17.3.07

Vihreänä virtaa Chicago

Chicagossa on tullut tavaksi värjätä joki vihreäksi kerran vuodessa, Irlannin kansallispyhimyksen, Pyhän Patrikin päivänä 17. maaliskuuta. Tapa alkoi vuonna 1962, kun kaupungin saastumista tutkivat työntekijät käyttivät väriainetta tunnistaakseen viemärivuotoja joesta - ja keksivät yhdistää työprojektinsa juhlan viettoon. Irlantilaisuuteen liitetään hyvin vahvasti vihreä väri ja Pyhän Patrikin päivänä vihreyttä korostetaan vahvasti. Sitä en ole vielä selville ottanut, mitä tuo vihreä väri on, mutta useissa lähteissä on mainittu vain "kasvipohjainen vihreä väri". Askarruttaa sitäkin enemmän, kun katsoo kuvaa.


Kuva: Knowledge Seeker, 12.3.2005

Värjäämistä käytetään edelleenkin silloin tällöin tutkimaan, vuotaako viemäreistä jokiin materiaa. Sewage study creates red Clyde (BBC 10.06.05). En ole kuullut vastaavista hankkeista Suomessa.
Sattumanvaraisiakin jokivärjääntymisiä on ollut. Teollisen historian aikana värivuotoja on päässyt vahingossa milloin mihinkin jokeen, eikä vuodoista ole aina välitettykään.

Viime toukokuussa BBC uutisoi somersetilaisen joen keltaisesta väristä, jonka oli aiheuttanut vuoto appelsiinimehutehtaalla: 8000 litraa jätevettä pääsi jokeen. Uutissivuilla on koko juttu ja pieni kuva pienestä keltaisesta joesta:
news.bbc.co.uk/1/hi/ england/ somerset/ 4991706.stm

Joskus luin jostain, että Tampereella Frenckellin (?) kirjapainon jätevesien ansiosta Tammerkosken vesi värjäytyi siniseksi. Muistanko oikein vai onko tässä jokin kieroutunut muistiväännös? Jos joku tietää tämän asian todeksi ja osaa vihjaista tämän tiedon lähdettä, olisin kiitollinen. (Lähde voi jopa olla Coloriassa, mutta kuka sieltä mitään löytää...)

Hassu sattuma: radion nostalgiatunnilla ylistetään juuri sinistä Tonavaa, mistä tuli mieleen, että lieneekö Tonava ollut sininen edes lauluntekoaikoihin.

Ei kommentteja: