14.1.07

Värimorsingolla syöpää vastaan

Uutisia maailmalta.

Glukobrassisiini (joissakin paikoin kirjoitettu myös glukobrassikiini), on huomattu tehokkaaksi vasta-aineeksi syöpää vastaan. Glukobrassisiini esiintyy kaalikasveissa (Brassicaceae) yleisesti ja sen yleisin lähde on parsakaali, mutta nyt on Bolognan yliopistossa Italiassa on havaittu, että morsinko sisältää esiintyvää glukobrassisiinia jopa kaksikymmentä kertaa enemmän kuin parsakaali. Kasvissa glukobrassisiini hoitaa puolustusjärjestelmää: kun esim. kasvin lehtiä vahingoitetaan, sen määrä nousee jopa 30%. Sen johdannaiset voivat jopa tappaa joitakin kasvisyöpäläisiä. On osoitettu, että glukobrassisiini huuhtoo elimistöstä syöpää aiheuttavia aineita. Runsaasti esimerkiksi parsakaalia syövillä tupakoitsijoilla on keukoissaan vähemmän syöpää aiheuttavia aineita, mutta erityisen tehokkaaksi aine on osoittautunut rintasyöpää vastaan. Tutkijat ovat kehittäneet edullisempaa tapaa tuottaa glukobrassisiinia, mutta suurtuotantoa odotellessa: parsakaalia lautaselle. (Äiti oli siis oikeassa.)

Värimorsingon väriaine, indigo, ei suoranaisesti liity tähän ilmiöön. Mutta ehkä tässä on syy siihen, että monissa tarinoissa kerrotaan, ettei värimorsingon sinisellä voi tatuoida, koska haava parantaa itse itsensä.

4 kommenttia:

marja-leena kirjoitti...

Mielenkiintoisia nämä värikasvit. Anteeksi huonosta suomekielestä mutta en löydä mika on morsinko tai värimorsinko englanniksi. Apua!

kaima kirjoitti...

marja-leenalle: morsinko is woad :)

marja-leena kirjoitti...

Kaima - kiitos! Aina jotain uutta oppii! Piti etsiä woad sanaa - wikipediassa on hyvä kirjoitus.

kaima kirjoitti...

Hmm, kummallisen eurooppalaisen kauppaketjun myymälöissä ympäri suomenmaata on edelleen pakastealtaissa parsakaalipussit tarjouksessa...