6.3.07

®tiplopäplöpöö ©


Nykymaailmassa, jossa kaiken pitää olla alusta loppuun määriteltyä ja standardisoitua, on ymmärrettävää, että pigmenteillekään ei enää synny edes kutsumanimiä kuten "preussinsininen" tai "scheelenvihreä". Pigmenttejä ei enää nimetä keksimispaikan tai keksijän mukaan ja harvoin virallinen nimi kantaa edes kemiallista pääaineista (kuten "titaanivalkoinen"), vaan pahimmillaan niiden nimet ovat silkkaa numerokoodia ja tekijänoikeus- ja rekisteröintimerkintöjä.

Yritin jonkin aikaa sitten tutkailla uutisia pigmenttirintamalta ja eksyin lueskelemaan Ciban nettisivuja. Ensimmäisenä silmiin osui Ciban viime vuoden toukokuussa julkaisema uutinen oranssista pigmentistä Ciba® IRGAZIN® DPP Cosmoray Orange. Diketo-pyrrolo-pyrrole-väri on hyvin kestävää ja soveltuu siksi mm. kovaan teollisuuskäyttöön, sen kehutaan toimivan hyvin yhteen erilaisten efektipigmenttien kanssa ja täten avaavan uusia mahdollisuuksia valmistajille ja loppukäyttäjille. Noin kuukautta myöhemmin Ciba uutisoi uudesta keltaisesta orgaanisesta pigmentistä Ciba® IRGAZIN® Yellow 2088. Vihertävän keltainen väri on kestävä, vahva väriltään ja peittävä ja soveltuu mm. musteisiin, puutarhakalusteisiin ja maatalouskoneiden väriksi.

Onneksi maaliteollisuus tuuppaa värit ulos luultavasti nimillä kuten "cosmic soul" tai "sunset garden". Saas nähdä.

CIBA tiedote 3.5.2006 (PDF)
CIBA tiedote 14.6.2006 (PDF)

Jotenkin tuo eilen mainitsemani POP-pigmentti alkaa tuntua kaikin puolin miltei poikkeavan hauskalta uudelta väriltä - nimessä on jotain mukavan originellia.

Ei kommentteja: