30.1.08

Malvalla vihreänharmaata


Olen aiemminkin kokeillut malvalla värjäilyä, mutta silloin ei väri suostunut jäämään kiinni. Nyt värjäystuloksena oli aivan uskomattoman kaunista vihertävän harmaata; sellaista armeijanvihreää/harmaata. Kuvissa en saa tuota väriä toistumaan millään tavalla; olisi pitänyt malttaa odottaa kuvauspäiväksi hienoa aurinkoista, valoista päivää eikä tappaa värejä kellertävällä keittiölampun valolla.

Mielenkiintoista tässä oli se, että kun kastoin langat ensimmäistä kertaa violettiin (!) liemeen ja vähän ajan kuluttua nostin ylös, langat olivat vaaleanvioletit. Kymmenen minuutin kuluttua violetista ei ollut tietoakaan ja lanka vaikutti sinertävän harmaalta. Lopulta keittelemisen jälkeen lopputuloksena oli vihertävää/harmaata. Harmittaa nyt, etten kokeillut, miten noille vaaleanvioleteille langoille olisi käynyt: olisivatko säilyneet violettina vai muuttuneet hiljalleen vihreiksi.


Keitin 100g kuivattua malvaa, jäähdytin ja siivilöin. Heitin kukat pesupussiin ja samaan liemeen värjättävien kanssa. Ensimmäiseen satsiin meni n.80 grammaa alunalla puretettua lankaa (silkkivilla, rami, villa), jotka reippahasti taasen keitin ja annoin lillua vedessä yön yli.


Seuraavana päivänä laitoin toiset n. 80 grammaa alunalla puretettua valkoista ja luonnonvalkoista Nalle-lankaa ja keitin samalla tavalla. Vaikka tämä oli toinen satsi, Nalle-langat imaisivat väriä melko tehokkaasti ja langoista tuli paljon tummempia kuin ekasta satsista.


Kolmanteen satsiin meni 95 grammaa alunalla puretettua valkoista ja luonnonvalkoista Nalle-lankaa ja keittämisen jälkeen langat saivat lillua liemessään yön yli. Langat ovat vain astetta ensimmäistä satsia vaaleampia.


Neljänteen ja viimeiseen liemeen pistin n. 60 grammaa 100% villalankaa ja kiehautin - lopputuloksena muita huomattavasti vaaleampi väri.

Itse pidän hurjasti aikaansaamastani väristä, joten malva on seuraavaksi selvityslistallani. Ongelmahan itselläni on, etten huomannut tsekata, mitä malvaa pussissani oikein oli (kaima hoi, jos sinulla on tietoa, niin vinkkaa!) Laatuja on useita ja tuntuu, että niissä varmaan on eroja. Colorian sivuillakaan malvasta ei valtavasti ole tietoa.

[EDIT: kaimahan vinkkasi, että kyseessä on teehibiscusta eli Hibiscus sabdariffaa, eikä Malva-kasvia. Mutta jotenkin koko kokemus oli aivan erilainen kuin sillä aiemmalla erällä värjätessä ja kasvitkin näyttivät tummemmilta, siksi ajattelin, että tämä olisi oikeasti Malva-suvun kasvia, ei Hibiskusta. Mutta kun kyseessä on Hibiscus-suku eivät alla olevat linkit koska ihan eksaktisti tätä asiaa, ainakaan ylin; jätän ne kumminkin paikalleen, koska asia oli mielenkiintoinen. Kasvit ovat kyllä läheisiä sukulaisia. Tämä ei vähennä sitä seikkaa, että tähän malva/hibiskusprojektiin pitää panostaa!]

[EDIT 1 (310108) ilmeisesti kyseessä on sittenkin ollut Malva-suvun kasvi, lisää asiasta kommenteissa...]

Verkkoa selatessani löysin pikaisesti kaksi mielenkiintoista linkkiä, toinen asiallinen, toinen äärimmäisen sympaattinen.:

  • The “Chemicals – Free” Dyeing of Woollen Fabric with Egyptian Mallow Leaves
  • Heba F. Mansour, and Khaled K. K., Department of Textile Printing, Dyeing and Finishing.
    Faculty of Applied Arts, Helwan University, Giza, Egypt. Tutkimuksen mukaan ainakin egyptiläinen malva sisältää vihreää klorofylliä ja keltaista ksantofylliä. [Edit: Egyptian mallow on suomeksi myllymalva ja sen latinankielinen nimi on Malva parviflora]
  • Natural Dye- Part 2- Dyebath Prep The Yarn Knotzi -blogissa kirjoittaja tilittää I was dyeing with blue malva once, and when I first extracted the dye, it's this great rich violet color. Thirty minutes later it turned to reddish, then mucky brown. You have to use the flowers quick.. (Koen suurta sympatiaa lausahduksen NEVER combine a copper mordant and baking soda to raise the pH and cabbage dye. It WILL explode. vuoksi. Blogi on lopettanut lyhyen elämänsä viime elokuussa. Toivottavasti omistaja ei räjähtänyt.)

6 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Tiedossa on. Malvasi on teehibiscusta eli Hibiscus sabdariffaa. Se on hiukan hankala ja pH-muunteleva värjäysaine. Usein siitä kai yritetään saada purppuraisia sävyjä, äärimmäisen vaihtelevilla tuloksilla. Toisinaan saatu sävy on vain jonkinlainen "likainen".
Mitä sille malvaliotuksellesi tapahtui joka oli parvekkeella? Oletko sitä keitellyt?

Päivi kirjoitti...

Aikaisempi kokemukseni oli aika kummallinen hibiskusvärjäys. Kuvissa kaikki näyttää vielä suhteellisen punertavalta, mutta lopputuloksena oli parin viikon olotilan jälkeen outo sävy harmaan ja värillisen välistä, johon varmaan sopisi sävynimenä ROTTA. Eli kokemus oli täysin erilainen.

Päivi kirjoitti...

Toivottavasti minulla ei muuten ole lisää noita liotuksia. Jos, niin se on varmaan parvekkeella jossain, eikä keväämmällä varmaan mikään kovin ilahduttava löytö... Olisi edes pakkasta niin jäätyisi kaikki epämääräisyydet...

Anonyymi kirjoitti...

Auts! Kirjoitin eilenaamuna nukuksissa(?)ihan väärin, sekoitin asiat, anteeksi.
Malvaa oli tosiaankin pieni koe-erä mutta testaaja oli kai saanut silläkin jotakin rotan tapaista sävyä. Sait kesällä varmaankin jemmasta viimeisen pussukan. Kiinnostaako lisäkokeilu malvalla?

Koetin aiemmin saada selville että mitä sorttia se malva oikeastaan on. Värjäyskäyttöön tarjotaan netissä yleisimmin joko kiiltomalvan Malva sylvestris tai sitten mustakukkaisen salkoruusun Alcea rosea var. nigra kukkia. Kremerin sivuilla varoitetaan sekoittamasta näitä kahta, lisätietoja: http://www.kremer-pigmente.de/shopint/PublishedFiles/38540e.pdf

Huomiota kiinnittää kuitenkin se, että vihreästä väristä ei puhuta mitään tuolla pdf:ssä! Mielenkiintoista!!!

Anonyymi kirjoitti...

... linkin loppuosa jäi pois postauksesta, tässä häntäpää:
/PublishedFiles/38540e.pdf

Päivi kirjoitti...

Aah. Minua alkoi kovasti kiinnostaa tämä malvailu monessakin mielessä.

Ensinnäkin, pidän aivan suunnattomasti tuosta aikaansaamastani harmaanvihreästä / vihreänharmaasta väristä. Kiinnostaisi tietää, onnistunko aikaansaamaan violettia tai sinistä kun tähtään tuohon samaan vihreään...

Toisekseen, malvasta löytyy loppujenlopuksi melko vähän tietoa kirjallisuudesta ottaen huomioon sen, että lyhyen verkkopikaseikkailun jälkeen malva (ainakin tuo "Egyptian mallow") on ilmeisesti ollut hyvinkin tärkeä värjäyskasvi Lähi-Idässä ja Pohjois-Afrikassa.

Kremerin sivu on mielenkiintoinen!