9.1.08

Hirmuiset liskot väreineen

Tieteen Kuvalehdessä 18/2007 oli Kysy meiltä -palstalla kysymys hirmuliskojen väreistä. Lehti kertoo, että löytöihin perustuvaa tietoa hirmuliskojen nahasta ja väreistä on vain vähän, koska löytöjä on ollut vähän ja alkuperäiset pigmentit ovat fossilisoituessaan hajonneet. Yksittäisten löytöjen perusteella on päätelty, että muinaisliskot muistuttivat nykymatelijoita: niiden suojana oli sarveislevyt tai kuivia suomuja. Joidenkin paleontologien mukaan hirmuliskojen sarveisaineen koostumus viittaisi siihen, että niiden suomuissa ja sarveislevyissä olisi ollut enemmän väripigmenttejä kuin nykyisten matelijoiden, kirjoitetaan Tieteen Kuvalehdessä.

Kuten Tieteen Kuvalehdessäkin mainitaan, yleensä pehmytkudokset maatuvat eivätkä fossiloidu. Noin kuukausi sitten BBC News kertoi dinosaurusuutisia: Pohjois-Dakotasta on löytynyt - itseasiassa jo vuonna 1999 - 60 miljoonaa vuotta vanhan dinosauruksen kivettyneet jäänteet, jossa on mukana myös melko paljon pehmytkudoksia: ihoa ja mahdollisesti sisäelimiä. Jo nyt on käynyt ilmi, että kyseinen Dakotaksi nimetty saurus (hardosaurus?) on osoittautunut 25% aiemmin luultua suuremmaksi ja lihaksikkaammaksi.

Tämäkään löytö ei ole jättänyt jälkeensä merkkejä väripigmenteistä, mutta sentään iho/suomukuvionsa kiveen. Paleontologi Phillip Manning Machesterin yliopistosta on todennut, että vastaavanlaisia kuvioita esiintyy nykyliskoilla usein eri ihovärien muutoskohdissa. Voidaan siis epäillä, että ainakin nämä liskot olisivat olleet monivärisiä.

Vaikka todisteita ei juuri olekaan, teorioita on useita. Aina silloin tällöin tiedekeskusteluissa joku huomauttaa, että koska hirmuisilla jättiläisliskoilla ei juurikaan ollut luonnollisia vihollisia, niiden ei ollut tarvetta muodostaa turvaväriä. Usean tutkijan mielestä saattaa olla siis hyvinkin mahdollista, että liskot kulkivat maan pinnalla kaikissa sateenkaaren väreissä.

Hirmuliskojen värejä ei tunneta. Tieteen Kuvalehti 18/2007
Amazing find of dinosaur 'mummy' BBC News 3.12.2007

1 kommentti:

Anais kirjoitti...

mielenkiintoista!