13.6.09

Kun taas saapuu hetki sininen...

Kun kerran oranssista saksista, niin kyllä sitten sinisestä suklaastakin.

...Uutta - ja vähän vanhempaa:

Fazerin Sinistä maitosuklaata on valmistettu vuodesta 1922. Patentti- ja rekisterihallituksen pitämään tavaramerkkirekisteriin 30.4.2001 ensimmäisenä Suomessa hyväksyttynä väritavaramerkkinä. Kukaan muu ei siis saa valmistaa tai myydä Suomessa siniseen pakkaukseen paketoitua suklaata.

Rakkaalla lapsella on tietenkin monta nettisivuakin:
www.fazerinsininen.fi
www.sininensuklaakauppa.fi
Ja tottahan sinisellä on myös purjeet: www.teamfazerinsininen.fi


Kyllähän tuo Patentti- ja rekisterihallituksen sivulistauksesta yksittäisenä sanana pomppaava sininen näyttää aika hurjalta, varsinkin, kun linkin takaa löytyvät varsin niukat tiedot:
Rekisterinumero: 241049
Tila: Rekisteröity.
Merkki: SININEN
Hakemispäivä: 03.05.2002
Rekisteröintipäivä: 31.12.2007
Erääntymispäivä: 31.12.2017
Haltija: OY KARL FAZER AB, Helsinki, FI
Tavara/palveluluokat 30 luokitus NCL(8):n mukaan

Tarkoittaako tämä ihan oikeasti kaiken sävyisiä sinisiä? Tietokannasta, tunnettujen merkkien listauksesta, löysin varsin mielenkiintoisen vanhan skannauksen näköisen kuvan. Kyllähän kuva jonkinlaisena viitteenä toimii, mutta kuvasta löytyy sävyjä vaikka kuinka monta. Toisaalta, samassa kohtaa rekisterissä lukee "Käsittely kesken", joten ehkä tätä vielä mietitään... Ei vain vaikuta kovin selkeältä prosessilta maallikon silmin katsottuna.


SIitä hän ei kuitenkaan mihinkään pääse, että siinä missä monessa muussa maassa suklaaseen yhdistyy Cadburyn tai Milkan violetti, Suomessa suklaa on kiistämättä sinistä ja suklaan ystävät eksyisivät karkkihyllylle, jos väri vietäisiin pois.

---

Seuraava nyt ei liity siniseen asiaan millään lailla, mutta Fazeriin kyllä - pakkohan tämä katsomisen arvoinen helmi oli linkittää:

1 kommentti:

Harri Kankkunen kirjoitti...

Olen aikoinaan selvitellyt Fazer siniseksi "Pantone 280 coated", joka kuulemma olisi sRGB:llä 0,39,118 = #002776. Käytän suklaalevyn paperia kuvien värisävyjen tarkistamiseen; sinisellä värisävy, valkoisella kääntöpuolella valkotasapaino.
Vielä kun löytäisi punaisen ja vihreän yleisen tuotteen, jolla olisi tietty tunnettu tarkka muuttumaton painettu väri.