14.7.08

Väliaikatietoja ja sananen kuparröökistä

Siihen saakka, kun saan kuvasysteemini taas orjuutettua valtani alle, tulee pelkkiä tekstikuulumisia (toivottavasti pian, sillä jonkin verran on jo kertynyt kerrottavaksi ja näytettäväksi värjäyskokeiluita).

Vaikka Coloriaston oikea tietokantapohja (ja sen mukana myös käytettävyys ja upeampi ulkoasu) on edelleen nollapisteessä ja rahoitusta vaille, sisällön puolesta voidaan aloittaa jo juhliminen. Kesän aikana olen saanut useammankin upean lahjoituksen Coloriastoon ja puran sisältöä verkkoon tulojärjestyksessä. Viimeisimpänä saapui tänään postilaatikkooni kopiot 1760 julkaistuista Pehr Adrian Gaddin kirjoista Underrättelse om Färge-Stofters Planteringar I Finland Af Saflor, Krapp och Vau ja Underrättelse om Färge-Stoften VEIDES Plantering och Ans i Finland. Kiitos, Hannele!

Sitä ennen luvassa on pitkähkö englanninkielinen vanha sanakirjaote värjäämisestä sekä otteita suomalaisesta Tavarasanakirjasta viime vuosisadalta (jonka kimppuun pääsemistä odotan kuin kuuta nousevaa).

Coloriastoon olen koonnut myös paljon kaikenmaailman luetteloita, viimeisimpänä Suomen Väri- ja Vernissatehtaan hintaluettelon - tosin ilman hintoja, lähinnä värinimien ja -sanojen vuoksi (täydennän hinnat myöhemmin, kun/jos aikaa löytyy - omnipageni ei suostunut hinnastoa lukemaan, enkä käsin viitsinyt laiskuuttani alkaa kirjoitella). Hinnasto paljastikin sanoissaan pienen epäselvyyden: vanhoissa kirjoissa esiintyvä kuparrööki on sinkkivihtrilliä; kuparivihtrilli on tunnettu sen sijaan nimellä sinikivi (joka on ollut jossain yhteyksissä myös indigon nimitys). Aina silloin tällöin joku on kysäissyt kuparröökin merkitystä, enkä ole paljon uskaltanut veikkailla, vaikka kuparivihtrillihän - siis väärä tulkinta - on ensimmäisenä noussut mieleen.

Tylsähkön näköisestä hinnastosta paljastuu myös joitakin nykykorvaan häiriintyneeltä kuulostavia juttuja - kuten musta villatomu, jota myydään ruumisarkkutehtailijoita varten.

ps. Välillä iskee epätoivo Coloriaston rahoituksen suhteen - otan mielelläni vastaan vinkkejä, josta voisin hakea rahoitusta projektin siirtämiseksi tietokantaan ja muuhun Coloriaston toimintaan ja ylläpitoon.

Ei kommentteja: