19.4.07

Pieni samettikukka


Muutama viikko sitten löysin kaapin perältä paperikassillisen kuivattuja pieniä samettikukkia. Tyhjensin puoli kassillista kattilaan ja annoin kiehua pari tuntia. Vesi värjäytyi aivan välittömästi kukkien jouduttua veteen, mutta hirmuiseen hajuun (...viemäri... jätteiden käsittelylaitos...) tutustuin vasta, kun nostin kantta muutamaa tuntia myöhemmin. AAAARGH! Liesituuletin olisi hyvä juttu. Onneksi on jo niin lämmintä, että voi laittaa asuntoon läpivedon paleltumatta.


Sihtasin kukkaset pois vedestä ja heittelin sekaan muutamia lankoja. Langat värjäytyivät välittömästi veteen laskettuina vihreiksi. Keittelin jonkin aikaa ja koska väriä näytti aina vain riittävän, lisäilin lankoja joukkoon aina silloin tällöin. Harmaat langat saivat hyvin kauniin sammalenvihreän värin.

Pidemmän aikaa värikylpeneet valkoiset langat muuttuivat vaaleanvihreiksi ja lyhyemmän aikaa kylpeneet ovat riitaväriä (= toiset väittävät kivenkovaan vihreäksi, toiset keltaiseksi). Langat olivat mitä sattuu kirpparilankoja, mutta mutulla sanoisin, että purettamattomat langat värjäytyivät keltaisemmiksi.

Hyvä, että välillä saa väriäkin näissä värjäysprojekteissa. Muuten alkaisi vähän turhauttaa...

Ei kommentteja: