21.1.08

Verihelttaseitikkihattuilua


Olipa vinkeää lukea Riihivilla-blogi tänään - seitikit tuntuvat olevan kovasti tapetilla kattilassa. Varastosta löytyi muutama viikko sitten pieni määrä verihelttaseitikkejä, lakit ja jalat erikseen. Pataan päätyi ensimmäisenä 80 grammaa lakkeja, joita en ollenkaan esikeittänyt.


Ensimmäisen vyyhdin (silkkivilla, rami, täysvilla; 90 g) laitoin kylmään kylpyyn lämpiämään samaan tahtiin pesupussiin ahdettujen verihelttahattusten kanssa. Otin langan pois juuri ennen kuin keitos alkoi kiehumaan, eli noin varttitunnin liotuksen jälkeen. Sen jälkeen lanka on lionnut huuhteluvedessä ja pesty kunnolla pesuaineella, eikä väriainetta irronnut juurikaan huolimatta lyhyestä värjäysajasta. Lopputuloksena viehkeän vaaleanpunaisia sävyjä.


Kakkoskylvyssä oli Nalle-lankaa ja lankakerä, jossa oli silkkivillaa, ramia ja villaa; yhteensä 160 g. Heitin langat värikylpyyn juuri niinkuin ei pitäisi: kylmästä ämpäristä kiehumispisteessä olevaan väriliemeen, mutta suurempaa vahinkoa ei näköjään tapahtunut. Langat saivat kyllä jäähtyä liemensä mukana.Nalle värjääntyi odotetusti voimakkaamman punaiseksi, mutta ero ei ole suuri toisen vyyhdin täysvillaan tai ramiin. Silkkivilla värjääntyi hieman vaaleammaksi.


Kolmas värjäyskerta; alla alunalla puretettu lanka, päällä purettamaton. Langat ovat molemmat 100% villaa (yhteensä 85 g) ja pistetty väriliemeen yhtäaikaa. Lopputuloksena oli selkeästi oranssimpi väri.

4 kommenttia:

kaima kirjoitti...

Jännää että tuo ensimmäinen, 'esiväri' ei näytä sisältävän yhtään keltaista, kun jälkiväreissä keltainen tulee voimakkaana esiin. Aika hyvän määrän lankoja sait värjättyä tuolla lakkimäärällä. :D Ja ramilankakin värjäytyi noin hyvin sienivärillä - sen värjäytyvyys on joissakin väreissä reilusti puhdasta villaa heikompi.
Nettilähteissä jossakin luki että rami on luonnonkuiduista vaikein värjättävä.

Päivi kirjoitti...

Minulle on muutaman kerran käynyt verihelttaseitikkien kanssa näin, mutta sen kaksi kertaa, kun olen varta vasten yrittänyt saada punaista, on tullut oranssia.

Rami on itsellenikin aivan suunnaton yllätys, koska itse olen lukenut samoin, sillä värjäämisen vaikeudesta, mutta viime aikaisissa värjäyksissäni se nielaisi väriä ainakin yhtä hyvin kuin 100% villa. Onkohan materiaalin käsittelyllä jotain merkitystä?

Leena kirjoitti...

Hienoja värejä!
Minusta sienten iällä on merkitystä siihen, kuinka punaista ensimmäisestä väristä tulee, vanhemmat sienet ovat parempia siinä suhteessa, mutta tuo tekniikka, että laitoit langat heti sienten kanssa liemeen, (ei liotusta tai keittoa) toi mulle mieleen krapin. Jospa nyt punaiset värit alkoivat heti imeytyä lankaan saman tien kun irtosivat sienistä? Tätä täytyy kokeilla, jos saan varastaa ideasi? Saanko?

Päivi kirjoitti...

Jaa, en usko, että tuo on minun ideani, kun en itse edes moista hoksannut :D Eli kokeile ihmeessä!

Teoriasi kyllä tuntuu loksahtavan kohdilleen. Olen nimittäin usein huomannut, kuinka kuuma vesi värjäytyy välittömästi verenpunaiseksi, kun sitä laskee hanasta samaan kattilaan sienten kanssa, mutta sitten kun sieniä on keittänyt jonkin aikaa, vesi on huomattavasti oranssimpaa. Eli luulen, että teoriallasi on hyvinkin paljon totuuspohjaa!

Testaamista kannatetaan!