19.7.07

Suomuorakasruskea


Lisää nyssäköitä löytyi: kassillinen puolimätiä, kuivattuja suomuorakkaita, jotka ovat talvehtineet parvekkeen nurkassa vajaan vuoden. Äitini keräsi joskus näitä sieniä minulle mökillä ja laittoi ne ämpäriin mökin ulkonurkalle odottamaan kotiin tuomista. Kuinka ollakaan, sienet unohtuivat syksyllä ämpäriin ja koska mökki sijaitsee useamman sadan kilometrin päässä, sinne myös jäivät seuraavaan kevääseen. Keväällä äitini ajatteli, ettei sienistä varmaan enää mihinkään ole, ja kaatoi sienet sinne kerääntyneine vesineen pois - liemi oli kuulemma ihan sinistä. Parvekkeelta löytämäni nyssykän sienet on kerätty samasta paikasta, mutta sinisestä ei tällä kertaa ole tietoakaan. Sen sijaan kaunis (ehkä aavistuksen punertava) ruskeahko sienillä syntyi.


Kaksi suomuorakaslankaa (toinen suurinpiirtein saman sävyinen; toinen liemeen ihan loppuvaiheessa lisäämäni, huomattavasti vaaleampi) viskasin vielä hyvin haaleaan mataravärikylpyyn.

1 kommentti:

Leena kirjoitti...

Voi harmi, että talvehtinut ämpäri sienineen meni hukkaan, olen nimittäin saanut AIVAN samalla tavalla pidetysitä suomuorakkaista sinistä ensin vahingossa (kävi juuri niinkuin äidillesi, ämpäri unohtui) ja sitten tarkoituksella. Ja noin säilytettyihin sieniin ei tarvita mitään pHn muutoksia, niistä tulee sinistä (siniharmaata) ihan itsestään, kunhan vain lanka on esipuretettua, liemeen ei parane mennä laittamaan alunaa, väri muuttuu ruskeaksi. Sienten pitäisi olla vielä siinä keräysvaiheessa aika vanhoja, nuorista kauniista sienistä tulee seisottamallakin helposti vain ruskeaa.
Onneksi tänä vuonna näyttäisi tulevan taas hyvin sieniä...