18.1.08

Värjäyskirjat Suomesta ja Amerikasta


Viime viikolla vihdoin sain käsiini Terttu Hassin kirjan Luonnon väreillä värjääminen (WSOY, Porvoo 1981). Ensimmäinen painos kirjasta ilmestyi 1977. Kirjassa on selkeät ohjeet värjäykseen ja kattavasti värjäysreseptejä: kannattava ostos edelleenkin, jos eteen sattuu. Minulla oli kunnia olla Tertun oppilaana muutama vuosi sitten Värjärikillan kesäkurssilla ja sen kurssin taitoja olen jatkossakin käyttänyt. Terttu oli opettajana upea (ja kärsivällinen :D), joten suuri syy harrastuksen säilymiseen mielekkäänä menee hänelle.

 Tänä aamuna tippui postiluukusta Lynne Richardsin ja Ronald J. Tyrin kirja Dyes from American Native Plants. En ole vielä ehtinyt tutustua, mutta parit plussat ja miinukset olen jo huomannut. Plussana mainittakoon se, että kirjassa on varsin kattavat väriluettelot kasveista. Jokaisella värillä (ei sinistä) on oma listauksensa, jonka perässä luetellaan kasvit, josta ko. väriä saadaan ja lisäksi samaan yhteyteen on kirjoitettu vielä menetelmä (keittämällä/käyttämällä) ja värisävy. Sanallisten selitysten (light yellow; bright golden yellow) lisäksi kukin värisävy on vielä erikseen esitelty Munsellin värimallien avulla.

Miinuksena - ja outona sellaisena - tuli esille kasvien hassu esittely. Kirjassa on esitelty useita amerikkalaisia kasveja lyhyesti, mutta asiapitoisesti ja suurimmasta osasta on myös kuva. Mutta tuntuu kuin koko kasviesittelyosa olisi vain liite väriluettelolle, koska esittelyjen yhteydessä ei juurikaan mainita kasvin värjäyshistoriaa tai viitata sen tarjoamiin sävyihin. Edes "verijuuren" (Sanguinaria canadensis; bloodroot, red puccoon) yhteydessä ei puhuta mitään kasvin käytöstä maalaus- tai värjäysaineena, vaikka se on käsittääkseni ollut yksi Pojois-Amerikan intiaanien merkittävimpiä värikasveja.

2 kommenttia:

Leena kirjoitti...

Sinä tarvitsisit kyllä myös Cardonin kirjan, siinä on kemian lisäksi todella paljon historiaa, siis todella paljon!!
En voi kyllin kehua sitä, jos haluaa muutakin kuin selkeitä reseptejä.

Päivi kirjoitti...

Itse asiassa: olen pistänyt kirjan tilaukseen! Ajattelin jossain vaiheessa odottaa kirjan pehmeäkantista versiota (yleensä huomattavasti halvempia), mutta kun sellaista ei ole tulossa. Aikoinaan play.comissa oli kirjaa myynnissä noin 95€ hintaan ja nyt harmittaa vietävästi, kun en sitä silloin tilannut. Syksyllä tuote poistui verkkokaupan valikoimista, juuri kun olin sittenkin kallistunut ostopäätöksen puolelle.

Vahtasin koko syksyn, tulisiko kirjaa uudelleen myyntiin play.com -sivulle (edulliset hinnat, ei erillisiä postikuluja, visa elektronilla voi maksaa!), mutta ei näkynyt. Joten päätin kokeilla Suomalaista kirjakauppaa. Kirja meni tilaukseen 113€ hintaan (liikkeestä noudettuna; verkkokaupan kautta tilattuna hinta olisi ollut tähtitieteellinen), mutta sitä saa odottaa muutamia viikkoja (ainakin).

Ja kas kummaa, heti seuraavalla viikolla tämän jälkeen huomasin, että Play.comiin on tullut Cardonin kirja valikoimiin takaisin: sen hinta on n. 102€ (sisältää postikulut) ja yleensä paketit tulevat viikon sisällä kotiin asti kannettuina... Joten jos jollakulla muulla on mielessä, kannattaa mennä play.comiin visiitille!

Mutta, kuten sanottu: tässä odottelen vielä varmaan muutamia viikkoja...