9.3.07

Silmäpeliä


Huhun mukaan Elisabeth Taylorilla on violetit silmät. Verkossa on kuvia hurumykky ja leffojakin saatavilla, mutta kuka niihin luottaa?

Violetti silmien väri on harvinainen - mutta mahdollinen. Ruskeat silmät ovat maapallolla yleisimmät. Monelle opetettiin vielä muutamia vuosia sitten koulussa, että ruskeasilmäisyys dominoi aina ja jos vanhemmista toisella on siniset ja toisella ruskeat silmät, lapsesta tulee ruskeasilmäinen. Näin ei kuitenkaan aina ole ja vanhoja oppeja on viime aikoina kovasti kyseenalaistettu. Silmien väriä on jo jonkin aikaa epäilty useamman geenin aiheuttamaksi ominaisuudeksi ja nyt queenslandilaiset tutkijat ovat todistaneetkin asian (No Single Gene For Eye Color, Researchers Prove, Science Daily 25.2.2007).

Oppia silmien väristä ja ruskean värin dominoivuudesta opetettiin vielä pari kymmentä vuotta sitten useissa kouluissa ehdottomana totena. Itseasiassa, vaikka silmien värioppi onkin kyseenalaistettu jo hyvän aikaa sitten, vielä viime syksynä Reutersin välittämän uutisen mukaan oslolaiset Tromsøn yliopiston tutkijat kertoivat, että sinisilmäiset miehet suosivat sinisilmäisiä naisia, koska näin voivat lapsen silmien väriin katsomalla todeta puolison uskollisuuden. New Scientist magazine kirjoitti jutun asiasta 18.1.2007 - eli alle kaksi kuukautta sitten. Kukaan ei kiistä tutkimustulosta, jossa 443 tutkimukseen osallistujaa vastasi silmän väriä koskeviin kysymyksiin, mutta ainakin Reutersin mukaan norjalaisessa tutkimuksessa on suoraan sanottu mendelinaikainen totuus: genetiikan lain mukaan kaksi sinisilmäistä aikuista voi saada vain sinisilmäisen lapsen. (Lisää tutkimuksesta mm. Blue-eyed men prefer blue-eyed women) Voi vain kuvitella, kuinka monen sinisilmäisen perheen ruskeasilmäinen jälkeläinen on ajanut kriisiin ja isyyskokeisiin. Nykyään tiedetään (ja tiedettiin viime syksynäkin, kun tuo norjalaistutkimus julkistettiin), että sinisilmäiset vanhemmat voivat saada ruskeasilmäisen lapsen, vaikka harvinaista se on edelleen.

Sekä ihmisillä että eläimillä on useita silmävärin variaatioita. Silmän värin määrää käytännössä se, kuinka paljon iiriksessä on pigmenttejä ja millaisia ne ovat. Ihmisillä silmien värivariaatiot johtuvat kahden melaniinityypin, eumelaniinin ja pheomelaniinin, suhteesta. Kaikenvärisissä silmissä iiriksen pigmentti sisältää mustaa eumelaniinia, mutta sillä, kuinka paljon sitä on silmässä, vaikuttaa silmän väriin. Ruskea silmien väri johtuu ensisijaisesti korkeasta melaniinin määrästä värikalvossa, sinisilmäisellä melamiinia on vähiten ja vihreäsilmäisten arvellaan sijoittuvan melaniinimäärällään siihen puoliväliin.

Väriin vaikuttavat lisäksi iiriksen strooman melaniinimäärä sekä sen solujen tiheys, joka vaikuttaa siihen kuinka paljon valoa imeytyy pigmentteihin.
Monilla pikkuvauvoilla on siniset silmät syntyessään, mutta ajan kanssa ne löytävät oman värinsä, kun melaniinin määrä vakiutuu. Sinisilmäisenä syntynyt lapsi saattaa siis puolivuotiaana olla ruskeasilmäinen.

Eläimillä silmien värin määräävät suurelta osin muut pigmentit kuten pteridiinit ja karotenoidit.

--
Muita periytyviä ominaisuuksia ovat muuten hiusten väri, kiharatukkaisuus vallitsevana ominaisuutena ja kyky asettaa kieli U-kirjaimen muotoon.

6 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

kyllä tuntuu tuo ruskeasilmäisyys vallitsvalta...mulla on vihreät silmät, koko suvussani ei ole ruekeita silmiä. no, miehelläni on ruskeat silmät jotka ovat periytyneet kaikille 4 lapsellemme. Mieheni vanhemmista vain toisella oli rusk silmät, kaikki 10 lasta ja 28 30:sta lapsenlapsesta ovat ruskea silmäisiä...

Päivi kirjoitti...

Ehkä tämän takia onkin syntynyt se käsitys, että ruskea dominoi AINA, ja juuri tämä on viime aikojen tutkimuksissa kumottu.

Anonyymi kirjoitti...

Mitä ihmettä jo kolmekymmentä vuotta sitten opetettiin keskikoulussa että kaksi sinisilmäistä voi saada ruskeasilmäisen lapsen jos heillä on piilevä ruskesilmäisyyden geeni.

Sitä vastoin kaksi ruskeasilmäistä ei voi saada sinisilmäistä lasta.

Päivi kirjoitti...

Itseasiassa, myös kaksi ruskeasilmäistä vanhempaa voi saada sinisilmäisen lapsen. Kun vajaa vuosi sitten kirjoitin artikkelin, luin tästä useita esimerkkejä ja ajattelin jossain välissä tehdä siitä oman juttunsa - mutta nyt en löydä tähän hätään kaikkia kokoamiani tutkimuksia tai muita lähteitä asiasta, mutta tässä yksi:
Ask a Geneticist - Why do I have blue-eyes?

Demorior kirjoitti...

Mun äipällä on ruskeat silmät, mutta mulla on vihreät.

Anonyymi kirjoitti...

Isälläni on siniset silmät, hänen vanhemmillaan myös siniset. Äidilläni on ruskeat silmät, hänen äidillään on ruskeat ja isällään siniset. Minulla ja veljelläni on ruskeat silmät, pikkusiskollani vihreät. Miehelläni on siniset silmät. Molemmilla lapsillani on vihreät. Ja siis minulla ns. "dominoiva" geeni.

Olisi mielenkiintoista tietää minkäväriset silmät lapsenlapsilleni tulee...