14.3.07

Kiinan purppura


Vuonna 1974 joukko maanviljelijöitä Kiinan Shaanxin provinssissa teki löydön, joka heistä itsestään on varmaan tuntunut irrationaaliselta ja surrealistiselta. Mullan alta paljastui vieläkin käsittämättömältä tuntuva arkeologinen aarre. Ei ole varmaa, löysivätkö maanviljelijät ensin vain reaalikokoisen terrakottasotilaan käden ennenkuin hakivat paikalle viranomaiset, vai löytyikö ensimmäisen jälkeen toinen hevosineen, ja kolmas, ja neljäs... Kaivaukset paljastivat 8000 reaalikokoista, yli 2000 vuotta vanhaa terrakottasotilasta hevosineen, vaunuineen ja lukuisine jade- ja luuesineineen aseteltuna itään päin, valmiina taisteluun. Myöhemmin sotilaat paljastuivat Qin-dynastian ensimmäisen keisarin, Qin Shi Huangdin haudan vartijoiksi.

Terrakottasotilaissa itsessäänkin on ihmettelemistä yllin kyllin, mutta mysteeriä lisäävät useat pienet löydöt, niiden joukossa aiemmin tuntematon synteettinen purppurapigmentti, hanvioletti tai hanpurppura. Se on kemialliselta rakenteeltaan hyvin samantyyppinen kuin egyptinsininen ja on ajateltukin, että värinvalmistus keino olisi kulkeutunut egyptiläisiltä kiinalaisille. Uusi tutkimus kuitenkin viittaa siihen, että kiinalaiset ovat keksineet pigmenttinsä itse.

Stanford Synchrotron Radiation Laboratory (SSRL) on tutkinut pigmenttiä ja sen kaikkia kemiallisia elementtejä tarkkaan ja sen mysteerit alkavat hiljalleen aueta. Siinä missä egyptinsinisessä kalsiumilla on suurta merkitystä, hanpurppurassa vastaavassa tarkoituksessa toimii barium. Tutkijat uskovat, että yli 2000 vuotta sitten kiinalaisia alkemisteja kiinnosti suuresti pyhän jaden syntetisoiminen ja tutkija Zhi Liu uskookin, että pigmentti on syntynyt vahingossa, jaden tavoittelun sivutuotteena.

Tutkimuksen tulokset julkaistaan Journal of Archaeological Science -lehdessä. Juttua pigmentistä löytyy myös Nature -lehden kesäkuun 2006 numerosta.

Ei kommentteja: