18.7.07

Auttakaa Coloriastoa!

Muistutan tässä välissä taas Coloriasto-projektista, jonka tavoitteena on tuoda yhteen tietokantaan kaikki mahdollinen Suomessa julkaistu väriä koskeva materiaali tutkimuksista lehtijuttuihin ja mainoksiin ja uusista jutuista vanhoihin turinoihin. Haen apurahaa sivuston toteuttamiseen oikeaan tietokantaan, mutta sitä ennen tarvitsen apua arkisemmissa asioissa: tekijänoikeuksien selvittämisessä!

En halua rikkoa Coloriastossa tekijänoikeuksia, joten julkaisen vain tekstit, jotka ovat tekijänoikeusvapaita (on kulunut 70 vuotta kirjoittajan kuolemasta) tai joiden julkaisuun olen saanut luvan kirjoittajalta itseltään tai hänen jälkeläisiltään. Esim. Hellenin viime vuosisadan alun värjäysoppaan julkaisemiseen minulla on kustantajan lupa, samoin kuin Pellervo-seuran julkaiseman Kontturin värjäysoppaan julkaisuun; mutta kumpaakaan en voi vielä julkaista. Hellenin osalta en ole löytänyt mitään tietoja hänen elinvuosistaan ja/tai jälkeläisistään, joilta lupaa pitää kysyä, ellei kuolemasta ole kulunut 70 vuotta. Kontturin kuolemasta ei ole vielä kulunut 70 vuotta, joten kaikki tietous hänen jälkeläisistään (tai jos hänellä ei ole moisia) on tervetullutta. Olen listannut Coloriastoon Auta Coloriastoa -sivulle nimilistaa, joista toivoisin lisää tietoa! Hellenin ja Kontturin lisäksi listalla on useita ihmisiä, jotka ovat kirjoittaneet lehtijuttuja, jotka mielelläni julkaisisin Coloriastossa - jos vain lupa niiden julkaisuun heltiäisi. Päivitän listaa vähintään kuukausittain, usein useammin.

Monessa pienessä lehtijutussa on paitsi aikansa ajankuvaa, myös varsin mielenkiintoisia pieniä tärppejä. Mm. Elvi Erämetsän v. 1946 Omin käsin -lehdessä julkaistussa pienessä värikasveja koskevassa jutussa mainitaan tällainen metka yksityiskohta:
Esimerkiksi Nastolassa v. 1783 sovittiin, että vaimot, lapset ja palvelusväki kaupunginvärien sijasta vastedes käyttäisi "rannullisiin vaatteisiinsa juuria, kukkia ja lehtiä, jotka, vaikka ne vaativatkin enemmän vaivaa ja ahkeruutta, mutta samalla myös pienempiä kuluja - varmaan vastaavat kauppiailta kalliista hinnasta ostettavia, usein pettäviä ja pilaantuneita värejä".

Käy tutustumassa listaan! Kaikki tieto kirjoittajista, heidän elinpaikastaan tai vaikutuspaikastaan (josta voisi saada lisätietoja) ja jälkeläisistään tai heidän olemattomuudestaan otetaan kiitoksella vastaan. Tiedot voi jättää kommenttina juttuun tai lähettää minulle sähköpostilla osoitteeseen paivi.hintsanen(at)coloria.net

Ja laita sana kiertämään! Maailmankaikkeuden lakien mukaanhan kaikki ihmiset ovat liitoksissa toisiinsa kuuden ihmisen välityksellä, joten toivo elää!

KIITOS!

coloriasto.blogspot.com/ 2007/ 05/ auta-coloriastoa.html

Ei kommentteja: