7.1.07

Uranuksen siniset renkaat ja Jupiterin punainen pilkku

Muutama viikko sitten sähköpostiini tippui viesti: Miksi Uranuksen renkaat ovat siniset? Kaksi päivää aikaisemmin sain kysymyksen: Mikä on Jupiterin punainen piste?
Liikutaan alueella (heh...avaruudessa), josta minulla ei ole juurikaan tietoa. Pitää siis etsiä.

Uranuksen sinisillä renkailla tarkoitetaan Uranuksen uloimpia, kirkkaansinisiä renkaita, jotka löydettiin vasta 2005. Myös Saturnuksen uloimmat renkaat ovat kirkkaan siniset, mutta muita vastaavia tapauksia ei aurinkokunnastamme tunnetakaan. Kaikki muut renkaat (Jupiterin, Saturnuksen, Uranuksen ja Neptunuksen ympärillä) ovat punertavia. On mahdollista, että punainen väri johtuu materiaalista itsestään; se voi olla esimerkiksi rautaa.

Berkeleyn astronomian professori Imke de Pater sanoo syyksi sen, että sininen väri tulee kiertävien partikkelien pienestä koosta. Muut renkaat ovat punaisia ja niillä kiertävät partikkelit ovat suurempia. Useiden tiedemiesten mielestä esim. Saturnuksen sininen E-rengas koostuu pienestä pölystä, kaasusta ja jääpartikkeleista. Kummankin planeetan, sekä Uranuksen että Saturnuksen, sinisen renkaan lähellä sijaitsee kuu. Tiedemiehet uskovat, että pienet partikkelit ovat selviytyneet kuun vetovoimalta - suuremmat ovat joutuneet kuun vetovoiman piiriin ja kevyemmät ja pienet jääneet pyörimään kiertoradalleen.


Jupiterin punainen pilkku. © NASA

Jupiterin punainen pilkku on puolestaan itse asiassa oman aurinkokuntamme suurin pyörremyrsky. Wikipediassa tiedetään kertoa: Sata vuotta sitten pilkku oli kaksi kertaa nykyistä suurempi, eli sen pituus oli 50 000 km ja leveys 11 000 km, tämän jälkeen pilkku on pyöristynyt kutistuen pituussuunnassa.

Physorg.com -sivusto tiesi lokakuussa otsikoida Jupiter's Little Red Spot Growing Stronger. Suuren punaisen pisteen lisäksi Jupiterilla on useita muitakin (pyörre)myrskyjä, jotka näkyvät erivärisinä läiskinä. Niistä yksi punainen läiskä on kasvamassa nopeasti: viime vuoden lopulla se oli vielä valkoinen läiskä, mutta vauhdin kovetessa väri on muuttunut punaiseksi. Amy Simon-Miller (NASA / Goddard Space Flight Center) kertoo, ettei aiemmin ole nähty, kuinka Jupiterin myrsky voimistuu ja muuttuu punaiseksi väriltään.

---

Tuossa Uranus- ja Jupiter-juttuja tutkiessani löysin myös Science Daily- lehden otsikon Scientists Find Possible Origin Of Mysterious Red And Blue Lights In The Milky Way Galaxy. Juttu avaruuden mysteerisistä punaisista ja sinisistä valoista meni tänään hieman yli hilseen, mutta kaikki selitykset ja kommentit artikkelia koskien otetaan riemuiten vastaan!

Ei kommentteja: