24.7.07

Uusi kielletty punainen

Viikonlopun aikana sanomalehdet uutisoivat, että EU kielsi "makkaroiden punaisen väriaineen". Kyseessä on punainen 2G-atsoväri, atsogeraniini, englanninkieliseltä nimeltään pontacyl carmine ja e-numeroltaan E128 [CI 18050]. Euroopan elintarviketurvallisuusvirasto EFSA arvioi väriaineen syöpää aiheuttavaksi. Väriaine muuttuu elimistössä aniliiniksi, joka on eläinkokeissa todettu sisäisesti nautittuna karsinogeeniseksi.

Huomasin, että Iltalehti reväytti jo 10.7. suomalaista kesäidylliä sekoittavalla otsikolla "Makkaroiden väriaine aiheuttaa syöpää". Väriä on käytetty nimenomaan makkaroiden ja mm. hampurilaispihvien värjäämiseen, mutta uutisointi on sikäli hieman harhaanjohtavaa, että väriä on käytetty pääasiassa Englannissa ja Irlannissa. Suomessa ainakaan suurimmat makkaran- ja pihvinvalmistajat eivät käytä väriä lainkaan, sen käyttö ole sallittu esim. leikkelemakkaroissa tai grillimakkaroissa, eikä väriä saa myydä kuluttajalle suoraan Suomessa. Suomessa atsovärit olivat kiellettyjä ennen EU-aikaa ja kun EU toi atsovärit takaisin, suomalaiset saivat kuulla atsovärikauhukertomuksia siinä mitassa, että epäilen, että atsovärit koskaan tekevät oikeasti paluutaan suomalaiseen ruokapöytään.

Tähän asti atsogeraniinia on voinut käyttää EU-maissa vähintään 6% viljaa sisältävien aamiaismakkaroiden ja vähintään 4% kasvis- ja/tai viljatuotteita hampurilaispihvin (Burgermeat, 20 mg/kg) värjäämiseen. Jo pitkään on ollut tiedossa, että väri voi aiheuttaa erilaisia yliherkkyysoireita (hyperaktiivisuus, ihottuma, anemia) ja sen on epäilty karsinogeenisyytensä lisäksi myös aiheuttavan geenivaurioita.

Väriä käytetään elintarvikevärikäytön lisäksi myös myös mm. shampoissa, kylpyaineissa, astianpesuaineissa ja yleispuhdistusaineissa.

Eviran uutinen: EFSA on julkaissut uuden turvallisuusarvioinnin väriaineesta E128 (09.07.2007 - 15:09)
EFSAn tiedote

Ei kommentteja: