen päähän ennenkuin lanka ehtii kokonaan väriliemeen. Siksi päätin kokeilla maalausta ja roiskintaa.

Grape-mehun violetti väri osoittautui varsin karmivan harmaanvioletiksi, joten päädyin sekoittelemaan siihen punaisia, jolloin värisävyä sai muutettua melko paljon. Aiemmin jo totesin, että keltainen Lemonade ei juurikaan värjää, mutta lorauttelin sitä punaisten pintojen päälle ja kohtuuhyvin se sävytti punaisia värejä oranssin suuntaan.Lopputuloksena oli melkoinen läjä ultravärikästä lankaa ja väritkin vaikuttaisivat pysyvän ok iskukuumennusmenetelmälläni. Periaatteessa helppo ja vinkeä projekti, mutta jos valitin pienten samettikukkien viemärimäisestä hajusta, näistä jää jälkeensä leijumaan pariksi päiväksi vielä ärsyttävämpi karkkinen, imelä haju.Yritän pikimmiten postata myös entryn KoolAid mehujen väriaineista. Noissa minun käyttämissäni väreissä oli lähinnä kolmea väriainetta, mutta tiedän, että mehuihin on aiemmin käytetty myös muita. Postasin KoolAideja valmistavalle Kraftfoodsille kysymyksen mehutiivisteissä käytetyistä väreistä - toivottavasti vastaavat.

Kannattaa tutustua ainakin seuraaviin:
Katja Karhunpään Lankojen värjäys Kool-Aid -väreillä -sivulla ohje on myös tulostusmuotoisena. Samasta lähteestä on ladattavissa myös .doc Kool Aid-värjäys ruiskulla.
Ilun Handu Duunaa: Koolausopas


1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Parabéns pelo seu excelente blog. Gostaria de lhe convidar para visitar o meu blog e conhecer um pouco sobre o Brasil. Abração