19.7.09

Kummitussininen - Outoja löytöretkiä vain linkin päässä


Hylätty rakennus lähellä Waldoa, Floridaa Kuva: tantrum dan
Reilu viikko sitten sain postia Kanadasta: Marja-Leena vinkkasi hienosta sivustosta Curious Expeditions - Travelling and Exhuming The Extraordinary Past ja erityisesti jutusta The Many Shades of Haint Blue. Juttu vie pienelle matkalle katsomaan aavemaisia sinisiä kaikuja jostain menneisyydestä. Näin kerrotaan sivulla:
Known as the Gullah or Geechee people, the original Haint Blue creators were descendants of African slaves who worked on rice plantations in South Carolina and Georgia. Many of their ancestors came from Angola, which may be where the name “Gullah” originated. They are well-known for preserving their African heritage more than any other African American community.
Haint -sana on siis peräisin Yhdysvaltain etelästä ja tarkoittaa levotonta kuollutta sielua, joka on jäänyt maailmaamme, eikä pääse eteenpäin. Alkujaan Haint-sininen valmistettiin sekoittamalla maitopohjaan mitä tahansa saatavilla olevaa sinistä pigmenttiä - väristä on tullut usein vaalea ja pehmeä. Mutta vaihtuvien pigmenttien vuoksi nimi ei viittaa sinisen tiettyyn sävyyn, vaan lähinnä sen tarkoitukseen: sininen on ollut suojaväri pahaa vastaan. Sillä on maalattu mm. ikkunalautoja ja -luukkuja, ovenpieliä, kattoja ja seiniä. Erityisen tärkeä väri on ollut talon ikkuna- ja oviaukoissa, koska sinisellä maalatuista luukuista paha ei uskomuksen mukaan kulkenut.

En ole koskaan aiemmin törmännyt Haint Blue -nimeen, vaikka olen kyllä ollut tietoinen siitä, että sinistä on käytetty suojavärinä pahoja henkiä vastaan useammassakin maailmankolkassa.

3 kommenttia:

marja-leena kirjoitti...

Mukava että juttu kiinnosti!

...sinistä on käytetty suojavärinä pahoja henkiä vastaan useammassakin maailmankolkassa. Tätä en tiennyt!

Päivi kirjoitti...

Olen aiemmin kuullut itse sinisen käytöstä suojavärinä Lähi-idässä ja Pohjois-Afrikassa, mutta viime syksynä eräs tuttu kertoi minulle, että ihan täällä Suomessakin on paikkapaikoin maalattu ovet siniseksi suojan vuoksi. En ole vain löytänyt tästä mitään tarkempia varmoja tietoja... vielä. Jospa tänne eksyisi joku joka tietäisi asiasta enemmän.

Päivi kirjoitti...

Niin, vielä: kiitos, Marja-Leena, tosiaan hienosta linkkivinkistä!