7.7.09

Punainen Jaffa - keltainen kieli ja kuplan murskaus

Tekniikka&Talous-lehdessä alkuvuonna julkaistu juttu Tiesitkö tämän salaisuuden punaisen Pirkka-Jaffan koostumuksesta? alkaa näin
Punainen Pirkka-Jaffa on – kuten ehkä voisi arvata – väriltään kirkkaan punaista. Juoman nauttimisen jälkeen sylki kuitenkin värjäytyy keltaiseksi. Mistä on kyse?
Limsa vaihtaa väriään liuoksen happamuuden tai emäksisyyden mukaan, mutta Pirkan punainen Jaffa ei toimi kuitenkaan ihan ennakkoarveluiden mukaan. Artikkelissa on mukana kuva, jossa limonadin värimuutos näkyy eri pH-asteikolla.
Ihmisen syljen luontainen pH on näet 6,5–7,2, ja vaikka limonadi olisikin muuttanut suun pH:n hieman happamaksi, ei värin pitäisi silti olla kirkkaan keltainen, vaan hieman oranssi.
Tällainen indikaattorina toimiva juoma ei kuitenkaan ole sen vaarallisempaa kuin mikään muukaan vastaava virvoitusjuoma.
Tiesitkö tämän salaisuuden punaisen Pirkka-Jaffan koostumuksesta? (Tekniikka&Talous, Tuomas Kangasniemi 17.2.2009)


Pirkan Punaisella Jaffalla ei ole mitään tekemistä "Sen aidon ja oikean" (niinkuin mainoskin sanoo) kanssa. Tunnetuin Jaffahan on Hartwallin tuote: Hartwall ei omista yksinoikeutta Jaffa-nimen käyttöön, joten Jaffa kummittelee milloin missäkin yhteydessä. Perinteinen Hartwallin Keltainen Jaffa itseasiassa viettää tänä vuonna 50-vuotisjuhliaan: se on ollut markkinoilla vuodesta 1949. Punainen eli veriappelsiinijaffa on jököttänyt suomalaisten kauppojen hyllyillä vuodesta 1955. Hartwallin sivuilla mainitaan limsan koostumus: vesi, sokeri, hedelmäsokeri, veriappelsiinijuomatiiviste (appelsiinimehua tiivisteestä 2%, appelsiiniaromit, stabilointiaineet E440, E405, E410, värit E163, E160e), hiilidioksidi, happamuudensäätöaine E330, säilöntäaineet E202, E211. Toisin sanoen, Hartwallin Punainen Jaffa saa värinsä antosyaaneista (E163; monet puhuvat viinirypäleväristä) ja beta-apo-8'-karotenaalista (E160e, antaa mm. appelsiinille värin), jotka molemmat ovat luonnollisen kaltaisia väriaineita. Välttämättä näin ei ole ollut aina: 1970-luvun lopulla kohistiin Punaisen Jaffan väriaineiden aiheuttavan syöpää. Lieneekö ollut turhaa kohua vai oliko väriainekoostumus tuolloin toinen? Oy Hartwall Ab:n kuluttajapalvelusta ei osattu vastata, mitä väriaineita Jaffassa on aiemmin käytetty, mutta muistutettiin Jaffa-mainosten voimakkaasta graafisesta ilmeestä:
1950-luku oli Suomessa taloudellista nousukautta, jolloin myös nuorisokulttuuri alkoi kehittyä. Vahvoihin väreihin liittyivät 1950-luvulla myös graafikko, professori h.c. Erik Bruunin suunnittelemat Hartwall Jaffa-julisteet, jotka olivat Etelä-Suomen suurimpien kaupunkien asukkaille aina varma merkki lähestyvästä kesästä.

Punaista ja/tai keltaista Jaffaa on käytetty myös monelle lapselle vatsataudin lääkitykseen. Omasta lapsuudestani muistakin, kuinka Jaffan juonti vähintäänkin teki taudista siedettävän ja jatkoinkin tapaa ihan aikuiseksi asti - kunnes sairaanhoitaja murskasi jaffakuplani väittämällä, että Jaffa on oikeastaan pahinta, mitä mahatautinen voi juoda. Kaikkea hiilihappoista pitäisi välttää ja Jaffan sijaan pitäisi nauttia esimerkiksi teetä, johon on sekoitettu hieman sekä sokeria että suolaa. Mikä mahalasku todellisuuteen.

Ei kommentteja: