25.6.09

Värit vauvojen silmin

Olen useammankin kerran kuullut väitteen, että vauvat ovat syntyessään värisokeita ja värin taju kehittyisi vanhetessa. Olen kuullut ja lukenut myös väittämiä, jonka mukaan vauvat erottaisivat pelkästään hyvin kirkkaat värit toisistaan. Ainakin ensin mainittu olettamus on todistettu vääräksi useampaankin otteeseen: vauvat erottavat värejä jo hyvin varhain.

Surreyn yliopiston psykologian laitoksen kymmenisen vuotta sitten perustettu Baby Lab on tutkinut sitä, miten vauvat näkevät värin, mitä värejä vauvat suosivat ja miksi. Nelisen vuotta sitten ilmestyneestä raportista kävi ilmi, että jo neljän kuukauden ikäiset pikkuvauvat pystyvät erottamaan värejä. Tutkimuksessa vauvat asetettiin monitorin eteen ja niille näytettiin väripareja samalla, kun pieni kamera monitorin takana tallensi vauvojen käyttäytymisen. Tutkimuksessa tutkittiin esimerkiksi sitä, kuinka kauan vauvat katsoivat kutakin kahdeksasta valitusta perusväristä (punainen, sininen, keltainen, vihreä, oranssi, vaaleanpunainen, violetti ja ruskea). Tutkimusta johtaneen tohtori Anna Franklinin mukaan jotkut vauvat osoittivat huomattavaa kiinnostusta tiettyä väriä kohtaan. Hänen mukaansa vauvat saattavat kyllästyä, kun niille näytetään yhtä väriä peräkkäin, mutta terästäytyvät heti, kun sävy vaihtuukin uudeksi. Kun värejä näytettiin vauvoille kaksi kerrallaan, huomio kiinnittyi eniten siniseen, punaiseen, violettiin ja oranssiin, kun taas ruskeaa katseltiin kaikkein vähimmän aikaa.

Myös tohtorit Nicola Pitchford Nottinghamista ja professori Kathy Mullen McGillin yliopistosta Kanadasta ovat tutkineet vauvojen värinäköä. Nottingham Toddler Labissa tehdyn tutkimuksen mukaan lapset oppivat ensimmäisinä niiden värien nimet, joista itse pitävät. Värejä opitaan nimeämään noin kolmen ikävuoden paikkeilla ja tyypillisesti harmaa ja ruskea ovat värisanoina ne, jotka opitaan viimeiseksi. Tähän saattaa vaikuttaa myös se, että harmaa ja ruskea ovat värisanoina muita harvinaisempia normaalisanastossa ja ennenkaikkea lasten leluissa ja muussa lapsille suunnatuissa esineissä ja kirjoissa.

Mikä väri sitten lastenhuoneeseen? Surreyn yliopiston tutkimusta johtanut Anna Franklin on ilmaissut vahvasti, että parasta lapsen kehitykselle on ympäristö, jossa on kaikkia värejä. Ei siis pelkkää vaaleanpunaista tytöille ja vaaleansinistä pojille.

Babies and their favourite colours (Innovations Report 9.3.2005)
Babies 'have favourite colours' (Michelle Roberts, BBC News 8.5.2005)
Babies See Pure Color, but Adults Peer Through Prism of Language (Brandon Keim, Wired 3.3.2008)

Ei kommentteja: