10.6.07

KoolAid - värit


Käyttämistäni väreistä (eh, mehuista) löytyi seuraavia väriaineita.

RED 40 Strawberry (punainen)
RED 40 Pink Lemonade (vaaleanpunainen)
RED 40 Blastin' Berry Cherry (punainen)
RED 40 Soarin' Strawberry Lemonade (punainen)
RED 40, YELLOW 5 LAKE, YELLOW 5 Grape Illusion (punainen)
RED 40, BLUE 1 Black Cherry (punainen)
RED 40, BLUE 1 Cherry (punainen)
RED 40, BLUE 1 Grape (violetti)
RED 40, BLUE 1 Tropical Punch (punainen)
YELLOW 5, YELLOW 5 LAKE Lemonade (keltainen)
YELLOW 5, RED 40, RED 40 LAKE Orange (oranssi)
YELLOW 5, BLUE 1 Lemon-Lime (vihreä)

Kraft Foods vastasi postiini eilen samana iltana, kun kyselin väreitä. Viestissä listattiin FDAn (Food & Drugs Admin.) hyväksymät värit, joita KoolAideissa käytetään:
Red #40 Blue #1 Yellow #5 (Tartrazine) Blue #2 Yellow #6 Red #3
Viestissä luki The colorings listed above CAN NOT be declared in the ingredient line as "artificial coloring". - eli yllämainittuja ei saa sivuttaa mainitsemalla vain "keinotekoinen väriaine". Tarkoittaakohan tämä siis, että mehuissa on muitakin keinotekoisia väriaineita, koska muutamassakin paketissa luki vielä erikseen "artificial coloring"? Toisaalta viestissä luki myös, että mikäli tuotteissa käytetään mitä tahansa muutakin väriä, kuten punajuuren punaista väriä, sekä aineen nimi että käyttötarkoitus pitää mainita erikseen tuoteselosteessa.

Joka tapauksessa, tässä alla tietoa noista väreistä, jotka omista paketeistani löytyivät (RED 40, BLUE 1 ja YELLOW 5) ja joiden numerot Kraft Foods lähetti (lisäksi BLUE 2, YELLOW 6 ja RED 3). Värien LAKE versiot on suomennettu yleensä "lakaksi", mutta oikeasti ei ole kysymys lakasta; kyseessä on pigmentti, jota on saostettu täyteaineella, yleensä jollakin metallisuololla. (Tästä on kyse mm. "alitsariinilakan" = alizarine lake kohdalla; ei lakkaväri vaan täyteaineeseen kiinnitetty väriaine. Oikea nimi on substraattipigmentti.)

Allaolevat pätkät poimin suoraan Coloriasta; kieltotilanne on muutamien vuosien takaa, joten voi olla, että tilanne on saattanut muuttua paljonkin. Suomen tilanteen tarkistin Elintarvikeviraston sivuilta, joten voisi periaatteessa olettaa, että samat säädökset koskisivat koko EU-aluetta.

RED 3 = E127 = food red 14 = Erytrosiini. Vuonna 1876 keksitty keinotekoinen kirsikanpunainen ksanteenitervaväriaine, jota käytetään elintarvike- ja kosmetiikkakäytön lisäksi myös mm. tableteissa/purskutusvesissä, joilla osoitetaan plakin jääminen hampaisiin. Saattaa aiheuttaa yliherkkyysoireina mm. valolle herkistymistä, yhteyttä syöpään epäillään. Väristä valmistetun lakan tiedetään aiheuttavan syöpää rotilla. Ihmisillä syöpäriskin uskotaan olevan yksi sadasta tuhannesta 70 vuoden aikana. Elintarvikeviraston vihkosessa mainitaan, että sen epäillään aiheuttavan yliherkkyysoireita.

RED 40 = E129 = Allurapunainen AC. Oranssinpunainen keinotekoinen väri, jota käytetään mm. elintarvikkeissa, lääkkeissä ja kosmetiikassa. Saattaa aiheuttaa yliherkkyysoireita ja yhteyttä syöpiin tutkitaan . 1980-luvun alkupuolella se tuli yleisemmin käyttöön amarantin (E123) korvikkeeksi mm. USAssa, jossa amarantin käyttö elintarvikevärinä on kielletty. Amerikassa se onkin yksi käytetyimpiä elintarvikevärejä. Monissa lähteissä kuitenkin mainitaan, että se on atsoväreistä turvallisimpia. Tästä huolimatta monessa sen sallivassa maassa on enimmäismäärät sen käytölle. Elintarvikeviraston vihkosessa mainitaan, että se on atsoväri ja sen epäillään aiheuttavan yliherkkyysoireita.

YELLOW 5 = E102 = CI 19140 = Tartratsiinikeltainen. Sitruunankeltainen pyratsoloniväriaine, jota käytetään paitsi elintarvikevärinä, myös mm. villan teolliseen värjäämiseen (valonkestävä keltainen väri). Jonkinverran tartratsiinikeltaisella on käyttöä myös kosmetiikka- ja puhdistus- ja pesuaineiden värjäyksessä. Sitä pidetään haitallisimpana atsovärinä: saattaa aiheuttaa yliherkkyysoireita (ihottuma, hengitysoireet, migreeni, unihäiriöt, urticaria yms.; lapsille ylivilkkaus) ja sen yhteyttä joihinkin kasvaimiin tutkitaan. Elintarvikeviraston vihkosessa mainitaan, että se on atsoväri ja sen epäillään aiheuttavan yliherkkyysoireita. Joidenkin lähteiden mukaan ihottumaoireita tulee alle yhdelle ihmiselle kymmenestä tuhannesta. Joidenkin lähteiden mukaan toiseksi käytetyin USAssa, mutta kielletty mm. Norjassa ja Itävallassa. Käyttöä rajoitettu useissa maissa. Tartrasiini oli yksi ensimmäisistä patentoiduista synteettisistä väriaineista ja ensimmäinen patentoitu atsoväri.

YELLOW 6 = E110 = CI 15985 = Paraoranssi. Oranssi monoatsopigmentti. Käytetään mm. muroissa, jälkiruoissa, roskaruoassa ja elintarvikekäytön lisäksi myös kosmetiikka- ja puhdistus- ja pesuaineiden värjäyksessä. Suomessa (EU) sitä saa käyttää maustetuissa alkoholittomissa juomissa, jäätelöissä, jäädykkeissä, mehu- ja juomajäissä, jälkiruoissa, konditoriatuotteissa sekä makeisissa 50 mg/kg tai 50 mg/l. Elintarvikeviraston vihkosessa mainitaan, että se on atsoväri ja sen epäillään aiheuttavan yliherkkyysoireita.

BLUE 1 = pigment blue 24 = acid blue 9 = E133 = food blue 1 = CI 42090 = Briljanttisininen FCF. Kirkkaansininen, keinotekoinen 1890-luvun alussa keksitty triaryylimetaaniväriaine, käytetty mm. makeisissa, juomissa ja meijerituotteissa. Elintarvikeviraston vihkosessa värin perässä ei ole merkintöjä.

BLUE 2 = natural blue 2 = E132 = acid blue 74 = CI 73015 = food blue 1 = Indigotiini. Tummansininen väri, jota voidaan saada suoraan raakaindigosta tummanruskeana jauheena, mutta teollisuuskäyttöön sitä valmistetaan keinotekoisesti. Sitä käytetään mm. makeisissa, jäätelössä, konvehdeissa ja lääkkeissä ja elintarvikkeiden lisäksi sillä värjätään mm. silkkiä ja villaa. Käytetään myös erilaisten kosmetiikkatuotteiden ja mm. suuvesien väriaineena. Saattaa aiheuttaa yliherkkyysoireita (ihottumaa, pahoinvointia, hengitysoireita). Kielletty mm. Norjassa. Elintarvikeviraston vihkosessa värin perässä ei ole merkintöjä.

Kaikki KoolAid-mehuissa käytetyt väriaineet ovat siis keinotekoisia väriaineita ja allurapunainen, paraoranssi ja tartratsiini ovat atsovärejä.

Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran Lisäaineoppaasta (päivitetty 3.8.2006) ohjeet värin käyttöön elintarvikevärinä:

E 102 Tartratsiini Keltainen Atsoväri, valmistetaan keinotekoisesti. Saa käyttää mm. juomiin, jälkiruokiin, jäätelöön, makeisiin ja kahvileipiin. Enimmäismäärärajoituksia. ADI: 7,5 mg/kg/vrk.
E 110 Paraoranssi, oranssi S Keltainen-oranssi-punainen. Atsoväri, valmistetaan keinotekoisesti. Saa käyttää mm. juomiin, jälkiruokiin, jäätelöön, hilloihin, makeisiin ja kahvileipiin. Enimmäismäärärajoituksia. ADI: 2,5 mg/kg/vrk
E 127 Erytrosiini Punainen Valmistetaan keinotekoisesti. Jodipitoinen. Sallittu vain sokeroituihin tai säilöttyihin kirsikoihin. Enimmäismäärärajoitus. ADI: 0,1 mg/kg/vrk
E 129 Alluranpunainen AC Punainen Atsoväri, valmistetaan keinotekoisesti. Saa käyttää mm. juomiin, jälkiruokiin, jäätelöön, makeisiin ja kahvileipiin. Enimmäismäärärajoituksia. ADI: 7 mg/kg/vrk
E 132 Indigotiini, Sininen indigokarmiini Valmistetaan keinotekoisesti. Saa käyttää mm. juomiin, jälkiruokiin, jäätelöön, makeisiin ja kahvileipiin. Enimmäismäärärajoituksia. ADI: 5 mg/kg/vrk
E 133 Briljanttisininen FCF Sininen Valmistetaan keinotekoisesti. Saa käyttää mm. juomiin, jälkiruokiin, jäätelöön, makeisiin ja kahvileipiin. Enimmäismäärärajoituksia. ADI: 10 mg/kg/vrk


Coloriassa on ollut vuosikaupalla amerikkalaiset FDA-värikoodit listaava sivu, mutta en ole saanut vielä tarkistettua kaikkia sivulla mainiuttuja värejä, joten lista on vielä vajavainen. Suomessa kulloinkin sallittujen elintarvikevärien (ja muiden lisäaineiden) tilanteen voi tarkistaa Elintarvikeviraston sivuilta; tässä ladattavaksi nykyinen lista [PDF].

Äitin raparperimehu on parempaa.

Ei kommentteja: