17.7.07

Nyssykkämaassa


Jos eläisi siistimmässä kodissa, ei pääsisi yllätyksiä käymään. Jonkin aikaa sitten, ikkunaa avatessani keittiön ikkunalaudalta tipahti lattialle pieni paperipussukka ja olin sitä roskiin heittämässä, kun huomasin, että kas, siinähän onkin pari grammaa kokenillia. Juhannuksen jälkeisen hektisen värjäysviikon jäljiltä oli nurkassa myös ämpäri, jossa lillui alunalla puretettuja lankoja, joten pikatoiminnalla kokenillit kattilaan ja lanka perään. Lopputuloksena oli huikea tummanvaaleanpunainen / punajuurenpunainen lanka. Hyvin laimenneeseen jälkiliemeen heitin perään Rymättylässä puilla värjättyjä lankoja, toisiinsa letitettyinä. Lopputuloksena oikein herranduudelissentään-herttainen rusehtavanvaaleanpunertava läjä lankaa.


Krappia valkoiselle langalle

Samana päivänä tungin Rymättylästä Karolta (www.tetridesign.com) ostamiani väriainepaketteja kaappiin (...parempi myöhään kun ei milloinkaan), kun syliin tipahti viime vuotinen, avattu krappipaketti. First in, first out -periaatteella ajattelin kiehauttaa krapit ja loput langat samantien. Tyhjensin krappipussin kattilaan samalla, kun valutin siihen kraanasta mahdollisimman kuumaa vettä - mikä tällä kertaa oli miltei tulikuumaa. Ja kas: sain aikaiseksi hyvin keskipunaisen värin. Yleensä olen saanut krapista irti vain niitä oranssin- ja ruskeanpunaisia sävyjä, joten tämä oli suhteellisen kova ylläri.


Krappia harmaalle langalle


Kokenilli+krappi

Viskasin kokenilla värjätyn langan solmittuna veteen ja pistin kiehumaan ja samaan kattilaan vielä aiemmin joillakin kesäheinillä värjättyä vaaleaa kellertävää. Kuten tavallista: kävi jälleen niin, että keitos unohtui hellalle, kun itse menin työhuoneeseeni nörttaamaan. Kun kuulin veden kiehuvan, luulin jo hetken, että langat ovat muuttuneet ruskeiksi ja rusehtavan oransseiksi, mutta näköjään kiehutus ei vaikuttanutkaan lopputulokseen.


Joku kesäheinäkeltainen (veikkaan niittynätkelmää) + krappi

Jälkiliemeen viskasin vielä aiemmin pari kanervalankaa: kanervalla värjätyn melko keskikeltaisen ja kanervan jälkiliemessä vihertävän keltaiseksi värjäämäni mustanläikikkään vihertävänkeltaisen langan ajatellen, että saisin aikaiseksi jonkinasteista ruskeaa, mutta langoista tulikin yllärioransseja. Mutta mustanläikikkään langanpa jo hävitin jonnekin. Kosteana, eli jonkin ajan päästä jostakin nurkasta löydän jälleen ylläripaketin.


Kanerva+krappi

Ei kommentteja: