29.6.09

Punaiset luut


Coloriaan tuli palautelomakkeen kautta jälleen mielenkiintoinen kysymys:
Olen kuullut, että muinoin Egyptissä olisi värjätty villaa purppuraiseksi syöttämällä lampaille jotain. Voiko tämä olla mahdollista?
Itsekin olen tästä lukenut, mutta en ole löytänyt tarkkaa tietoa - joitakin mainintoja kuitenkin. Stuart Robinsonin kirjassa A History of Dyed Textiles mainitaan, että tarinan mukaan Egyptissä värjättiin elävien lampaiden villa purppuraiseksi laittamalla ne erikoisdieetille ja lisäksi kirjassa mainitaan Vergiliuksen (70-19 eaa) kirjoittaneen, että kun eläimet syövät matarakasvia (sandia garanicia), ne värjäytyvät punaiseksi. Kirjan ensimmäinen väittämä on todennäköisesti poimittu saksalaisen arkkitehdin, Gottfried Semperin teoksesta Der Stil (in den technischen und tektonischen Künsten oder Praktische Ästhetik) (1861 ja 1863) - en ole saanut Semperin kirjaa käsiini, mutta useammissa lähteissä mainitaan Semperin epäilleen, että väri olisi ollut ruokavalion tulos.

Väite ei hämärästä alkuperästään huolimatta ole ehkä täysin tuulesta temmattu: on yleisesti tiedossa, että mataran viljelyn huippukausina värjäyskäsittelystä yli jääneet maapinnan yläpuoliset mataranosat syötettiin rehuna karjalle. Matara muutti lehmien maidon värin punertavaksi ja värjäsi karjan luutkin; ja kun aikoinaan mataran juuria käytettiin kansanlääkkeenä (mitä ei enää suositella), huomattiin, että yhtälailla värjäytyi punaiseksi ihmisvirtsa ja äidinmaitokin. Tämän ominaisuuden vuoksi mataraa on aikoinaan käytetty lääketieteellisiinkin tarkoituksiin sekä luiden kasvua että haurastumista tutkittaessa: John Hunter tutki luita mataran avulla jo 1770-luvulla. J. C. Brash kehitti 1930-luvulla luun kasvun tutkimiseen ns. epäsuoran matarametodin (indirect madder method), jossa kasvaville sioille syötetään mataran juuria ja sen jälkeen annetaan olla tietty aika ilman mataraa ennen teurastusta: aikana, jolloin mataraa ei ole syöty, luu kasvaa valkoisena.


Brian Murphyn kirjan The Root of Wild Madder esipuhe alkaa näin:
A leafy little plant called madder told me so. I had been reading about its rich history as a dyestuff for carpets. Then I came across a quirky reference that is all but forgotten.

It can turn our bones red.

I first spotted this in a medical paper on skeletal development. It's now just an obscure footnote from nearly three centuries ago. But at the time -- as the Enlightenment was driving away medieval phantoms -- it caused a sensation and upended prevailing ideas about physiology. To me, this bit of historical flotsam was still impressive.


Ainakin luuhun asti mataran väri siis kulkeutuu - miksei siis villaankin? Toisaalta, mataran luun värjäämiskyvystä löytyy valtavasti viitteitä, mutta elävän lampaan villan värjäämisestä ruokavalion avulla ei juurikaan ole mainintoja, yllämainittuja lukuunottamatta. Jos joku tietää enemmän - tieto on tervetullutta!

Ei kommentteja: