26.3.07

Anne Varichon: Colors


Tietokoneen ja inhimillisen riittämättömyyden vuoksi on ollut viikon tauko blogin päivittämisessä, joten heti ensimmäisenä tulee aikahyppy viikon taakse. Sunnuntaina Timppa toi Kiasmasta tuliaisina arkeologi/etnologi Anne Varichonin kirjan Colors - What They Mean And How To Make Them. Kirja on painettu tänä vuonna ja käsittääkseni ensimmäistä kertaa englanniksi. Se on käännetty ranskankielisestä alkuteoksesta, jonka nimeä ei painetusta kirjasta löydy, mutta jonka googlaamalla arvelisin (!) olevan Couleurs, pigments et teintures dans les mains des peuples. Jos on, alkuperäisteos on ilmestynyt jo vuonna 2000.

Hieman alle 300-sivuinen kirja on kauniisti taitettu ja varsin hipelöitävää mallia. Jokaisesta väristä on oma osionsa ja luvut käsittävät lyhyitä kappaleen parin leikkauksia väriä koskeviin aiheisiin. Valkoisen kohdalla on esim. alaotsikoita Creation Myths, The Pilgrims White Habit, Milk White, Passages, The White Placebo jne. Jokaisen värin kohdalla esitellään myös muutama pigmentti ja värjäyskasvi. Väreihin perehtyneelle kirja tuskin tuo valtavasti uutta, mutta jotain ainakin itsellenikin - ja vanha tietokin on nätissä paketissa.

Kiasman kirjakaupasta tuon opuksen sai käsiinsä 30 eurolla, mutta esim. verkkokauppa Playsta se löytyy uutena edullisemmin ja käytettynä miltei puoleen hintaan tuosta Kiasman hinnasta.

2 kommenttia:

kaima kirjoitti...

Mielenkiintoiselta näyttävä kirja!

Itse lainasin juuri paikallisesta kirjastosta Martti Huttusen Värit pintaa syvemmältä (WSOY 2005) joka on selkeästi tehty väriopin oppikirjaksi.
Kun vain ehtisi paneutua siihenkin kunnolla...

Anonyymi kirjoitti...

Huttusen kirja on tällä hetkellä paras ja tieteelliseltä kantilta pätevin suomenkielinen esitys väreistä ja niiden havaitsemiseen liittyvistä mekanismeista. Suosittelen kaikille! Väreistä kun julkaistaan edelleen niin paljon kaikkea uskomusperäistä hömppää...

Virve