7.3.07

Derek Jarman: Chroma


Tänään tupsahti postiluukusta Derek Jarmanin kirja Chroma - A Book Of Colours - June '93 (Vintage 1995). Luin sen joskus Tampereen kaupunginkirjastossa yhdeltä istumalta ja myöhästyin sen vuoksi muutamalla tunnilla sovitusta tapaamisesta.

Elokuvantekijänä ehkä parhaiten tunnettu monitaiteilija Derek Jarman kuoli AIDSiin 1994, samana vuonna, kun kirja ensi kerran julkaistiin. Chroma on Jarmanin jonkinmoinen omaelämänkerta, väreillä vahvasti maustettu, outo sekoitus proosaa ja runoa, omaa elämänkertaa ja sitaatteja, faktaa ja kuvitelmaakin. Käsittääkseni kirjaa ei ole suomennettu (korjatkaa, jos olen väärässä), mutta suosittelen sen lukemista silti. Vaikka kieli on rikasta ja runollistakin, siitä on helppo saada kiinni.


Samoihin aikoihin kirjan kirjoittamisen kanssa Jarman ohjasi omasta sairaudestaan kertovan elokuvan Blue, jossa koko elokuvan visuaalisuus rakentuu sinisestä, muuttumattomasta kentästä, jonka alta kuuluu Jarmanin itsensä sekä neljän hänen ystävänsä keskustelu sekä ääniefektit ja musiikki. Idea poikkeukselliseen elokuvamuotoon syntyi Jarmanille, kun hän sairautensa loppuvaiheessa menetti näkönsä.

ps. Jarman harrasti puutarhanhoitoa ja rakasti kukkia ja kirjakaupoista (kenties myös kirjastoista) on saatavana kirja Jarman's Garden. Se on saatavilla myös ruotsiksi Derek Jarmans trädgård, mutta näitä kirjoja ei ilmeisesti ole suomeksi?

Ei kommentteja: